Βαγγέλης Γκούφας

Goufas1
Goufas1
Advertisement

Ο Βαγγέλης Γκούφας, από τους τελευταίους της γενιάς του που τιμούν ακόμα το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών στην Ελλάδα, πρόσφερε για πενήντα και πλέον χρόνια πολύτιμο υλικό στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την ποίηση.

Advertisement
Βαγγέλης Γκούφας


Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε νομικά, αλλά λόγω της κατοχής και της αντιστασιακής δράσης του, αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του. Το 1945, μετά τα Δεκεμβριανά, συνελήφθη από τους Άγγλους και εκτοπίστηκε στο αφρικανικό στρατόπεδο Ελ Ντάμπα. Από το 1946 ως το 1952 υπηρέτησε στο στρατό.

Στη συνέχεια εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, αλλά παράλληλα έγραφε θεατρικά και ραδιοφωνικά κείμενα. Οι ραδιοφωνικές σειρές του, «Οικογένεια Παπαδοπούλου» και «Πικρή μικρή μου αγάπη», άφησαν εποχή στην ιστορία της ελληνικής ραδιοφωνίας.

Αργότερα, ασχολήθηκε και με τη διαφήμιση, αλλά παράλληλα έγραφε θεατρικά έργα, σενάρια και ποίηση.

Το 1959 ίδρυσε τον θίασο-κίνημα «Δωδεκάτη Αυλαία», που συγκροτήθηκε από προβληματισμένους συγγραφείς, ηθοποιούς και σκηνοθέτες, και αποτέλεσε μια ουσιαστική προσπάθεια ανανέωσης του θεατρικού λόγου και του νεοελληνικού θεάτρου.

Εξαιρετικοί θίασοι ανέβασαν θεατρικά έργα του, και στον κινηματογράφο συνεργάστηκε με μεγάλους Έλληνες σκηνοθέτες, όπως ο Ντ. Δημόπουλος, ο Ν. Κούνδουρος, ο Κ. Κουτσομύτης κ.α. Η Φίνος Φιλμ γύρισε τρεις ταινίες πάνω σε δικά του σενάρια με σκηνοθέτη τον Ντίνο Δημόπουλο. Έγραψε το σενάριο και της ταινίας «Πρόσωπο της Μέδουσας» (1967) του Ν. Κούνδουρου, ταινία που ολοκληρώθηκε στην Ιταλία αργότερα και πρωτοπαρουσιάστηκε στη Γαλλία με τον τίτλο «Βόρτεξ». Παράλληλα, έγραφε και τους στίχους των τραγουδιών που ακούγονταν στα έργα του, τα οποία συνέθεσαν μεγάλοι μουσικοί όπως: Χατζηδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Πλέσσας, Κουνάδης, σε τραγούδια-επιτυχίες που κυκλοφόρησαν σε πολλούς δίσκους.

Οι 16 τηλεοπτικές σειρές που έγραψε ο Βαγγέλης Γκούφας άφησαν εποχή για την ποιότητά τους, και οι περισσότερες σκηνοθετήθηκαν από τον Κώστα Κουτσομύτη, αλλά και από τον Μιχάλη Παπανικολάου, τον Βασίλη Γεωργιάδη κ.ά.

Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδας, της οποίας ήταν ιδρυτικό μέλος, τον τίμησε το 2006 στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο.

Ο Βαγγέλης Γκούφας ήταν προσωπικός και στενός φίλος του Φιλοποίμενα Φίνου. Τα χρόνια της χούντας έζησε στην Ελβετία ως πολιτικός αυτοεξόριστος.

Ο Βαγγέλης Γκούφας πέθανε στην Αθήνα την 1 Νοεμβρίου 2016, σε ηλικία 91 ετών.

Προηγούμενο άρθροΗ εξομολόγηση του Νίκου Δαδινόπουλου
Επόμενο άρθροΑποδέχτηκε με μόνο έναν όρο