Γνώριζες ότι ο Βασίλης Λογοθετίδης …

Βασίλης Λογοθετίδης
Advertisement

Ο Βασίλης Λογοθετίδης γεννήθηκε το 1898 στο Μυριόφυτο της Ανατολικής Θράκης. Έζησε τα νεανικά του χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Το 1915 αποφοίτησε από το Ζωγράφειο Γυμνάσιο και τον επόμενο χρόνο εμφανίσθηκε ερασιτεχνικά σε θεατρική σκηνή της Κωνσταντινούπολης κάνοντας μεγάλη εντύπωση.

Advertisement

Ο Βασίλης Λογοθετίδης πέθανε στο σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου του 1960 στις 17:45 από καρδιακή συγκοπή, σε ηλικία 62 ετών, ενώ ετοιμαζόταν να πάει στο θεάτρό του. Αναφέρεται, ότι, κατά τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του υπέφερε από καρδιακά προβλήματα.

logothetidis 1

Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος του ellinikoskinimatografos.gr Χρήστος Κωνσταντίνου, έψαξε και βρήκε άγνωστες πτυχές για την καριέρα και τη ζωή του Βασίλη Λογοθετίδη και μας τις αποκαλύπτει…

1ον. Ο Βασίλης Λογοθετίδης πρωταγωνίστησε μόνο σε 11 ταινίες. Το ξεκίνημα του στην μεγάλη οθόνη έγινε το 1936 με την Ελληνοτουρκική παραγωγή, “Ο κακός δρόμος” στο πλάι δύο κορυφαίων Ελληνίδων ηθοποιών. Της Μαρίκας Κοτοπούλη και της Κυβέλης. Δυστυχώς όμως σήμερα η ταινία αυτή θεωρείτε χαμένη.

2ον. Εικοσιδύο χρόνια μετά, το 1948 ως πρωταγωνιστής πια υποδύθηκε τον καλοκάγαθό Παναγιωτάκη στην θρυλική μεταφορά της “Μαντάμ Σουσού” του Δημήτρη Ψαθά στο σινεμά. Όμως κι από αυτή τη ταινία δεν έχει διασωθεί ούτε μια κόπια.

3ον. Την ίδια χρονιά ο Αλέκος Σακελλάριος αποφασίζει να μεταφέρει στον κινηματογράφο την μεγάλη του Θεατρική επιτυχία του Χρήστου Γιαννακόπουλου, “Οι Γερμανοί ξανάρχονται” και πείθει τον Βασίλη Λογοθετίδη να παίξει τον ρόλο με τον οποίο έκανε τεράστια επιτυχία στο θέατρο. Η ταινία αυτή ήταν ένας μικρός θρίαμβος αφού έκοψε 136.033 εισιτήρια.

4ον. Όποτε του πρότειναν να γυρίσει μια ταινία ένας από τους όρους του για να δεχθεί ήταν να έχει ως παρτενέρ την Ίλυα Λιβυκού άλλα και να έχει λόγο και στην επιλογή των υπόλοιπων συναδέλφων του.

5ον. Ο Βασίλης Λογοθετίδης σπάνια γύριζε μια σκηνή πάνω από δύο φορές αφού πάντα ήταν διαβασμένος και εξαιρετικά πειθαρχημένος. Ενώ ήταν από τους πρώτους που πήγαινε στο γύρισμα προκειμένου να κάνει αν χρειαζόταν και κάποιες πρόβες.

6ον. Ο κινηματογραφικός ρόλος που αγάπησε πιο πολύ ο Βασίλης Λογοθετίδης ήταν αυτός του Λάμπρου Δεκαβάλα από την ταινία, “Ένας ήρως με παντούφλες” που ήταν και το κύκνειο άσμα του στην μεγάλη οθόνη. Και παρόλο που η υγεία του δεν ήταν καλή, γύρισε όλες τις σκηνές του δίχως ποτέ να παραπονεθεί.

7ον. Λιγότερο γνωστό είναι ότι ο σπουδαίος αυτός κωμικός είχε παντρευτεί μια φορά άλλα η γυναίκα του τον εγκατέλειψε λίγα χρόνια μετά για κάποιον άλλον νεότερο συνάδελφο του.

8ον. Εισπρακτικά η πιο πετυχημένη του ταινία ήταν η σπουδαία δημιουργία του Γιώργου Τζαβέλλα, “Η κάλπικη λίρα” (1955)
που έκοψε 208.410 εισιτήρια κατακτώντας την πρώτη θέση εκείνη τη χρονιά.

9ον. Σε αυτόν είχαν προταθεί και κάποιοι άλλοι ρόλοι που όμως για λόγους υγείας αρνήθηκε με αποτέλεσμα να τους υποδυθούν άλλοι συνάδελφοι του. Μια ζωή την έχουμε : Δημήτρης Χορν, Ο Ηλίας του 16ου : Κώστας Χατζηχρήστος (Τον είχε παίξει στο θέατρο), Η γυνή να φοβήται τον άνδρα : Γιώργος Κωνσταντίνου (τον είχε παίξει στο θέατρο).

Προηγούμενο άρθρο5 Ελληνικές ταινίες που θα θέλαμε να έχουν συνέχεια
Επόμενο άρθροΤο άγνωστο παρασκήνιο με την Αλίκη Βουγιουκλάκη επί χούντας
Χρήστος Κωνσταντίνου
Για μένα ο κινηματογράφος είναι ένα ταξίδι σε κάποιον μαγικό κόσμο μιας άλλης εποχής. Νιώθω ευγνώμων γιατί έχω την τύχη να γνωρίσω και να με τιμούν με την φιλία τους αρκετοί καλλιτέχνες της χρυσής εκείνης περιόδου όπου τα αστέρια ήταν αληθινά κι όχι κάλπικα.