12.5 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΤίτος Βανδής 1917-2003

Σχετικές αναρτήσεις

Τίτος Βανδής 1917-2003

Ο Τίτος Βανδής είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ηθοποιούς και από τους λίγους που έκαναν διεθνή καριέρα.
Γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο στις 07 Νοεμβρίου του 1917, αν και ήταν γιος εύπορου καπνέμπορου που κατοικούσε στην Καβάλα. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, στην Ελβετία, στη Γαλλία και στην Αθήνα. Από πολύ μικρός, έπαιζε σε σχολικές παραστάσεις και σπούδαζε στο Ωδείο Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια ήρθε στην Αθήνα και γράφτηκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Το 1934, σπουδαστής της σχολής ακόμα, έπαιξε στο Εθνικό Θέατρο, στο έργο «Ιούδας» του Σπύρου Μελά και έγινε μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Ιδεολόγος κομμουνιστής από νεαρή ηλικία, σταμάτησε το 1936 – μετά τη Μεταξική δικτατορία – τη συνεργασία του με το Εθνικό, και ξεκίνησε περιοδείες με το θίασο Αργυρόπουλου – Λάμπρου – Σαντοριναίου.

Το 1940 συνεργάστηκε με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη και το 1943 ξεκίνησε η συνεργασία του με το θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη. Το 1946 ίδρυσε δικό του θίασο και περιόδευσε σε ελληνικές πόλεις. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με το «Θέατρο Κοτοπούλη», με το ΚΘΒΕ και με άλλους αξιόλογους θιάσους έως το 1964 που ίδρυσε ξανά δικό του θίασο. Τον επόμενο χρόνο, με αφορμή μια θεατρική πρόταση του Αμερικανού Παραγωγού Λέρνερ, έφυγε για τη Νέα Υόρκη, παραμένοντας στις ΗΠΑ περίπου 26 χρόνια.

vandis

Στο μεγάλο αυτό διάστημα, είχε λαμπρές επιτυχίες στο θέατρο, με μεγαλύτερη το «Ilia Darling» στο Μπρόντγουέι, αλλά και σε ταινίες του Χόλλυγουντ (Young Doctors in Love, The Betsy, Top Kapi, κ.α), ενώ έπαιξε και στην ταινία «Τα Πάντα Γύρω από το Σεξ» του Γούντυ Άλλεν. Παράλληλα, συμμετείχε και σε πασίγνωστες τηλεοπτικές σειρές, όπως «Hawai 5-0», «Eπικίνδυνες Αποστολές» και άλλες. Το 1979 ήρθε για λίγο στην Ελλάδα και έκανε κάποιες θεατρικές εμφανίσεις στο Εθνικό Θέατρο.

Παντρεύτηκε συνολικά έξι φορές. Πρώτη του σύζυγος ήταν η ηθοποιός Μαρία Αλκαίου.Ο γάμος τους έγινε στις 20 Δεκεμβρίου 1935 με κουμπάρους την Αλίκη Θεοδωρίδου και τον Κώστα Μουσούρη. Το 1944 παντρεύτηκε σε σύντομο γάμο την ηθοποιό Καίτη Ασπρέα με την οποία απέκτησε μια κόρη. Ήταν το δεύτερο παιδί για το Βανδή που το 1939 είχε αποκτήσει άλλη μια κόρη εκτός γάμου. Το 1945 έγινε ζευγάρι με την ηθοποιό Αλέκα Παϊζη.

Παντρεύτηκαν το 1950 και χώρισαν το 1956. Στην Αμερική παντρεύτηκε την Eleanore Mahlein (1966-1969) και την Nancy Hall (1969-1984).Το 1984 παντρεύτηκε την ηθοποιό Μπέτυ Βαλάση με την οποία έμεινε ως το τέλος της ζωής του. Εγγονή του από το γάμο του με την Καίτη Ασπρέα είναι η γνωστή δημοσιογράφος Κατερίνα Μπακογιάννη. Πέθανε από καρκίνο σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Σπουδαιότερη συμμετοχή του στον ελληνικό κινηματογράφο ήταν η ταινία του Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή», δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη. Στη Φίνος Φιλμ έπαιξε σε δύο ταινίες, με πιο σημαντική παρουσία του στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου οι «Παράνομοι» (1959). Πολύτιμη ήταν και η συμμετοχή του στο «Ποτάμι» του Κούνδουρου, της οποίας η επεξεργασία έγινε στα εργαστήρια της Φίνος Φιλμ.

Ο Τίτος Βανδής αντιμετωπίστηκε με σεβασμό και εκτίμηση από κριτικούς και κοινό. Ως συνδικαλιστής, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και πρόνοιας των νέων και των απόμαχων ηθοποιών. Το 1999 εκδόθηκε το βιβλίο του «Μια κουβέντα με τους φίλους μου» το οποίο έχει εξομολογητικό χαρακτήρα. Απεβίωσε στις 23 Φεβρουαρίου του 2003.

Τίτος Βανδής: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1953Το κλειδί της ευτυχίας 
1954Γυναίκες Δίχως Άντρες 
1957Το παιδί του δρόμου 
1958Μηδέν πέντε 
1958Οι παράνομοι 
1959Αστέρω 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Never on Sunday 
1960Έγκλημα στα παρασκήνια 
1960Αγνές ψυχές 
1960Πόθοι στα Στάχυα 
1960Το Ραντεβού της Κυριακής 
1960Το ποτάμι 
1961Η Κατάρα της Μάνας 
1962It happened in Athens 
1962Πολιορκία 
1964Topkapi 
1964Απαγωγή 
1964Η Κύπρος στις φλόγες 
1964Ο τελευταίος πειρασμός 
1965Όχι, …κύριε Τζόνσον 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1979Ο φαλακρός μαθητής 
1983Προσοχή κίνδυνος 
1984Τα χρόνια της θύελλας 
1997Το Αθώο Σώμα 
2000Merry kitschmas 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1984|1984The First Olympics: Athens 1896NBC
1990|1990Ξενοδοχείο Αμόρε Mega
1990|1990Το τραστ ΑΝΤ1
1991|1991Στη σκιά του χρήματος ΑΝΤ1
1992|1992Παράλληλοι δρόμοι Mega
1992|1992Χάι Ροκ Mega 
1993|1993Τμήμα ηθών: Βιασμός ΑΝΤ1
1994|1994Οι Αγνοημένοι: Το αδιέξοδο ΑΝΤ1
1994|1994Τμήμα ηθών: Έμμονη ιδέα ΑΝΤ1
1995|1995Δρόμοι της πόλης: Άτυχη μέρα ΑΝΤ1
1995|1995Σκορπιός Mega
1995|1995Σκορπιός: Ο κρυμμένος θησαυρός Mega
1998|1998Βίος ανθόσπαρτος Mega
2000|2000Παππούδες εν Δράσει ΕΤ1
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Πάνος Βέλιας 1939-2009

Ο Πάνος Βέλιας ή Βέλλιας (Βελισσαρόπουλος) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη το 1965. Επίσης σπούδασε τηλεόραση...

Λευτέρης Βουρνάς 1942-1987

Ο Λευτέρης Βουρνάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 04 Ιουνίου του 1942 και υπήρξε ένας αληθινός ζεν πρεμιέ στην εποχή του παλιού κινηματογράφου, καίγοντας πολλές...

Πέτρος Πανταζής (1937-2008)

Ο Πέτρος Πανταζής ήταν ένας σεμνός Έλληνας Ηθοποιός του Θεάτρου, του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης. Γεννήθηκε το 1937 στο Μεταξουργείο της Αθήνας. Σε νεαρή ηλικία...

Τελευταίες αναρτήσεις