20.3 C
Athens
Κατηγορία:

Βαγγέλης Βουλγαρίδης 1942-

Ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης, με το ευγενικό παρουσιαστικό και τη βαθειά φωνή, είχε τη δεκαετία του ’60 μια σύντομη αλλά αξιόλογη πορεία σαν ζεν πρεμιέ, σε κοινωνικές συνήθως ταινίες, ερμηνεύοντας ρόλους ευαίσθητων και ευάλωτων νέων της εποχής.

Βαγγέλης Βουλγαρίδης 1942-
Ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης και Ο Ανδρέας Μπάρκουλης.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942 και το 1960 έκανε τη δυναμική πρώτη εμφάνιση του στην ταινία του Ορέστη Λάσκου «Νύχτες στο Μιραμάρε». Τότε, ο Γιάννης Δαλιανίδης, του έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Ο Κατήφορος» (1961).

Η εξαιρετική επιτυχία της ταινίας, αλλά και του ίδιου, οδήγησε στη συνέχεια της συνεργασίας του με τη Φίνος Φιλμ, πρωταγωνιστώντας στις επόμενες ταινίες του Γιάννη Δαλιαννίδη, όπως «Νόμος 4000» (1962) και «Μερικοί το Προτιμούν Κρύο» (1962).

Την ίδια δεκαετία διαγράφει και μια αξιόλογη θεατρική πορεία, συνεργαζόμενος με καλούς ελληνικούς θιάσους.

Μέχρι το 1972, χρονιά που σταμάτησε οριστικά τις θεατρικές και κινηματογραφικές του δραστηριότητες, έπαιξε συνολικά σε δέκα ταινίες, πέντε εκ των οποίων της Φίνος Φιλμ. Μεγάλη του επιτυχία θεωρήθηκε και ο ρόλος του στην ταινία «Το Δόλωμα» του Αλέκου Σακελλάριου (1964), δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη.

ΟΒαγγέλης Βουλγαρίδης συμμετείχε επίσης και σε δύο τηλεοπτικές σειρές, ενώ ήταν παρουσιαστής στην επιτυχημένη τηλεοπτική εκπομπή «Λούνα Παρκ».

Όταν τον ρώτησαν πολύ παλιότερα πώς είχε βιώσει το τέλος της καριέρας του, εκείνος αποκρίθηκε: “Είναι η ζωή του ηθοποιού πάνω σε μια ρόδα που συνεχώς κυλάει και που θες δεν θες τη νιώθεις. Μια πάνω, μια κάτω”.

Βαγγέλης Βουλγαρίδης: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Νύχτες στο Μιραμάρε
1961Κατήφορος
1962Μερικοί το προτιμούν κρύο
1962Νόμος 4000
1963Τα παλιόπαιδα
1964Εγωισμός
1964Το δόλωμα
1966Κλεμμένη αγάπη
1969Το νυφοπάζαρο

Ευχαριστούμε πολύ το greekactor.blogspot.com για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΒουγιουκλής Γιάννης
Επόμενο άρθροΒουρνάς Λευτέρης

Περισσότερα άρθρα

Τελευταία άρθρα