Επτά αποκαλύψεις για την ταινία του 1958 “Ένας ήρως με παντούφλες”

enas iros me pantoyfles
enas iros me pantoyfles
Advertisement

Η ταινία, “Ένας ήρως με παντούφλες” προβλήθηκε τη σαιζόν 1958-1959 και έκοψε 57.907 εισιτήρια. Ήρθε στην 6η θέση σε 51 ταινίες.

Advertisement

Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος του ellinikoskinimatografos.gr Χρήστος Κωνσταντίνου, έψαξε και βρήκε επτά άγνωστες πτυχές της ταινίας, “Ένας ήρως με παντούφλες” και μας τις αποκαλύπτει…

Επτά αποκαλύψεις για την ταινία του 1958 "Ένας ήρως με παντούφλες"
Σκηνή από τη ταινία, “Ένας ήρως με παντούφλες“.

1ον. Ήταν η τελευταία ταινία που πρωταγωνίστησε ο σπουδαίος ηθοποιός Βασίλης Λογοθετίδης που κατά την διάρκεια των γυρισμάτων είχε να αντιμετωπίσει και τα χρόνια προβλήματα με την καρδιά του που εκείνη την περίοδο τον είχαν καταβάλει αρκετά. Είναι άλλωστε εμφανή τα σημάδια της ασθένειας στο πρόσωπο και το σωμα του. Η εύθραυστη υγεία του ήταν και η αιτία να καθυστερήσει αρκετά η ολοκλήρωση της ταινίας, “Ένας ήρως με παντούφλες” με αποτέλεσμα να αλλάξει δύο φορές η προγραμματισμένη ημερομηνία για την πρεμιέρα της στους κινηματογράφους.

2ον. Υπήξε η σκέψη την κόρη του Στρατηγού Δεκαβάλλα να την υποδυθεί μια νεαρή ηθοποιός (Επικρατέστερη ήταν η Σμαρούλα Γιούλη). Όταν όμως το είπαν στον Βασίλη Λογοθετίδη εκείνος αντέδρασε έντονα σε βαθμό που τους απείλησε ότι θα αποχωρούσε ο ίδιος από την ταινία. Αφού ήθελε τον ρόλο αυτό να τον υποδυθεί όπως κι έγινε δηλαδή η αγαπημένη του Ίλυα Λιβυκού που λίγους μήνες πριν είχε κλείσει τα 38 της χρόνια. Ενώ η Νίτσα Τσαγανέα που υποδύθηκε την μαμά της ήταν μόνο 15 χρόνια μεγαλύτερη της.

3ον. Την ανιψιά του Βασίλη Λογοθετίδη και κόρη του Λαυρέντη Διανέλλου που κλέβει τον αρραβωνιαστικό της ξαδέρφης της υποδυεται η Σόνια Ζωίδου που με αυτον τον ρόλο πραγματοποιεί το ντεμπούτο της στην μεγάλη οθόνη.

4ον. Προκειμένου οι σκηνές των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος να είναι ρεαλιστικές ο σκηνοθέτης Αλέκος Σακελλάριος ζήτησε την βοήθεια απλών ανθρώπων της γειτονιάς όπως και των μαθητών ενός δημοτικού σχολείου. Συνολικά συμμετείχαν πάνω από 1500 άτομα.

5ον. Στην πραγματικότητα το εσωτερικό του σπιτιού της ταινίας, “Ένας ήρως με παντούφλες” ήταν ένα καλοστημένο σκηνικό. Ενώ οι εξωτερικές σκηνές γυρίστηκαν στην Κυψέλη όπου για πολλά χρόνια έμενε ο Βασίλης Λογοθετίδης.

6ον. Εκείνη την περίοδο ο Αλέκος Σακελλάριος είχε προτείνει άλλα δύο σενάρια στον Βασίλη Λογοθετίδη, εκείνος όμως που γνώριζε την σοβαρότητα της κατάσταση της υγείας του δίχως άλλη σκέψη επέλεξε για το κύκνειο άσμα του στον κινηματογράφο τον Ήρωα παρόλο που ο συγκεκριμένος ρόλος δεν ήταν κωμικός όπως στις προηγούμενες ταινίες του.

7ον. Για πολλά χρόνια πριν κλείσει σε έναν τοίχο στο θεατρικό μουσείο υπήρχε κρεμασμένη μια σπάνια αφίσα από την ταινία με τον Βασίλη Λογοθετίδη ντυμένο ως Λάμπρο Δεκαβάλλα. Την είχε παραχωρήσει η σύζυγος του αείμνηστου Αλέκου Σακελλάριου, Τίνα.

Προηγούμενο άρθροΕπτά αποκαλύψεις για την ταινία “Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα”
Επόμενο άρθροΠέντε αποκαλύψεις για την ταινία του 1969, Ο μπλοφατζής
Χρήστος Κωνσταντίνου
Για μένα ο κινηματογράφος είναι ένα ταξίδι σε κάποιον μαγικό κόσμο μιας άλλης εποχής. Νιώθω ευγνώμων γιατί έχω την τύχη να γνωρίσω και να με τιμούν με την φιλία τους αρκετοί καλλιτέχνες της χρυσής εκείνης περιόδου όπου τα αστέρια ήταν αληθινά κι όχι κάλπικα.