32 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΑνδρέας Τσάκωνας 1942-2015

Σχετικές αναρτήσεις

Ανδρέας Τσάκωνας 1942-2015

Ο Ανδρέας Τσάκωνας ήταν ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε στο Περιγιάλι Κορινθίας το 1942 και σπούδασε στη δραματική σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη.

Πρωτοεμφανίστηκε το 1965 στο μιούζικαλ, “Μην πατάτε τη χλόη” των Βαγγέλη Γκούφα – Βασίλη Ανδρεόπουλου, που ανέβασε ο θίασος των Κώστα ΒουτσάΜάρως ΚοντούΓιώργου Κωνσταντίνου στο θέατρο, “Metropolitan”.

andreas tsakonas
Ο Ανδρέας Τσάκωνας.

Στη συνεχεία ο Ανδρέας Τσάκωνας υποδύθηκε τον εργάτη, “Βλάσση” στην κωμωδία του Αλέκου Σακελλαρίου, “Η κόρη μου η σοσιαλίστρια“, που ανέβασε ο θίασος Αλίκης ΒουγιουκλάκηΔημήτρη Παπαμιχαήλ στο θέατρο Κοτοπούλη – Ράιχ.

Επίσης, συμμετείχε στην παράσταση, “Ο κόσμος της Σούζι Βογκ” που ανέβηκε στο θέατρο Κοτοπούλη – Ράιχ και στο έργο του Στέφαν Ζωειγ, “Του φτωχού τ’ αρνί” που ανέβηκε στο ίδιο θέατρο.

Το 1967 συνεργάστηκε με τον θίασο των Κώστα Βουτσά – Άννας Φόνσου στο έργο του Αλέκου Σακελλαρίου, “Πέντε πρόσωπα ζητούν μεροκάματο” καθώς και με τον θίασο των Λάμπρου Κωνσταντάρα – Μάρως Κοντού – Νίκου Ρίζου στο, “Ήταν ένας Playboy” του Κώστα Πρετεντέρη.

Μετά από μία απουσία 5 ετών ο Ανδρέας Τσάκωνας επανήλθε το 1972 σε δύο έργα, “Από την Αθήνα με αγάπη” των Ασημάκη Γιαλαμά – Κώστα Πρετεντέρη και “Ο ξύπνιος που κοιμήθηκε” των Πολύβιου ΒασιλειάδηΛάκη Μιχαηλίδη.

Την επόμενη χρονιά συμμετείχε στην επιθεώρηση, “Την λένε ακόμα δημοκρατία…” των Ναπολέοντα Ελευθέριου – Γιώργου Λαζαρίδη, που ανέβηκε στο θέατρο, “Καλουτά”.

Το 1974 έπαιξε στην επιθεώρηση, “Άλλοι στη βουλή κι άλλοι στο σκαμνί” των Ναπολέοντα Ελευθερίου – Γιώργου Λαζαρίδη – Σταμάτη Φιλιππούλη, που ανέβηκε στο θέατρο, “Πειραιεύς”.

Επίσης, ο Ανδρέας Τσάκωνας συμμετείχε στα έργα, “Εδώ Ντόιτσε Βέλε” των Πυθαγόρα – Σταμάτη Φιλιππούλη και “Έρχεται ο χρυσοχέρης” των Πολύβιου Βασιλειάδη – Λάκη Μιχαηλίδη.

Το 1975 έπαιξε στις επιθεωρήσεις, “Τούμπου τούμπου ζα” και “Άλλος για τον Κορυδαλλό! κάνει καλό! κάνει καλό!” των Γιώργου Λαζαρίδη – Ναπολέοντα Ελευθερίου – Σταμάτη Φιλιππούλη, που ανέβηκαν στο θέατρο, “Πειραιεύς”. Επίσης, την ίδια χρονιά υποδύθηκε τον “Σταμάτη” στο έργο του Αλέκου Σακελλαρίου, “Ο Θεός να βάλει το χέρι του”.

Το 1976 έπαιξε τον “Γιαννάκη” στην κωμωδία, “Τα παιδιά της πιάτσας” του Νίκου Τσιφόρου, καθώς και τον “Βρασίδα” στην κωμωδία του Δημήτρη Ψάθα, “Ζητείται ψεύτης“.

Το 1977 ο Ανδρέας Τσάκωνας συμμετείχε στην επιθεωρησιακή μουσική κωμωδία, “Η Ρένα, ο κοντός και το σόι τους” των Παναγιώτη Παπαδούκα – Νίκου Καμπάνη – Κώστα Καραγιάννη – Βύρωνα Μακρίδη, που ανέβηκε στο θέατρο, “Κοτοπούλη – Ράιχ”.

Το 1978 υποδύθηκε τον κουρέα στο “Λούνα παρκ των ονείρων” του Γιάννη Δαλιανίδη, που ανέβηκε στο Αθηναϊκό κηποθέατρο.

Το 1980 έπαιξε στην επιθεώρηση των Καραγιάννη – Πολίτη, “Έρχεται ο Αντρέας, να φάει ο κόσμος κρέας”, ενώ το 1986 υποδύθηκε τον “Μηνά” στο “Ησαια, χόρευε κι όσο Θέλεις πήδα” των Νίκου Τσιφόρου – Πολύβιου Βασιλειάδη.

Το 1987 συμμετείχε στην επιθεώρηση των Νίκου Καμπάνη – Δημήτρη Ρίζου, “Αντρέα μας τελείωσες”, καθώς και στην επιθεώρηση του Ντίνου Σπυρόπουλου, “Φάγατε λιανήσατε τελειώσατε”.

Το 1989 ο Ανδρέας Τσάκωνας έπαιξε στην επιθεώρηση των Ναπολέοντα Ελευθέριου – Χάρη Ρώμα – Ντίνου Σπυρόπουλου, “Τρελλάντα… λαμπάντα”, που ανέβηκε στο θέατρο, “Ακροπόλ”.

Το 1991 συμμετείχε στην επιθεώρηση, “Τούβλα Λόττο και μπουρλότο” των Βαγγέλη Μπαλαφούθ – Ντίνου Σπυρόπουλου, που ανέβηκε στο θέατρο, “Metropolitan”.

Από το 1997-2001 συνεργάστηκε με το Κρατικό θέατρο βορείου Ελλάδος: “Βάκχες”, “Εξορία”, “Καλοκαίρι και καταχνιά”, “Ένα καπέλο από ψάθα Ιταλίας”, “Οι αλλοπαρμένοι”.

Έντονη ήταν και η παρουσία του στον ελληνικό κινηματογράφο, αφού συμμετείχε σε περισσότερες από 30 ταινίες: “Ο Θόδωρος και το δίκανο“, “Οι θαλάσσιες οι χάντρες“, “Διπλοπεννιές“, “Η κόρη μου η σοσιαλίστρια”, “Το πιο λαμπρό αστέρι“, “Κοντσέρτο για πολυβόλα“, “Βίβα Ρένα“, “Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα“, “Τα παιδιά της πιάτσας” κ.α.

Επίσης, ο Ανδρέας Τσάκωνας έπαιξε σε λίγες σειρές, “Ιστορίες της νύχτας”, “Εύθυμες ιστορίες”, “Η ετυμηγορία”, “Ορκιστείτε παρακαλώ” και σε βιντεοταινίες.

Για αρκετά χρόνια ζούσε στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και είχε πρακτορείο ΠΡΟΠΟ σε εμπορικό κέντρο στην Θέμιστοκλη Σοφούλη. Ο Ανδρέας Τσάκωνας έφυγε από τη ζωή το 2015 από ανακοπή καρδιάς.

Ανδρέας Τσάκωνας: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1962Ο Θόδωρος και το δίκανο 
1966Διπλοπεννιές 
1966Η Κόρη μου η Σοσιαλίστρια 
1966Ο Μελέτης στην άμεσο δράση 
1967Ένας απένταρος λεφτάς 
1967Βίβα Ρένα 
1967Οι θαλασσιές οι χάντρες 
1967Το Πιο Λαμπρό Αστέρι 
1968Ταπεινός και καταφρονεμένος 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Ο νάνος και οι επτά Χιονάτες 
1971Η εφοπλιστίνα 
1971Καταναλωτική κοινωνία 
1971Ο αγαθιάρης και η ατσίδα 
1972Απ’ τ’ αλώνια στα σαλόνια 
1972Ερωτική Συμφωνία 
1972Η Προεδρίνα 
1972Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα 
1972Ο αντιφασίστας 
1972Συμμορία εραστών 
1972Υβ!… Υβ!… 
1973Όργια σε τιμή ευκαιρίας 
1975Μπουζάνκα αλά ελληνικά 
1979Γυναίκες στα όπλα 
1979Εξόριστος στην κεντρική λεωφόρο 
1979Τα παιδιά της πιάτσας 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1980Βέγγος, ο τρελλός καμικάζι 
1980Γεύση από Ελλάδα 
1980Ο ποδόγυρος 
1980Ρένα να η ευκαιρία 
1981Άγριες κότες 
1981Ο Κώτσος έξω από το Ν.Α.Τ.Ο. 
1982Ο άγιος Πρεβέζης και η παπαδιά 
1983Η δημοκρατία του νέφους 
1983Στα σαγόνια της εφορίας 
1986Τα κοροϊδάκια της Αθήνας 
1988Βαγγελίτσα πάρ…τη γκλίτσα 
1988Εκείνη η Γυναίκα… 
1988Μας…τελείωσες 
1988Ο Πεταλούδας πάει στον Παράδεισο 
1988Συνταξιούχος Εραστής 
1988Φάγατε Λιανήσατε τελειώσατε 
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1965Η Κόρη μου η Σοσιαλίστρια 
1965Ο κόσμος της Σούζυ Βογκ 
1966Του Φτωχού τ’ αρνί 
1967Ήταν Ένας Playboy 
1977Η Ρένα, ο κοντόc και το σόι τουc 
1989Τρελλάντα… Λαμπάντα 
Προηγούμενο άρθροΚώστας Φυσσούν 1936-2020
Επόμενο άρθροΛιάνα Ορφανού 1932

Σχετικές αναρτήσεις

Ορφανός Νίκος

Ο Νίκος Ορφανός γεννήθηκε στον Πειραιά το 1969 και είναι Έλληνας ηθοποιός και πρώην βουλευτής.Απ' τον πατέρα του κατάγεται από το Χουδέτσι Ηρακλείου και...

Απόλλων Γαβριηλίδης

Ο Απόλλων Γαβριηλίδης ήταν χορογράφος και χορευτής, παρτενέρ της Τούλας Δημητρίου. Πέθανε το 1966. Φιλμογραφία Ως ηθοποιός Ο θείος από τον Καναδά (1959) Σαν θέλει η νύφη κι...

Πρόσωπα λησμονημένα (1946)

Πλοκή: Ένας περιθωριακός τύπος, ο Τώνης (Γιώργος Παππάς), επιστρέφει από την Αμερική και συναντά σε κάποιο νυχτερινό κέντρο την παλιά του αγάπη (Μιράντα), η...

Τελευταίες αναρτήσεις