Γιατί η Φίνος Φιλμ διέκοψε την προβολή των ταινιών της στο YouTube

Φίνος Φιλμ
Advertisement

Τον Αύγουστο του 2013, η Φίνος Φιλμ έκανε μια προσπάθεια να προσφέρει στο κοινό της ολόκληρες τις ταινίες της, μέσα από το επίσημο κανάλι της στο YouTube.

Advertisement

Με αυτήν την κίνηση, αφενός μεν η εταιρεία ήθελε να προστατεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία από την πειρατεία – δεδομένου ότι σχεδόν το σύνολο των ταινιών είχε ανέβει παράνομα στο YouTube – αφετέρου δε να δώσει τη δυνατότητα στο ελληνικό κοινό αλλά και στην ομογένεια, να γνωρίσει τον καλό παλιό Ελληνικό Κινηματογράφο, έχοντας πρόσβαση στις διαχρονικά αγαπημένες του ταινίες, οι οποίες αποτελούν ανεκτίμητης αξίας πολιτιστική κληρονομιά.

Φίνος Φιλμ

Αξίζει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν αποσκοπούσε σε κάποιο οικονομικό όφελος, αφού αυτό ήταν σχεδόν ανύπαρκτο, δεδομένου ότι τα μοναδικά έσοδα προέρχονταν από διαφήμιση, ποσοστό μόνον των οποίων αποδιδόταν στην Φίνος Φιλμ από την Google.

Στην πορεία, προέκυψαν διεκδικήσεις πνευματικών δικαιωμάτων από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Συγγενικών και Πνευματικών Δικαιωμάτων (ηθοποιοί, σκηνοθέτες και σεναριογράφοι), τα οποία ήταν εντελώς δυσανάλογα με τα έσοδα, δεδομένου ότι κέρδη δεν υπήρξαν.

Σε ένδειξη καλής θελήσεως η εταιρία αποφάσισε,  να αντικαταστήσει τις ταινίες με αποσπάσματα και να τροφοδοτεί το κανάλι με αφιερώματα, τα οποία θα ψυχαγωγούσαν το κοινό, το οποίο από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας του καναλιού αγκάλιασε με θέρμη αυτήν την προσπάθεια.

Στην συνέχεια, η Φίνος Φιλμ αντιμετώπισε εκ νέου παράλογες και υπέρογκες οικονομικές απαιτήσεις από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Συγγενικών και Πνευματικών Δικαιωμάτων, ακόμα και για την προβολή ολιγόλεπτων αποσπασμάτων, με αποτέλεσμα να αναγκάσουν την εταιρεία να διακόψει κάθε προβολή τους.

Για τους παραπάνω λόγους, η προβολή τόσο των ταινιών όσο και αποσπασμάτων αυτών μέσα από το site της Φίνος Φιλμ δεν είναι εφικτή προς το παρόν.

H Φίνος Φιλμ όμως, βρίσκετε σε διαδικασία δημιουργίας τρέϊλερ και αποσπασμάτων για την πλειονότητα των ταινιών, και ελπίζουμε σύντομα να μπορέσουν να τα μοιραστούμε μαζί μας.

Προηγούμενο άρθροΤο μεγάλο παράπονο του Σωτήρη Μουστάκα πριν φύγει από τη ζωή
Επόμενο άρθροΟ Κούρκουλος και η Αλίκη μου έκαναν ανελέητο πόλεμο