30.8 C
Athens
Κατηγορία:

Ταϋγέτη

Η Ταϋγέτη Μπασούρη περισσότερο γνωστή ως Ταϋγέτη, ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου 1914 στην Αθήνα και σπούδασε στη Σχολή του Εθνικού Ωδείου και κατόπιν στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Οι πρώτες εμφανίσεις της χρονολογούνται στην αρχή της Κατοχής.

Ταϋγέτη

Στα χρόνια της Κατοχής η Ταϋγέτη συμμετείχε δραστήρια στο ΕΑΜ Θεάτρου, ενώ παράλληλα εντάχθηκε στο ΚΚΕ, με το οποίο επανασυνδέθηκε μετά τη μεταπολίτευση. Από το 1944 έως το 1948 έπαιξε με το «Θέατρο του Λαού», στο θεατρικό χρονικό «’41-’44», με το θίασο του Άλκη Προβελέγγιου, με τους «Ενωμένους Καλλιτέχνες», με το θίασο των πρωταγωνιστών Δήμου ΣταρένιουΑλέκας ΠαΐζηΤίτου Βανδή, το θίασο Γιώννη Ιατρού – Ζωζώς Νταλμάς και το «Θυμελικό Θίασο» του Λίνου Καρζή.

Για τις ιδέες και την αντιστασιακή της δράση η Ταϋγέτη συνελήφθη και κλείστηκε στα κολαστήρια σε Χίο, Μακρόνησο, Τρίκερι, Αϊ-Στράτη.

Μετά την απελευθέρωσή της, από το 1951 εμφανίστηκε σε ποικίλα έργα, σε όλα τα θεατρικά είδη (τραγωδία, δράμα, κωμωδία, μουσική κωμωδία, επιθεώρηση) και σε ποικίλους, κυρίως κωμικούς, ρόλους. Από το 1955 έπαιξε σε πολλές ταινίες, με πρώτη την «Κάλπικη λίρα» και τελευταία την ταινία του Στέλιου Τατασόπουλου «Δυο τρελοί και ο ατσίδας».

Το 1973 η Ταϋγέτη πρωτόπαιξε στην τηλεόραση, στη σειρά «Το 24ωρο ενός παλιατζή». Το 1984 προσελήφθη στο Εθνικό Θέατρο όπου παρέμεινε μέχρι το 1992, οπότε συμπληρώνοντας το μίνιμουμ όριο των ενσήμων μπόρεσε να συνταξιοδοτηθεί.

Για περισσότερη βιογραφία πατήστε ΕΔΩ.

Το 1993 έχασε την αδερφή της και από το 1995-1996 ζούσε με την εξαδέρφη της Ευγενία Ταμβακολόγου, στους Αγίους Αναργύρους, πάσχοντας από άνοια.

Η Ταϋγέτη έφυγε από τη ζωή στις 28 Ιανουαρίου του 2003 σε ηλικία 89 ετών, μετά από πολυήμερη νοσηλεία, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη. Κηδεύτηκε στους Αγίους Αναργύρους. Το 2010 (ή το 2011), πέθανε και η εξαδέρφη της Ευγενία Ταμβακολόγου.

Φιλμογραφία

Μη μου άπτου (1996)
Ζωή χαρισάμενη (1993)
Φανουρόπιττα (1991)
Πατρίς ληστεία οικογένεια (1987)
Ο παράδεισος ανοίγει με αντικλείδι (1987)
Όνειρο αριστερής νύχτας (1987)
Ο φαλακρός μαθητής (1979)
Δυο τρελοί και ο ατσίδας (1970)
Προκόπης ο απρόκοπος (1969)
Τρελλός παλαβός και Βέγγος (1968)
Ο κούκλος (1968)
Ο μπακαλόγατος (1968)
Ένας απένταρος λεφτάς (1967)
Από λαχτάρα σε λαχτάρα (1967 Πάρε κόσμε (1967)
Κοκοβιός και σπάρος στα δίχτυα της αράχνης (1967)
Η χαρτορίχτρα (1967)
Μανωλάκης ο τέντι μπόι (1967)
Ησαΐα χόρευε (1966)
Δοσατζού επιχείρηση γαμπρός (1966)
Ο Μελέτης στην Άμεσο Δράση (1966)
Ο παπατρέχας (1966)
Προξενήτρα πράκτωρ 017 (1966)
Φτωχό μου σπουργιτάκι (1965)
Προδομένη (1965)
Είναι μεγάλος ο καϋμός (1964)
Έξω φτώχεια και καλή καρδιά (1964)
Ζητιάνος μιας αγάπης (1964)
Μια εβδομάδα στον παράδεισο (1964)
Ζωή γεμάτη πόνο (1964)
Σχολή για σωφερίνες / Ο Βέγγος σωφεράντζα (1964)
Εμείς τα μπατιράκια (1963)
Οι ανειδίκευτοι / Ευτυχώς χωρίς δουλειά (1963)
Το “τεμπελόσκυλο” (1963)
Οι τουρίστες (1963)
Λαφίνα (1962)
Πονεμένη μητέρα (1962)
Τέρμα τα δίφραγκα (1962)
Τα Χριστούγεννα του αλήτη (1962)
Ο άντρας της γυναίκας μου (1962)
Αγνές ψυχές (1960)
Το πιθάρι (1962)
Ο τσακιτζής (1960)
Ο θησαυρός του μακαρίτη (1959)
Οι κληρονόμοι του Καραμπουμπούνα (1959)
Όσο υπάρχουν γυναίκες (1959)
Ένας ήρως με παντούφλες (1958)
Χαρούμενοι αλήτες (1958)
Μπάρμπα Γιάννης ο κανατάς (1957)
Γραφείο συνοικεσίων (1956)
Ο ζηλιαρόγατος (1956)
Ιστορία μιας κάλπικης λίρας (1955)

Ταϋγέτη (1914 – 2003)

Περισσότερα άρθρα

Τελευταία άρθρα