26.5 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΆννα Μαντζουράνη 1935-1991

Σχετικές αναρτήσεις

Άννα Μαντζουράνη 1935-1991

mantzourani anna

Η Άννα Μαντζουράνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σε ηλικία 18 χρονών, ξεκίνησε τις σπουδές της, στη Δραματική Σχολή Τάκη Μουζενίδη, όπως επίσης και στη σχολή τραγουδιού του Καλφόπουλου.
Συμμετείχε σε 44 ελληνικές ταινίας. Ενώ έχει κερδίσει και το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο ΦΕΚΘ το 1981, για το ρόλο της, στην ταινία “Μάθε παιδί μου γράμματα”.

Την πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο την έκανε το 1952, στον θίασο Ελληνικής Μουσικής Κωμωδίας του Μουζενίδη, ενώ στον κινηματογράφο, πρωτοεμφανίστηκε το 1958, στην ταινία Μέλπω. Σε γενικές γραμμές, η ηθοποιός έπαιζε περισσότερο σε θεατρικές παραστάσεις, παρά σε κινηματογραφικές ταινίες.

Στη δεκαετία του 1980, η Άννα Μαντζουράνη συμμετείχε σε μια από τις γνωστότερες ταινίες της δεκαετίας αυτής, στο Μάθε παιδί μου γράμματα, που συμπρωταγωνιστούσε ο Βασίλης Διαμαντόπουλος. Το 1981, παρέλαβε από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου.

Η Άννα Μαντζουράνη, υπήρξε γυναίκα του Αντώνη Καρατζόπουλου, ο οποίος ήταν παραγωγός ταινιών. Απεβίωσε στις 9 Ιανουαρίου 1991, από καρκίνο.

Άννα Μαντζουράνη: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος παράστασης
1955Τζώνηδες και καουμπόυ 
1957Να ζήσουν τα φτωχόπαιδα 
1958Χειμώνας στην Αθήνα: Ένας ησφαλισμένος του ΙΚΑ 
1959Σαμπάνια και ρετσίνα 
1960Κάθε καρυδιάς καρύδι 
1973Όλα τα μασάει ο Κουταλιανός 
1976Πολύ ωραίο στυλ! 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1958Κερένια Κούκλα 
1958Μέλπω 
1959Δράκουλας & Σία 
1959Το Ξύλο Βγήκε Απ’ τον Παράδεισο 
1960Μήτρος και Μητρούσης στην Αθήνα 
1960Τα Ντερβισόπαιδα 
1961Το έξυπνο πουλί 
1962Δέκα μέρες στο Παρίσι 
1962Η ωραία της Ρούμελης 
1962Κατηγορούμενος ο έρως 
1962Ο Μιχαλιός του 14ου συντάγματος
1962Ο γαμπρός μου, ο δικηγόρος! 
1962Οι γυναίκες θέλουν ξύλο 
1962Φτωχοί κομπιναδόροι 
1964Ο εαυτούλης μου 
1966Εισπράκτωρ 007
1967Πάρε κόσμε 
1968Η Ζηλιάρα 
1968Ο παληάτσος 
1968Ο πιο Καλός ο Μαθητής 
1968Το πιο λαμπρό μπουζούκι 
1969Ησαϊα… μη χορεύεις 
1969Ο Στρατής παραστράτησε 
1969Ο θαυματοποιός 
1969Ο παραμυθάς 
1969Το αφεντικό μου ήταν κορόιδο 
1969Τρεις τρελοί για δέσιμο 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Νάτανε το 13 νάπεφτε σε μας!
1970Στη μάχη της Κρήτης 
1971Κάθε ναυάγιο και μια κόλασι 
1971Ο αγαθιάρης και η ατσίδα 
1971Πίσω μου σ’ έχω σατανά 
1972Αέρα, αέρα, αέρα 
1972Ερωτιάρης του γλυκού νερού 
1972Λυσιστράτη 
1976The Devil’s men 
1978Από που πάνε για τη χαβούζα 
1979Γυναίκες στα όπλα 
1980Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι 
1981Μάθε παιδί μου γράμματα 
1981Της πολιτσμάνας το κάγκελο 
1983Τα βαποράκια 
1985Αγόρια στην πορνεία 
1985Θηριοτροφείο αρρένων εναντίον θηλέων 
1986Με το ζόρι τρελός 
1987Εδώ ο κόσμος χάνεται 

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΝατάσα Μανίσαλη 1961-2016
Επόμενο άρθροΘάνος Μαρτίνος 1937-2021

Σχετικές αναρτήσεις

Γιαννακοπούλου Μαρία

Η Μαρία Γιαννακοπούλου γεννήθηκε το 1918 στην Αθήνα και ήταν ηθοποιός, του θεάτρου και του κινηματογράφου. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1938 με το θίασο του...

Φρέντυ Γερμανός 1934-1999

Ο Φρέντυ Γερμανός γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου 1934 με καταγωγή από την Μυτιλήνη, όπου σε ηλικία οκτώ ετών έβγαλε την πρώτη του εφημερίδα, με τίτλο, Όλα για όλους την οποία κυκλοφορούσε σε...

Παρασκευοπούλου Ευαγγελία

Η Ευαγγελία Παρασκευοπούλου ήταν Ελληνίδα δραματική ηθοποιός και από τις πρώτες μεγάλες "Κυρίες" και πρωταγωνίστριες του ελληνικού θεάτρου που μεσουράνησε στη τελευταία δεκαετία του 19ου...

Τελευταίες αναρτήσεις