1.8 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΤαϋγέτη Μπασούρη 1914-2003

Σχετικές αναρτήσεις

Ταϋγέτη Μπασούρη 1914-2003

Η Ταϋγέτη Μπασούρη περισσότερο γνωστή ως Ταϋγέτη, ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου 1914 στην Αθήνα και σπούδασε στη Σχολή του Εθνικού Ωδείου και κατόπιν στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Οι πρώτες εμφανίσεις της χρονολογούνται στην αρχή της Κατοχής.

Στα χρόνια της Κατοχής η Ταϋγέτη Μπασούρη συμμετείχε δραστήρια στο ΕΑΜ Θεάτρου, ενώ παράλληλα εντάχθηκε στο ΚΚΕ, με το οποίο επανασυνδέθηκε μετά τη μεταπολίτευση. Από το 1944 έως το 1948 έπαιξε με το «Θέατρο του Λαού», στο θεατρικό χρονικό «’41-’44», με το θίασο του Άλκη Προβελέγγιου, με τους «Ενωμένους Καλλιτέχνες», με το θίασο των πρωταγωνιστών Δήμου ΣταρένιουΑλέκας ΠαΐζηΤίτου Βανδή, το θίασο Γιώννη Ιατρού – Ζωζώς Νταλμάς και το «Θυμελικό Θίασο» του Λίνου Καρζή.

Για τις ιδέες και την αντιστασιακή της δράση η Ταϋγέτη συνελήφθη και κλείστηκε στα κολαστήρια σε Χίο, Μακρόνησο, Τρίκερι, Αϊ-Στράτη.

Μετά την απελευθέρωσή της, από το 1951 εμφανίστηκε σε ποικίλα έργα, σε όλα τα θεατρικά είδη (τραγωδία, δράμα, κωμωδία, μουσική κωμωδία, επιθεώρηση) και σε ποικίλους, κυρίως κωμικούς, ρόλους. Από το 1955 έπαιξε σε πολλές ταινίες, με πρώτη την «Κάλπικη λίρα» και τελευταία την ταινία του Στέλιου Τατασόπουλου «Δυο τρελοί και ο ατσίδας».

Το 1973 η Ταϋγέτη πρωτόπαιξε στην τηλεόραση, στη σειρά «Το 24ωρο ενός παλιατζή». Το 1984 προσελήφθη στο Εθνικό Θέατρο όπου παρέμεινε μέχρι το 1992, οπότε συμπληρώνοντας το μίνιμουμ όριο των ενσήμων μπόρεσε να συνταξιοδοτηθεί.

Για περισσότερη βιογραφία πατήστε ΕΔΩ.

Το 1993 έχασε την αδερφή της και από το 1995-1996 ζούσε με την εξαδέρφη της Ευγενία Ταμβακολόγου, στους Αγίους Αναργύρους, πάσχοντας από άνοια.

Η Ταϋγέτη έφυγε από τη ζωή στις 28 Ιανουαρίου του 2003 σε ηλικία 89 ετών, μετά από πολυήμερη νοσηλεία, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη. Κηδεύτηκε στους Αγίους Αναργύρους. Το 2010 (ή το 2011), πέθανε και η εξαδέρφη της Ευγενία Ταμβακολόγου. Δεν παντρεύτηκε και δεν έκανε οικογένεια. Η Ταϋγέτη Μπασούρη είχε δώσει εντολή όταν πεθάνει να μην ανακοινωθεί -ούτε να γραφτεί στο μνήμα της- η χρονολογία της γέννησής της.

Ταϋγέτη Μπασούρη: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1972|1972Εικοσιτετράωρο ενός παλιατζή ΕΙΡΤ
1972|1972Η Γειτονιά μας ΥΕΝΕΔ
1978|1978Η τύχη της Μαρούλας ΕΡΤ
1979|1979Συνταγματάρχης Λιάπκιν ΥΕΝΕΔ
1980|1980Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα: Ιστορία με προίκα ΕΡΤ
1984|1984Άννα Πετρή ΕΡΤ
1984|1984Η γυναίκα στη μονόπρακτη κωμωδία ΕΡΤ2
1984|1984Η γυναίκα στη μονόπρακτη κωμωδία: Η πώληση της Αθηνάς ΕΡΤ2
1984|1984Τοπική εφημερίδα ΕΡΤ2
1993|1993Οι μεν και οι δεν ΑΝΤ1
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1955Ιστορία μιας κάλπικης λίρας 
1956Γραφείο συνοικεσίων 
1956Ο ζηλιαρόγατος 
1957Αγιούπα 
1957Μπάρμπα-Γιάννης ο Κανατάς 
1958Ένας ήρως με παντούφλες 
1958Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας 
1958Χαρούμενοι Αλήτες 
1959Όσο Υπάρχουν Γυναίκες 
1959Ο θησαυρός του μακαρίτη 
1959Οι κληρονόμοι του Καραμπουμπούνα 
1960Αγνές ψυχές 
1960Ο τσακιτζής 
1961Το Παιδί του Δρόμου 
1962Λαφίνα 
1962Ο άντρας της γυναίκας μου 
1962Πονεμένη μητέρα 
1962Τέρμα τα δίφραγκα 
1962Τα Χριστούγεννα του αλήτη 
1962Το πιθάρι 
1963Εμείς τα μπατιράκια 
1963Ευτυχώς χωρίς δουλειά 
1963Οι τουρίστες 
1963Το τεμπελόσκυλο 
1964Έξω φτώχεια και καλή καρδιά 
1964Είναι μεγάλος ο καημός 
1964Ζωή Γεμάτη Πόνο 
1964Μια εβδομάδα στον παράδεισο 
1964Ο ζητιάνος μιας αγάπης 
1964Σχολή για σωφερίνες 
1965Προδομένη 
1965Φτωχό μου σπουργιτάκι 
1966Δοσατζού: Επιχείρησις γαμπρός 
1966Ησαϊα χόρευε 
1966Ο Μελέτης στην άμεσο δράση 
1966Ο παπατρέχας 
1966Προξενήτρα πράκτωρ 017
1967Ένας απένταρος λεφτάς 
1967Από λαχτάρα σε λαχτάρα 
1967Η χαρτορίχτρα 
1967Κοκοβιός και σπάρος στα δίχτυα της αράχνης 
1967Μανωλάκης ο Τέντυ Μπόυ 
1967Πάρε κόσμε 
1967Τρελλός παλαβός και Βέγγος 
1968Ο κούκλος 
1968Ο μπακαλόγατος 
1969Αλτ και σ’ έφαγα 
1969Προκόπης ο απρόκοπος 
1969Το Νυφοπάζαρο 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
19702 τρελλοί κι’ ο ατσίδας
1979Ο φαλακρός μαθητής 
1985Το κορίτσι της αφίσσας 
1986Ο ανέραστος 
1986Ο νίνζα με τη γκλίτσα 
1986Τα κοροϊδάκια της Αθήνας 
1986Τα λιγούρια 
1987Όνειρο αριστερής νύχτας 
1987Ο παράδεισος ανοίγει με αντικλείδι 
1987Πατρίς ληστεία οικογένεια 
1988Αχ τι μου ‘κανες Βασίλη 
1991Φανουρόπιττα 
1993Ζωή Χαρισάμενη 
1996Μη μου Άπτου 

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες

Προηγούμενο άρθροΓιώργος Βασιλείου 1950 – 2016
Επόμενο άρθροΕλίζα Βόζεμπεργκ

Σχετικές αναρτήσεις

Κάκια Ιγερινού

Η Κάκια Ιγερινού γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη κι άρχισε πολύ νωρίς να διηγείται ιστορίες με οδηγό τη γιαγιά της την Πελαγία, που της έμαθε την...

Πολίτικη κουζίνα 2003-2004

Η ταινία, "Πολίτικη κουζίνα" προβλήθηκε τη σαιζόν 2003-2004 και έκοψε 1.600.000 εισιτήρια πανελλαδικά. Ήρθε στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 16 ταινίες. Η εμπορικότερη ταινία...

Λιβανού Μπέτυ

Κομψή, αεράτη και καλή ηθοποιός συνδέθηκε με τον ελληνικό κινηματογράφο, έπαιξε σε θεατρικές παραστάσεις, έδωσε τον εαυτό της σε καλές τηλεοπτικές σειρές και προσφέρει...

Τελευταίες αναρτήσεις