Σαν σήμερα έφυγε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης

Γρηγόρης Μπιθικώτσης
Advertisement

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο «Σερ», όπως τον αποκαλούσαν, του ελληνικού τραγουδιού ήταν ένα από τους πιο σημαντικούς ερμηνευτές και τραγουδοποιούς που έχει βγάλει το ελληνικό πεντάγραμμο.

Advertisement

Γεννήθηκε στο Περιστέρι, στις 11 Δεκεμβρίου του 1922. Ήταν ο μικρότερος από πέντε αδέρφια, με την οικογένειά του να είναι φτωχή και να παλεύει καθημερινά για να τα βγάλει πέρα. Όταν ξέσπασε το μέτωπο της Αλβανίας, τα αδέρφια του πήγαν να πολεμήσουν, Ο Γρηγόρης δεν ήταν ούτε 18 χρονών.

Έμαθε να παίζει κιθάρα και ονειρευόταν να το κάνει μπροστά σε κόσμο. Ξεκίνησε από ένα ταβερνάκι στην γειτονιά του στο Περιστέρι, τραγουδώντας και διασκεδάζοντας τους θαμώνες. Όταν έγινε 15 ετών, μια κρύα νύχτα του χειμώνα, ξεκίνησε για να πάει σε ένα κουτούκι, ώστε να ακούσει τρείς μουσικούς. Τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Μανώλη Χιώτη και τον Στράτο Παγιουμτζή. Ο έφηβος τότε Γρηγόρης ενθουσιάστηκε τόσο, που αποφάσισε πως από εκείνη την στιγμή θα ακολουθήσει τον δρόμο του ρεμπέτικου και το λαϊκού.

Μετά τον πόλεμο, κι όταν είχε πια κλείσει τα 26, συνάντησε τυχαία τον Μίκη Θεοδωράκη στην περιοχή της Κερατέας. Ο Θεοδωράκης ήταν ανάμεσα στους κρατούμενους που είχαν στοιβαχτεί σε ένα καμιόνι, το οποίο τους μετέφερε στο Λαύριο απ’ όπου θα μεταφέρονταν αργότερα στην Μακρόνησο. Το καμιόνι σταμάτησε και ένας στρατιώτης κατέβηκε και γέμισε το παγούρι του. Ύστερα το έδωσε στους κρατούμενους για να πιούν. Αυτός ο στρατιώτης ήταν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Πέρασε την στρατιωτική του θητεία στην Μακρόνησο. Η γνωριμίες που έκανε δεν ήταν και λίγες. Εκεί έγραφε το πρωί τα πρώτα του τραγούδια και το βράδυ τα έπαιζε στην Λέσχη Αξιωματικών. Την ίδια χρονιά απολύθηκε και ένα χρόνο αργότερα έκανε τον ντεμπούτο του στην δισκογραφία, με την δική του μπάντα πλέον. Ο τίτλος του δίσκου «Το καντήλι τρεμοσβήνει» και στα φωνητικά ο ίδιος μαζί με τον Μάρκο Βαμβακάρη.

Ακολούθησε μια λαμπρή καριέρα, με κινηματογράφο, συναυλίες, νυχτερινά κέντρα, θέατρο και πάνω από 200 δικά του τραγούδια. Μερικά από τα τραγούδια που έγραψε ήταν «Επίσημη Αγαπημένη», «Το μεσημέρι καίει το μέτωπό μου», «Μια γυναίκα φεύγει», «Αμφιβολίες», «Του Βοτανικού ο μάγκας», «Σε τούτο το στενό», «Τρελοκόριτσο», «Στου Μπελαμή το ουζερί», «Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα» κ.α. Οι εμφανίσεις του σε νυχτερινά κέντρα συνοδεύτηκαν και από την ανακάλυψη νέων τραγουδιστών, όπως η Βίκυ Μοσχολιού και η Πόλυ Πάνου.

Όμως ο Γρηγόρης δεν έμεινε εκεί. Με την εξαιρετική δωρική τοιυ φωνή, ήταν ο καταλληλότερος για να περάσει το μήνυμα των μελοποιήσεων του Μική Θεοδωράκη, σε ποιήματα του Ρίτσου, του Σεφέρη, του Ελύτη κ.α, τραγουδώντας τα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συνεργάστηκε και με άλλους μεγάλους συνθέτες, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Βασίλης Τσιτσάνης.

Απέκτησε 3 παιδιά από τους δυο γάμους που έκανε, ενώ ο γιος του Γρηγόρης είναι κι αυτός τραγουδιστής. Όταν κάποτε ρωτήθηκε γιατί επέλεξε να δώσει στον γιο του το ίδιο όνομα μ’ εκείνον, απάντησε «Γιατί όταν μια μέρα πεθάνω, θα ήθελα να επιστρέψει μετά την κηδεία στο σπίτι ένας Γρηγόρης Μπιθικώτσης».

Ο «Σερ» του ελληνικού τραγουδιού (το προσωνύμιο που του κόλλησε και τον συνόδεψε σε ολόκληρη την πορεία του, προήλθε από τον Δημήτρη Ψαθά που τον χαρακτήρισε έτσι σε ένα χρονογράφημα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα»), έφυγε στις 7 Απριλίου του 2005, σε ηλικία 83 ετών.

Οι στίχοι του Αλέκου Σακελλάριου σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου, που ο Μπιθικώτσης τους χάρισε την ιδιαίτερη φωνή του, θα μας τον θυμίζουν πάντα και θα μας κάνουν να ελπίζουμε και να αισιοδοξούμε…

 

Προηγούμενο άρθροΝοσταλγικές φωτογραφίες του 1960
Επόμενο άρθροΗ Τζένη Καρέζη και η μυθική ζωή της