24 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΕλίζα Βόζεμπεργκ

Σχετικές αναρτήσεις

Ελίζα Βόζεμπεργκ

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Σεπτεμβρίου 1956 και το πλήρες όνομα της είναι, Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ Βρυωνίδη.

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ είναι Ελληνίδα γερμανικής καταγωγής ηθοποιός, δικηγόρος και πολιτικός.

Από την πλευρά του πατέρα της είναι γερμανικής καταγωγής, απόγονος των Βαυαρών του Όθωνος.

Ελίζα Βόζεμπεργκ

Αποφοίτησε από το Λύκειο στην Κυψέλη και σπούδασε νομική και πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασκεί δικηγορία από το 1982 και ειδικεύεται στο ποινικό και οικογενειακό δίκαιο. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλες ποινικές δίκες έντονου κοινωνικού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης στις δίκες των εγκληματικών οργανώσεων 17 Νοέμβρη και Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας (δίκες κατά της τρομοκρατίας), όπου εκπροσώπησε στην πολιτική αγωγή θύματα και συγγενείς.

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα ισότητας και μητρότητας και είναι μέλος του γνωστού σωματείου γυναικών «Η Καλλιπάτειρα», καθώς επίσης και της «Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών». Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και διετέλεσε μέλος νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Για 15 συνεχή έτη εκλεγόταν Σύμβουλος στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και έχει εισηγηθεί ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις ειδικά για τους νέους δικηγόρους και την αναβάθμιση του κοινωνικού ρόλου του δικηγόρου. Υπήρξε μέλος του Συμβουλίου Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE), όπου εκπροσώπησε τους Έλληνες δικηγόρους με εισηγήσεις και παρεμβάσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με καίριες εισηγήσεις.

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ όταν ήταν δεκατεσσάρων, έλαβε μία απρόσμενη πρόταση. Ο Αλέκος Σακελλάριος ήταν αδελφικός φίλος του πατέρα της και μία μέρα της ζήτησε να συμμετάσχει στην ελληνική ταινία, “Η Ρένα είναι οφ-σάιντ” του 1972 με την Ρένα Βλαχοπούλου. Η νεαρή κοπέλα ενθουσιάστηκε και δέχθηκε κατευθείαν.Παρακινούμενη από αυτήν την εμπειρία συμμετείχε επιτυχώς στις εξετάσεις εισαγωγής στην Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, για να την κερδίσει όμως τελικά η Νομική.

Πολλά χρόνια αργότερα, σε συνέντευξή της, η Ελίζα Βόζεμπεργκ είχε αναφερθεί στη συνύπαρξή της με τη Ρένα Βλαχοπούλου.

«Είχε έμφυτο χιούμορ. Πολλές φορές ξέφευγε από το κείμενο, το θυμάμαι χαρακτηριστικά από εκείνη την εποχή. Έλεγε τις δικές της ατάκες, οι οποίες ήταν πιο δυνατές πολλές φορές από το αρχικό κείμενο»

Όσο για τη συμμετοχή της στην ταινία, η Ελίζα Βόζεμπεργκ είχε δηλώσει το εξής: «Δεν με είχε επηρεάσει, αλλά μου άρεσε. Ήταν μια εμπειρία που την έχω κρατήσει με τρυφερότητα μέσα μου».

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Ήταν παντρεμένη με τον βιομήχανο Ιωάννη Βρυωνίδη με καταγωγή από την Λευκωσία, ο οποίος απεβίωσε τον Απρίλιο του 2015.

Ελίζα Βόζεμπεργκ

Προηγούμενο άρθροΤαϋγέτη Μπασούρη 1914-2003
Επόμενο άρθροΧάρρυ Κλυνν

Σχετικές αναρτήσεις

Παΐζη Αλέκα

Η Αλέκα Παΐζη ήταν Ελληνίδα ηθοποιός. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1919 (η μητέρα της είχε καταγωγή από τα Σφακιά) και σπούδασε στη...

Κίττυ Αρσένη 1935-2013

Η Κίττυ Αρσένη γεννήθηκε το 1935 στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς στις 8 Φεβρουαρίου του 1935 και ήταν σκηνοθέτρια, ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και...

Ο μαγκούφης 1959-1960

Ο μαγκούφης είναι ελληνική κωμική ταινία που γυρίστηκε το 1959, αλλά προβλήθηκε το 1962, σε σκηνοθεσία Τζανή Αλιφέρη και σενάριο των Πάνου Παπαδούκα και...

Τελευταίες αναρτήσεις