28 C
Athens
Κατηγορία:

Βανδώρος Νίκος

Ο Νίκος Βανδώρος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Δεκεμβρίου του 1924 και είναι Έλληνας ηθοποιός.
Ο πατέρας του, Γεράσιμος Βανδώρος, υπήρξε για μικρό διάστημα βαρύτονος του μελοδράματος και η μητέρα του (με το ψευδώνυμο Σόνια Ιατρίδου) εμφανίσθηκε στο θέατρο ως  υψίφωνος της οπερέτας.

Ο Νίκος Βανδώρος σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική Σχολή, στη μελοδραματική σχολή του Ελληνικού Ωδείου και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Πρωτοεμφανίσθηκε στη σκηνή ως τενόρος σε οπερέτα το 1956. Στο θέατρο πρόζας άρχισε τη σταδιοδρομία του το 1958 με τον θίασο Χατζίσκου.

Συνεργάστηκε επίσης με τους θιάσους του Δημήτρη Μυράτ, του Δημήτρη Φωτόπουλου, της Έλλης Λαμπέτη, της Σμαρούλας Γιούλη, του Διονύση Παγουλάτου, της Α. Μαντζουράνη, του Κωστή Λειβαδέα, του Λάμπρου Κωνσταντάρα, με το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» του Μάνου Κατράκη, κ.ά.

Στον κινηματογράφο έπαιξε σε 27 ταινίες, όπως η «Τζένη, Τζένη»
(1965).

Ερμήνευσε ρόλους και σε τηλεοπτικές σειρές (χαρακτηριστικός ο ρόλος του στη σειρά Στο κάμπινγκ
).

Ο Νίκος Βανδώρος υπήρξε πρόεδρος του Σωματείου Καλλιτεχνών Επτανήσου ενώ τιμήθηκε και με μετάλλιο από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Ασχολήθηκε και με την συγγραφή θεατρικών έργων, όπως τα παιδικά Το όνειρο της Ισαβέλλας
και Η αρχοντοπούλα και ο μικρός τσιγγάνος
.

Γιος του Ν. Βανδώρου είναι ο επίσης ηθοποιός Θεόφιλος Βανδώρος.
Φιλμογραφία

1960Είμαι αθώοςστρατιώτης
1963Οι κατεργάρηδες
1963Συντρίμια της ζωής
1965Τζένη Τζένηνοσοκόμος
1966Το κορίτσι με τα βουρκωμένα μάτια
1968Ο μοναχικός ναύτης και το κορίτσι
1968Θύελλα στο σπίτι των ανέμωναστυνομικών
1969Για την τιμή και για τον έρωτα
1969Ο θαυματοποιόςΜπιλ, αστυνομικός της Ιντερπόλ
1970Εσένα μόνο αγαπώ
1970Η λιτανεία των ηρώωνΤζέιμς
1970Κατηγορώ τους δυνατούςγιατρός
1970Γιακουμής μια ρωμέικη καρδιάεργάτης
1971Χρυσαυγή
1971Κάτω οι άντρες
1971Φλογισμένη σάρκα
1971Η θυσία του Αβραάμ
1971Δυο έξυπνα κορόϊδαγιατρός
1971Αγάπησα έναν αλήτηγιατρός, διευθυντής κλινικής
1971Η χαραυγή της νίκηςαρματωμένος χωρικός
1971Ένας υπέροχος άνθρωποςΟρέστης
1971Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπηένας εργάτης
1972ΑναζήτησηΧρυσός
1972Στον ίλιγγο της αμαρτίας
1972Επιχείρηση Κραίπε, ο τάφος του Γ’ Ράιχ
1973Η Αλίκη της σύγχρονης γενιάς
1973Μιρέλλα, η σάρκα της ηδονήςΜουρούζης
1973Κολασμένες ψυχές στα χέρια της ηδονής
1974Γυμνοί στο χιόνι
1977Το σημάδι
1978Από πού πάμε για τη χαβούζα;εκφωνητής ραδιοφωνικού σταθμού
1979Τα παιδιά της πιάτσας
1980Ρένα να η ευκαιρίαΡήγας
1980Πορεία προς τη δόξαπρόεδρος
1980Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλοαντιστασιακός
1981Η πολιτσμάναΓαζής
1982Παγίδα στην Ελλάδακαθηγητής Ζάτας
1982Ο ζιγκολό της ΑθήναςΒίλχελμ Στάουφ
1985Ο αδέξιος εραστής
1987Καπετάν Μεϊντάνος
1990Ο χαρτοπαίχτηςΠαλτόγλου

Βιντεοταινίες

1984Μια Ρένα χωρίς φρένα
1985Ληστεία στον Πύργο
1985Η πολιτεία κατηγορεί
1985Τα φώτα σβήσαν στις οχτώ
1986Οι ερωτιάρηδες
1986Ο τρελοπαλιάτσος
1986Οι σκληρές της πενιάς και του ροκ
1987Αντίστροφη πορεία
1987Η βασίλισσα της ρέγγας
1987Ο άρχοντας της λιγούρας
1987Πρωτάρη μου ας πρόσεχες
1987Ο θερμόπληκτος κολοσσός της Αρμές
1988Η σούπερ μάρκα
1988Άι λαβ γιου Μήτσο
1988Ο υπηρέτης μου και εγώ
1988Ο δρόμος προς την δόξα
1988Λεζεντάνο ο εκδικητής
1988Κίτσος ο εξολοθρευτής
1988Μια κυρία στον υπόκοσμο
1988Εδήλωσα τρελός, δεν πάω στο στρατό
1989Ο χαρτοπαίχτης
1989Ολέθριος έρωτας
1989Ο μεγάλος αγώνας
1989Επιστροφή από το χθες
1989Ανάμεσα σε δυο αγάπες
1989Ο σύντροφος και ο μπάτσος
1989Ρεμούλες στην Κόσκο-Κώσταινα
1989Ποιος παντρεύεται την γυναίκα μου;
1989Άβε Μαφία…: Εθνική Ακαδημία Απατεώνων

Τηλεοπτικές σειρές

1972Ένα φως στην ομίχληΕΙΡΤ
1972Απόρρητος φάκελος 27ΥΕΝΕΔ
1973Οι γιοι του ΚάινΕΙΡΤ
1973Αστυνομικές ιστορίεςΥΕΝΕΔ
1973Οι προστάτες του νόμουΥΕΝΕΔ
1976Μεγάλη περιπέτειαΕΡΤ
1976Διακοπές με έναν παραχαράκτηΕΡΤ
1976Ένα τριαντάφυλλο για την ΈλενΕΡΤ
1977Επικίνδυνη νύχταΕΡΤ
1977Ληστεία στον ΠύργοΕΡΤ
1977Η πολιτεία κατηγορείΕΡΤ
1977Τα φώτα σβήσαν στις 8ΕΡΤ
1977Καταδίωξη : το εξπρές των 12.30ΥΕΝΕΔ
1977Εύθυμες ιστορίες: Καρπαζιά με διατίμησηΕΡΤ
1978Η ετυμηγορίαΥΕΝΕΔ
1981Οι σκλάβοι στα δεσμά τουςΕΡΤ
1983Οι ιερόδουλοιΕΡΤ
1983Η κυρία ΝτορεμίΕΡΤ
1986The First Olympics: AthensΕΤ2
1989ΑντίζηλεςΕΤ2
1989Στο campingΕΤ2
1990Ο χαρτοπαίκτηςΕΤ1
1990Μαύρη χρυσαλλίδαΕΤ1
1990Ακριβή μου ΣοφίαΕΤ1
1990Κάθε κατεργάρης στον πάγκο τουΕΤ1
1991Μια απίθανη γιαγιάΕΤ2
1994Αραχτοί και λάιτΑΝΤ1
1997Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχήΑΝΤ1
2001Άκρως οικογενειακόνΑΝΤ1

Ελεύθερο θέατρο

1965Υπάρχει και φιλότιμο
1966Αυτό το ζώο το παράξενο
1978Πολίτες Β’ κατηγορίας
2002Η κυρία Νταμπφαίρ
2009Το ουρλιαχτό του έρωτα
2013Οίκος ευγηρίας

Τηλεοπτικό θέατρο

1973Διαζύγιο αλα αγγλικάΕΙΡΤ
1976Το δεύτερο ταξίδιΥΕΝΕΔ
1976Μαρία του ΟκτώβρηΕΡΤ
1977Οι αρραβώνεςΥΕΝΕΔ
1977Το μεγάλο παιχνίδιΥΕΝΕΔ
1978Συζυγική πίστηΥΕΝΕΔ
1978Δέκα μικροί νέγροιΕΡΤ
1979Μια λαμπερή μέραΕΡΤ
1979Η μοναξιά της αγάπηςΥΕΝΕΔ
1980ΑχαριστίαΥΕΝΕΔ
1980Λευκή κηλίδαΕΡΤ
Προηγούμενο άρθροΒαλάση Μπέτυ
Επόμενο άρθροΒαξεβανίδου Μαίρη

Περισσότερα άρθρα

Τελευταία άρθρα