28.1 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΑντιγόνη Κουκούλη 1932-

Σχετικές αναρτήσεις

Αντιγόνη Κουκούλη 1932-

koukouli fotopoulos
Μίμης Φωτόπουλος και Αντιγόνη Κουκούλη.

Η Αντιγόνη Κουκούλη γεννήθηκε 1932 στην Αθήνα. Πρωτοεμφανίστηκε σε σκηνή σε παιδική ηλικία στους θιάσους της μητέρας της Εύας Μελά και του πατριού της Γ. Κουκούλη. Έγινε μέλος του Σ.Ε.Η. λόγω της θεατρικής της απασχόλησης.

Εγκαταστάθηκε στην Κύπρο. Το 1954 απέκτησε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού ς εξαιρετικό ταλέντο. Από το 1972 έως το 1980 έλαβε μέρος σε 31 παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου.

Υπήρξε κυρίως ηθοποιός του θεάτρου. Στη δεκαετία του ’70 συμμετείχε σε 31 παραγωγές του Εθνικού θεάτρου, ενώ την επόμενη δεκαετία δούλεψε στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Κλασική περίπτωση καρατερίστας. Μεταξύ 1956 και 1983 έπαιξε σε 12 ταινίες. Οι ρόλοι της ήταν πάντα μικροί, αλλά συνήθως κατάφερνε να ξεχωρίσει. Η κορυφαία της κινηματογραφική παρουσία ήταν στον ρόλο της Ρούλας, της μοντέρνας νεαρής, η οποία, “κατά τον ρουν των γεγονότων”, χορεύει στενό σεντιμεντάλ στα πεύκα με τον Μιχαλάκη (Κώστας Βουτσάς), στην ταινία του 1962 «Ο Θόδωρος και το Δίκανο» (σενάριο: Τσιφόρος, σκηνοθεσία: Δημόπουλος).

Η πρώτη της εμφάνιση ήταν το 1956 στον «Ζηλιαρόγατο» (σενάριο & σκηνοθεσία: Τζαβέλλας), στον ρόλο της Κατίνας, της υπηρέτριας του Πότηκαι της Λέλας Αντωνοπούλου (Βασίλης Λογοθετίδης & Ίλυα Λιβυκού). Λίγες οι σκηνές της, ακόμα λιγότερες οι ατάκες της. Και όμως, η νεανική της φρεσκάδα αιχμαλωτίζει το βλέμμα. Η εσωτερική λάμψη της νεότητας: βασικό συστατικό των εξιδανικευμένων αναμνήσεων.

Αντιγόνη Κουκούλη: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1956Γραφείο συνοικεσίων 
1956Δολλάρια και όνειρα 
1956Ο ζηλιαρόγατος 
1958Μια λατέρνα μια ζωή 
1962Ο Θόδωρος και το δίκανο 
1965Ένα έξυπνο έξυπνο μούτρο 
1966Ότι λάμπει είναι χρυσός 
1966Οι κυρίες της αυλής 
1972Αγάπη μου παλιόγρια 
1983Δώστε την τσόντα στο λαό 
1983Η δημοκρατία του νέφους 
1983Σιδηρά κυρία 
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1967Γιάννης Τζόνι και Ιβάν 
1975Δον Κάρλος, Ινφάντης της Ισπανίας 
1977Ο Άλλος Αλέξανδρος 
1979Θεσμοφοριάζουσες 

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΜάρω Κοντού 1934-
Επόμενο άρθροΚουνελάκη Μιράντα

Σχετικές αναρτήσεις

Έφη Οικονόμου

Η Έφη Οικονόμου ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης. Γεννημένη το 1938 στον Πειραιά σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη...

Χανδρινού Λένα

Η Λένα Χανδρινού γεννήθηκε στην εβραϊκή συνοικία της πόλης της Κέρκυρας στις 2 Φεβρουαρίου του 1952.  Φοίτησε στο γυμνάσιο θηλέων και σπούδασε τουριστικά επαγγέλματα, αλλά...

Κουμαριανού Ειρήνη

Η Ειρήνη Κουμαριανού (1931 - 25 Ιανουαρίου 2013) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός. Γεννήθηκε το 1931 ( σύμφωνα όμως, με το λεξικό "Έλληνες ηθοποιοί" του Θεόδωρου...

Τελευταίες αναρτήσεις