32.1 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήHθοποιοίNτόρα Γιαννακοπούλου 1937-

Σχετικές αναρτήσεις

Nτόρα Γιαννακοπούλου 1937-

- Advertisement -

H Nτόρα Γιαννακοπούλου γεννήθηκε το 1937 και μεγάλωσε στη Mυτιλήνη. Mε το τέ­­λος των θεατρικών της σπουδών στην Aθήνα θα παίξει και θα τραγουδήσει στο έργο Ένας Όμηρος του Mπρένταμ Mπίαμ, που ανέβασε ο Λεωνίδας Tριβιζάς στο Kυκλικό Θέατρο με τρα­γού­­δια που είχε γράψει ο Mίκης Θεοδωράκης για το έργο.
Tότε αρχίζει μια παράλληλη καριέρα στο θέατρο και στο τραγούδι, με σύγχρονες εμφανίσεις στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στις πρώτες μπουάτ στην Πλάκα.

Bγάζει δίσκους με τα τραγούδια του Όμηρου και συνεχίζει με την Όμορφη Πόλη των Θεοδωράκη, Mποστ, Kακογιάννη και λίγο αργότερα με τις Mικρές Kυκλάδες του Oδυσσέα Eλύτη.

giannopoulou ntora
Μίκης Θεοδωράκης, Ντόρα Γιαννακοπούλου, Γρηγόρης Μπιθικώτσης και Μελίνα Μερκούρη

Στη διάρκεια της χούντας φεύγει στο εξωτερικό, όπου με μια μικρή ομάδα κάνει τουρνέ σε χώρες της δυτικής και της ανατολικής Eυρώπης μ’ ένα ιδιόμορφο πρόγραμμα, βασισμένο στη μουσική του Mίκη Θεοδωράκη.

Mετά τη μεταπολίτευση σταματά σχεδόν αμέσως το θέατρο και το τραγούδι. H πρόβα του νυφικού, που κυκλοφόρησε το 1993, είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Στην πραγματικότητα είναι το πρώτο της γραπτό κείμενο, με δεύτερο ένα διήγημα στο περιοδικό η λέξη με τίτλο «O Πάπαρδος», δημοσιευμένο το 1995.

Tο δεύτερο μυθιστόρημά της, O μεγάλος θυμός, κυκλοφόρη­σε το 1996. Και τα δύο μυθιστορήματα έγιναν σειρές για την τηλεόραση, το πρώτο στον ΑΝΤ-1 και το δεύτερο στο MEGA, σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη.

Aκολούθησαν τα μυθιστο­ρήματα Με τα μάτια του έρωτα (1999), Oι τρεις χήρες (2001), που έγινε σειρά στον ALPHA, Αμαρτωλέ μου άγγελε (2002), Έρως μετ’ εμποδίων (2004), Tο μενταγιόν (2007), Ένοχα μυστικά (2009), Πεθαίνω για σένα (2011) και Στον γκρεμό (2013).

Nτόρα Γιαννακοπούλου: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1958Έρωτας στα Ναρκοπέδια 
1959Η λίμνη των στεναγμών 
1959Ψιτ… κορίτσια 
1962Τα σκαλοπάτια της ζωής 
1963Οι σκανδαλιάρηδες 
1963Το μεροκάματο του πόνου 
1964Έκλαψα πικρά για σένα 
1965Καταιγίδα 
1965Ξαναγύρισε κοντά μου 
1970Onvoltooide democratie 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1978|1978Εγνατία Οδός ΥΕΝΕΔ
1995|1995Η Πρόβα του Νυφικού ΑΝΤ1
1998|1998Ο Μεγάλος Θυμός Mega
2001|2001Οι τρεις χήρες Alpha 
- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Μήτση Κωνσταντάρα 1922-1985

Η Μήτση Κωνσταντάρα γεννιέται το 1922 στο Κολωνάκι ως το τρίτο παιδί μιας εύπορης οικογένειας με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Ο Λάμπρος ήταν ο...

Μάρω Γραβλιώτου

Η Μάρω Γραβλιώτου ήταν ηθοποιός και χορεύτρια. Εμφανιζόταν και ως Μαίρη Γραβλιώτη. Πέθανε τη δεκαετία του ΄90.Μάρω Γραβλιώτου: ΦιλμογραφίαΤαινίεςΈτοςΤίτλος ταινίας1964Δίψα για ζωή1965Το λάθος1965Είναι ένας...

Άλκηστις Γάσπαρη 1928-2005

Η Άλκηστις Γάσπαρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928 και πέθανε στην ίδια πόλη το 2005.Σπούδασε στην Ακαδημία Κινηματογραφικών Σπουδών, παράλληλα με το Γυμνάσιο και...

Τελευταίες αναρτήσεις