22.9 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΆλκις Κούρκουλος 1967-

Σχετικές αναρτήσεις

Άλκις Κούρκουλος 1967-

Ο Άλκης Κούρκουλος είναι Έλληνας ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου 1967. Ο πατέρας του ήταν ο γνωστός ηθοποιός Νίκος Κούρκουλος και η μητέρα του η Μελίτα Κουτσογιάννη-Κούρκουλου, βοηθός σκηνοθέτη. Οι γονείς του δημιούργησαν το θέατρο ΚΑΠΠΑ, το οποίο ανέλαβε και ανέβασε δικές του παραγωγές αργότερα.

Ο Άλκις (Αλκίνοος) Κούρκουλος πήρε το πρώτο του χειροκρότημα στο θέατρο την ημέρα που γεννήθηκε, καθώς ο πατέρας του λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης Ίλια Ντάρλινγκ στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ πληροφορήθηκε από τηλεγράφημα τη γέννηση του, εκείνο το βράδυ ο μαέστρος λίκνιζε τα χέρια του σαν να νανούριζε μωρό, με το τέλος της παράστασης το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Άλκις Κούρκουλος
Νίκος Κούρκουλος και Άλκις Κούρκουλος

Ο Άλκις Κούρκουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα κοντά στο Πεδίον του Άρεως, όπου ζει μέχρι και σήμερα. Όταν ήταν μόλις τριών μηνών ταξίδεψε στην Αμερική με την μητέρα του για να συναντήσει για πρώτη φορά τον πατέρα του. Έχει τρία αδέλφια: τη Μελίτα και την Εριέττα και τον Φίλιππο από τον δεύτερο γάμο του πατέρα του με τη Μαριάννα Λάτση. Νονά του είναι η Ελληνίδα ηθοποιός, Μαίρη Χρονοπούλου που υπήρξε πολύ στενή φίλη του πατέρα του.

Μικρός δεν ήθελε να ασχοληθεί με την υποκριτική, σε ηλικία 13 ετών μάλιστα είχε δηλώσει πως θα άλλαζε το επίθετο του. Μικρός δεν ήταν ήσυχος και άλλαξε κάποιες φορές σχολείο.

Ο Άλκις Κούρκουλος σπούδασε στη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου διεύθυνση φωτογραφίας. Στη συνέχεια σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Εργάστηκε για κάποιο διάστημα ως βοηθός σκηνοθέτη και ηχολήπτης. Το 1985 έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο, στην ταινία του Μανούσου Μανουσάκη, Η Σκιάχτρα, παίζοντας έναν νεαρό που ερωτεύεται μια νεράιδα. Ακολούθησε το 1987 η πρώτη εμφάνιση στην τηλεόραση στο Παραμύθι χωρίς όνομα του Μανουσάκη και πάλι στην ΕΤ1. Το 1989 εμφανίζεται στο θέατρο με το έργο Γεια Σου, του Μπέρναρντ Σλέιντ. Πολύ γνωστός έγινε από την ταινία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου Άντε Γεια το 1990 και εντάχθηκε στη λίστα με τους ταχύτατα ανερχόμενους ζεν πρεμιέ.

Ακολούθησαν οι μεγάλες του επιτυχίες μέσα από τη συχνότητα του Mega Channel Αναστασία (1993) και Λόγω Τιμής (1996). Έπειτα πρωταγωνίστησε στο Κρεσέντο στο Star (2000) και στο Ξέχασε Με στον Alpha (2004).

Στον κινηματογράφο ο Άλκις Κούρκουλος έπαιξε στις ταινίες, Προς την ελευθερία (1996), Black Out (1998), Το φως που σβήνει (2000), Poker Face (2012), Τέλειοι Ξένοι (2016)

Η θεατρική του καριέρα συνεχίστηκε με συμμετοχές σε κεντρικά και περιφερειακά θέατρα. Mετά το Γεια Σου (1989) ακολούθησαν Διπλή Απιστία (1991), το Ημερολόγιο της Άννας Φράνκ (1992), το Φιντανάκι (1995), Ο θάνατος του εμποράκου (2002), Fool for love (2010), Πρόβα Νυφικού (2013), Μυστικοί Αρραβώνες (2014), Φιλουμένα (2015), Ταρτούφος (2016), Μαντάμ Σουσού (2017), Art (2018).

Δραστηριοποιήθηκε και ως παραγωγός για ένα διάστημα στο θέατρο ΚΑΠΠΑ, γεγονός που όπως έχει δηλώσει τον κατέστρεψε οικονομικά.

Έχει δανείσει τη φωνή του στο Σερίφη Γούντι, στη μεταγλώττιση της αμερικανικής σειράς ταινιών Toy Story.

Ο ίδιος, όπως έχει πει σε συνέντευξή του, θέλει να περνά καλά στις παραγωγές που συμμετέχει για αυτό άλλωστε έχει απορρίψει κάποιες επαγγελματικές προτάσεις, καθώς αισθανόταν πως δεν θα ικανοποιούνταν. Δεν υπήρξε ποτέ καριερίστας.

Ο Άλκις Κούρκουλος είχε λίγες και μακροχρόνιες σχέσεις. Ήταν με την τραγουδίστρια Τάνια Τσανακλίδου,την ηθοποιό Χρύσα Παππά και την Ευγενία Δημητροπούλου. Δεν έχει παντρευτεί, και δεν τον ενδιαφέρει ο γάμος. Δηλώνει πως δεν έκανε παιδιά γιατί δεν έτυχε, αν και υπήρξαν στιγμές που θέλησε να αποκτήσει.

Ο Άλκις Κούρκουλος αγαπά, εκτός από το θέατρο, την ταχύτητα, τις μηχανές μεγάλου κυβισμού, τα αυτοκίνητα, τον Παναθηναϊκό, τη ροκ, την τζαζ και τα ιδιαίτερα gadget. Μάλιστα, έτρεχε σε αγώνες ράλλυ για ένα διάστημα.

Άλκις Κούρκουλος: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1985Η σκιάχτρα 
1990Κάποιος που να ζει 
1991Άντε Γεια 
1996Προς την ελευθερία 
1998Black Out P.S. Red Out 
2000Το Φως που Σβήνει 
2012Poker Face 
2016Τέλειοι ξένοι 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1987|1987Η σκιάχτρα ΕΤ1
1993|1993Αναστασία Mega
1993|1993Εσύ αποφασίζεις Mega
1994|1994Ανατομία ενός εγκλήματος: Σκοτεινή διαδρομή ΑΝΤ1
1996|1996Λόγω τιμής Mega
2000|2000Κρεσέντο Star
2004|2004Ξέχασέ με Alpha
2007|2007Ιστορίες από την απέναντι όχθη: Νεράιδα ΑΝΤ1
2010|2010Προς την ελευθερία ΕΤ1
2011|2011Χωρίς όρια ΑΝΤ1
2019|2019Λόγω τιμής, 20 χρόνια μετάΣΚΑΙ
Προηγούμενο άρθροΠαύλος Ευαγγελόπουλος
Επόμενο άρθροΝανά Σκιαδά 1919-1974

Σχετικές αναρτήσεις

Ντίνος Κώστας

Ο Κώστας Ντίνος (Κωνσταντίνος Καλουπτσής) γεννήθηκε το 1908 στο Μελένικο Βουλγαρίας.Πρόσφυγας μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους το 1912, με την οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο Σιδηρόκαστρο...

Το κορίτσι του λούνα παρκ

Περίληψη: Ένα φτωχό και καλόκαρδο κορίτσι, η Μαργαρίτα, δουλεύει σ' ένα λούνα παρκ κι ερωτεύεται έναν ευκατάστατο καρδιοχειρουργό, τον Αλέκο, ο οποίος όμως της...

Αναστασιάδης Αλέκος

Φιλμογραφία Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται (1953) Το κλειδί της ευτυχίας(1953) Ο Φαταούλας (1952) Ο πύργος των ιπποτών (1952) Μια νύχτα στον Παράδεισο (1951) Τα τέσσερα σκαλοπάτια (1951) Ο μεθύστακας...

Τελευταίες αναρτήσεις