27 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΝόρα Βαλσάμη 1948-

Σχετικές αναρτήσεις

Νόρα Βαλσάμη 1948-

Η Νόρα Βαλσάμη (το πραγματικό της όνομα είναι, Ελεονώρα Βαλσαμίδη) είναι ηθοποιός του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, που υπήρξε ένα από τα πιο όμορφα πρόσωπα στο καλλιτεχνικό στερέωμα και ένα γλυκό, δροσερό και ταλαντούχο κορίτσι.

Νόρα Βαλσάμη

Η Νόρα Βαλσάμη έκανε καριέρα ως πρωταγωνίστρια σε πολλές επιτυχημένες ελληνικές ταινίες, κυρίως της Φίνος Φιλμ. Γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου στις 24 Ιανουαρίου του 1948 (άλλη πηγή αναφέρει το 1945). Είναι παντρεμένη από το 1973 με το σκηνοθέτη Ερρίκο Ανδρέου με τον οποίο έχει αποκτήσει έναν γιο (ονομάζεται κι αυτός Ερρίκος).
Σπούδασε χορό και ρυθμική στην Αίγυπτο. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη το 1967.

Έκανε την πρώτη της θεατρική εμφάνιση σε μια παραγωγή του 1965, στην κωμωδία του Αριστοφάνη Εκκλησιάζουσες, όταν ακόμη φοιτούσε στη δραματική σχολή. Ένα χρόνο αργότερα η Νόρα Βαλσάμη έκανε το ντεμπούτο της και στη μεγάλη οθόνη, στην ταινία, “Τζένη Τζένη“. Τότε ήταν που της παρείχε και το συμβόλαιό της η Φίνος Φίλμ.

Μετά από μια πλειάδα ρόλων αποσύρθηκε από τις ταινίες το 1975 και ασχολήθηκε με το θέατρο αποκλειστικά. Ανάμεσα στις θεατρικές παραστάσεις στις οποίες συμμετείχε είναι, “Ο Ματωμένος Γάμος” του Λόρκα, “Ένας Ιδανικός Σύζυγος” του Όσκαρ Ουάιλντ κ.ά. Εργάστηκε κυρίως στο ελεύθερο θέατρο υπήρξε όμως και στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου για έξι χρόνια αποσπώντας καλές κριτικές. Με την άνθιση της τηλεόρασης συμμετείχε σε πολλά σήριαλ σημειώνοντας επιτυχίες.

Η Νόρα Βαλσάμη έχει αποτραβηχτεί εδώ και καιρό από τα φώτα της δημοσιότητας, αφού την τελευταία δεκαετία αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα και η υγεία της δεν είναι σε καλή κατάσταση. Τα τελευταία χρόνια ζει με την οικογένεια της στη Σύρο.

Νόρα Βαλσάμη: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1963Ο Καζανόβας 
1966Η Στεφανία 
1966Οι κυρίες της αυλής 
1966Τζένη Τζένη 
1967Γαμπρός απ’ το Λονδίνο 
1967Κάτι κουρασμένα παληκάρια 
1967Πυρετός στην Άσφαλτο 
1968Για ποιόν χτυπά η… κουδούνα 
1968Γοργόνες και Μάγκες 
1968Ο ψεύτης 
1968Πολύ Αργά για Δάκρυα 
1969Ο γόης 
1969Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα 
1969Τα Δυο Πόδια σ’ ένα… Παπούτσι! 
1969Το Λεβεντόπαιδο 
1970Εν ονόματι του νόμου 
1970Η Θεία μου η Χίπισσα 
1971Ξένοιαστος παλαβιάρης 
1971Ο κατεργάρης 
1972Ο άγνωστος εκείνης της νύχτας 
1972Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας 
1973Medusa 
1975Οι βάσεις και η Βασούλα 
1988Ένας λαθρεπιβάτης στην καρδιά μου 
1988Ο Πεταλούδας πάει στον Παράδεισο 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1995|1995Έλλη και Άννα ΑΝΤ1
1978|1978Αναδυομένη ΥΕΝΕΔ
1980|1980Αστροφεγγιά ΕΡΤ
1977|1977Αφροδίτη ΥΕΝΕΔ
1972|1972Η Γειτονιά μας ΥΕΝΕΔ
1985|1985Η Εξαφάνιση του Τζων Αυλακιώτη ΕΡΤ
1976|1976Η δικαιοσύνη μίλησε ΕΡΤ
1990|1990Η ιστορία της κωμωδίας ΑΝΤ1
1972|1972Η ταβέρνα ΕΙΡΤ
1991|1991Και Εύθυμη και Χήρα ΑΝΤ1
1984|1984Μέσα από το πλήθος ΕΡΤ2
1992|1992Μια γυναίκα από το παρελθόν ΑΝΤ1
1979|1979Μυστικοί αρραβώνες ΥΕΝΕΔ
1993|1993Ο χήρος η χήρα και τα χειρότερα ΑΝΤ1
2001|2001Οι τρεις χήρες Alpha
1975|1975Ρωμαίος και Ιουλιέττα ’75ΥΕΝΕΔ
1972|1972Στησιχόρου ’73ΥΕΝΕΔ
1994|1994Τμήμα ηθών: Η δικαιοσύνη είναι γένους θηλυκού ΑΝΤ1
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1967Ήταν Ένας Playboy 
1968Η όμορφη κι ο τζαναμπέτης 
1968Ο Στρατής παραστράτησε 
1970Οδός Ευκαιρίας 
1971Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσας 
1972Φου! 
1973Θέλω έρωτα…όχι πόλεμο!!! 
1974Ξενοδοχείο για τρεις 
1974Ταμπούρλα στη νύχτα 
1975Αθήνα μου… Τρελάρα μου 
1976Ο φίλος μου το φάντασμα 
1976Πολύ ωραίο στυλ! 
1977Ένας Ρωμαίος χωρίς Ιουλιέττα 
1977Φροντιστήριο γυναικών 
1979Μάγκες και κούκλες 
1979Ο υπάλληλος 
1981Το πανταλόνι 
1983Δόνα Ροζίτα 
1984Ξιπόλυτη στο Πάρκο 
1985Πικ νικ στο πάτωμα 
1986Η Μπανανία πάει σύννεφο 
1986Λυσιστράτη 
1987Το κορίτσι της καμπίνας 15
1988Πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας 
1988Πονηρό πνεύμα 
1989Ένα κουτό κορίτσι 
1989Γεια σου 
1991Ένας τρελλός έρωτας 
1997Ξυπόλητη στο Πάρκο 
1998Χορεύοντας στη Λουνάσα 

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΖωζώ Σαπουντζάκη 1933-
Επόμενο άρθροΣπεράντζα Βρανά 1928-2009

Σχετικές αναρτήσεις

Σοφία Βερώνη 1910-2008

Η Σοφία Βερώνη ήταν μια φινετσάτη θεατρίνα του ελληνικού μουσικού θεάτρου, μια από εκείνες τις εκλεκτές κυρίες που στόλισαν τις σκηνές της επιθεώρησης και...

Πόπη Λάζου 1937-

Η Πόπη Λάζου ήταν η πληθωρική ξανθιά του ελληνικού κινηματογράφου, που συνήθως υποδυόταν την εύπορη, άτακτη και δυναμική ζωντοχήρα. Δεν έπαιξε ποτέ πρωταγωνιστικούς ρόλους....

Γιώργος Διαλεγμένος 1940-

Ο Γιώργος Διαλεγμένος είναι ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940 και σπούδασε στη Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, από όπου αποφοίτησε το...

Τελευταίες αναρτήσεις