Λάμπρος Κωνσταντάρας: Ο καλύτερος Έλληνας κωμικός κατά τη γνώμη του

Λάμπρος Κωνσταντάρας
Advertisement

Ρωτήθηκε κάποτε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ποιος είναι ο καλύτερος Έλληνας κωμικός και ιδού η απάντησή του…

Βιρτουόζος της κωμωδίας στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο ο Λάμπρος Κωνσταντάρας κλήθηκε κάποτε να κατονομάσει τον μεγαλύτερο κατά τη γνώμη του Έλληνα κωμικό ηθοποιό.

Advertisement
konstantaras logothetidis

Σε μια θέση που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και ο ίδιος, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας τοποθέτησε γενναιόδωρα έναν άλλον ηθοποιό που δικαιωματικά άξιζε τον τίτλο του καλύτερου.

“Αν με ρωτάτε να σας πω ποιος είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας κωμικός δεν θα μπορούσα να πω άλλον από τον Βασίλη Λογοθετίδη. Είναι αυτός που μας έμαθε πώς κάνεις τον κόσμο να γελάει χωρίς να γελάς ο ίδιος.

Μας παρέδωσε τον κώδικα του γέλιου, όλο τον μηχανισμό της κωμωδίας. Ότι θα είδατε και θα δείτε από δω και στο εξής το χρωστάμε αναμφίβολα στον μεγάλο αυτό ηθοποιό, που κατά βάθος δεν του άρεσε να τον αποκαλούν κωμικό.

Ίσως γιατί ο καλύτερος κωμικός είναι πρωτίστως ένας ηθοποιός με δραματικό υπόβαθρο, ακριβώς όπως ο Βασίλης Λογοθετίδης”.

Ο Βασίλης Λογοθετίδης γεννήθηκε το 1898 στο Μυριόφυτο της Ανατολικής Θράκης και έζησε τα νεανικά του χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Αποφοίτησε από το Ζωγράφειο Γυμνάσιο το 1915 και τον επόμενο χρόνο εμφανίστηκε ως ερασιτέχνης ηθοποιός, προκαλώντας μεγάλη εντύπωση στο ομογενειακό κοινό της Πόλης. Έφυγε από τη ζωή στις 20 Φεβρουαρίου του 1960, σε ηλικία 62 ετών.

Ο Βασίλης Λογοθετίδης πέθανε σχετικά νωρίς, είχε ωστόσο προλάβει να ανοίξει το δρόμο για τους επιγόνους του στο πανί. Η κωμωδία και ο Ελληνικός κινηματογράφος του οφείλουν πολλά.

Προηγούμενο άρθροΤο στραβόξυλο 1969-1970
Επόμενο άρθροΠοια ελληνική ταινία παίχτηκε ταυτόχρονα σε 1000 αίθουσες στη Ρωσία