7.5 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΜέλπω Ζαρόκωστα 1933-

Σχετικές αναρτήσεις

Μέλπω Ζαρόκωστα 1933-

Εκλεκτή ηθοποιός, συγγραφέας και στιχουργός, η πολυσχιδής Μέλπω Ζαρόκωστα ασχολήθηκε με την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε όλα τα είδη των δραστηριοτήτων της.

Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 07 Μαΐου του 1933 αλλά μετά τον πόλεμο του ΄40 μετανάστευσε στην Αυστραλία. Σπούδασε θέατρο στο Metropolitan Theater στο Σίδνεϋ, στο οποίο αργότερα  πρωταγωνίστησε σε αρκετές παραστάσεις. Συνέχισε τις σπουδές της στη σκηνοθεσία, την υποκριτική και το σενάριο στη σχολή ραδιοφωνικών σπουδών Canοndale.

Μετά τις σπουδές της εργάστηκε στην Αυστραλία σαν ηθοποιός στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα το 1958, εργάστηκε για ένα χρόνο στην Αγγλία μεταφράζοντας και διασκευάζοντας ραδιοφωνικά έργα. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα έπαιξε στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Το Ξύλο Βγήκε από τον Παράδεισο» (1959) και συνέχισε τη συνεργασία της με τον Φίνο μέχρι το 1972.

zarokosta

Συνολικά έχει παίξει σε 56 Ελληνικές και ξένες κινηματογραφικές ταινίες. Έχει γράψει 25 σενάρια, πολλά από τα οποία γυρίστηκαν με επιτυχία όπως: «Ανταρσία των Δέκα», «Ο Γιος μου ο Φίλιππος», «Σχιζοφρένεια», «Λαχείο», «Μια πολυάσχολη Κυρία», κ.α.

Έχει γράψει πολλά θεατρικά έργα που παίχτηκαν σε ελληνικά θέατρα, (Φροντιστήριο Γυναικών, Ερωτοκαβγάδες, Δυο γυναίκες ένας άντρας, Ο Φίλος μου ο Τζο, Δυο κοπέλες μόνες, κ.α.) και έχει μεταφράσει πάνω από 150. Έχει σκηνοθετήσει δικές της παραγωγές στην τηλεόραση, με κυριότερη τη σειρά «Από την Κωμωδία στο Δράμα».

Σε πολλά έργα της πρωταγωνίστησε η ίδια. Σαν θεατρικός συγγραφέας έχει βραβευτεί από το Υπουργείο Πολιτισμού με το Α΄ βραβείο, για τη συγγραφή του θεατρικού έργου της «Συμβιβαστήκαμε» το οποίο παρουσιάστηκε στο Εθνικό το 1992.

Σαν στιχουργός, έχει κερδίσει το Α΄ Διεθνές Βραβείο στη Λισσαβόνα για τους στίχους του τραγουδιού «Ο Παλιάτσος»

Υπήρξε το πρώτο γυναικείο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων το 1960 και εξακολουθεί να είναι μέλος. Ακόμη, είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Στιχουργών, της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, μέλος του Δ.Σ, του Οργανισμού «ΘΕΣΠΙΣ»  και ιδρυτικό μέλος του ιδρύματος «Το Σπίτι του Ηθοποιού».

Το 2012 πρωταγωνίστησε σε μια τουρκική ταινία τέχνης, αλλά και στο θέατρο, πρωταγωνιστώντας, μαζί  με τη Σούλη Σαμπάχ,  στο έργο της «Τρεις Κολασμένες Ιστορίες» που παίχτηκε στο καφέ-θέατρο Πυρήνας. Ήταν σύζυγος του σκηνοθέτη Βίκτωρα Παγουλάτου, με τον οποίον απέκτησε τον γιο της Αλέξανδρο.

Μέλπω Ζαρόκωστα: φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Το Ξύλο Βγήκε Απ’ τον Παράδεισο 
1960Οικογένεια Παπαδοπούλου 
1961Ο θάνατος θα ξανάρθει 
1964Διαζύγιο αλά ελληνικά 
1964Η βίλλα των οργίων 
1964Κάθε καημός και δάκρυ 
1965Όχι κύριε Τζόνσον 
1965Υπάρχει και φιλότιμο 
1966Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι 
1966Η γυναίκα μου τρελλάθηκε 
1967Κάτι κουρασμένα παληκάρια 
1968Όλγα αγάπη μου 
1969Όταν η Πόλις Πεθαίνη 
1969Η κόμησσα της φάμπρικας 
1969Ο άνθρωπος που γύρισε από τα πιάτα!.. 
1969Το Λεβεντόπαιδο 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Ένα Αστείο Κορίτσι 
1970Αγάπη για πάντα 
1970Η ανταρσία των 10
1970Μια τρελλή… τρελλή… σαραντάρα 
1971Αεροσυνοδός 
1972Η Αλίκη Δικτάτωρ 
1974Ο γυιός μου ο Στέφανος 
1975Η δαιμονισμένη 
1979Προσκλητήριο στη μάνα 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1981Τα τσακάλια: Ένα κοινωνικό πρόβλημα 
1982Η στροφή 
1982Φυλακές ανηλίκων 
1984Ταχύτητα και αγάπη 
1985Αθήνα-Νέα Υόρκη: Το μεγάλο κόλπο 
1985Θυμήσου τον Σεπτέμβρη 
1985Καλωσόρισες έρωτα 
1985Λεονώρα 
1986Άνδρα μου θέλεις αλλαγή 
1986Ζωή και κότα 
1986Ο γυφτοαριστοκράτης 
1987Αμάρτησα για το μισό μου 
1987Η στρίγγλα ήταν άγγελος 
1987Παντρεύω τη γυναίκα μου 
1987Τρελή και ανύπαντρη 
1988Ισόβια 
1988Και πετάει και πηδάει 
1988Στον δάσκαλο μας με απάτη 
1989Επικίνδυνος έρωτας: Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Απρίλη 
1989Η μεγάλη ρεμούλα 
1989Μια σταρ στη γειτονιά μας 
1989Ο καπετάνιος και η χορεύτρια 
1989Τα δίδυμα 
1990Είσαι το λαχείο μου 
2006Πέντε Λεπτά Ακόμα 
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Σκούρα Δάφνη

Η Δάφνη Σκούρα γεννήθηκε στις 5 ή 7 Νοεμβρίου 1928 στην Αθήνα και μεγάλωσε στις ανατολικές συνοικίες της Αθήνας (Παγκράτι, Βύρωνα, Υμηττό), με μια...

Μέμα Σταθοπούλου 1941-1999

Η Μέμα Σταθοπούλου άφησε ευκρινές το αποτύπωμά της στη χρυσή εποχή του ελληνικού εμπορικού κινηματογράφου, παρότι η καριέρα της κράτησε λίγα χρόνια. Ξανθιά, πανέμορφη,...

Γεωργία Βασιλειάδου (1897-1980)

Κωμική ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, που χάρισε άφθονα το γέλιο στο κοινό. Η Γεωργία Βασιλειάδου γεννήθηκε στην Αθήνα στην περιοχή της Κυψέλης την...

Τελευταίες αναρτήσεις