17.5 C
Athens
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024

Μίμης Πλέσσας: Τα άγνωστα περιστατικά της ζωής του

Ο Μίμης Πλέσσας, ο μουσικοσυνθέτης με τις...

Ορέστης Μακρής: Μία κατηγορά ηθοποιού από μόνος του

Και οι δυνατοί λυγίζουν…Όχι, δεν είναι τίτλος...

Μάρω Κοντού: Η παντοτινή νέα του Ελληνικού κινηματογράφου

Η Μάρω Κοντού είναι μία αξία αναλλοίωτη...
Κατηγορία:

Ένας ήρως με παντούφλες 1958-1959

Πληροφορίες ταινίας

Έτος: 1958
Κυκλοφορία: 01 Ιανουαρίου 1958
Διάρκεια: 98' Λεπτά
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Αλέκος Σακελλάριος
Σενάριο: Αλέκος Σακελλάριος
Συγγραφέας: Αλέκος Σακελλάριος
Φωτογραφία: Γρηγόρης Δανάλης
Μουσική συνθεση: Μάνος Χατζιδάκις
Εταιρία παραγωγης: Ανζερβός
Παραγωγός: ***
Τραγούδι: ***
Χορευτές: ***

Ηθοποιοί: Βασίλης Λογοθετίδης, Ίλυα Λιβυκού, Νίτσα Τσαγανέα, Ταϋγέτη, Βύρων Πάλλης, Νίκος Φέρμας, Θάνος Τζενεράλης, Σόνια Ζωίδου, Γιώργος Γαβριηλίδης, Βαγγέλης Πρωτόπαππας, Λαυρέντης Διανέλλος, Άλκης Γιαννακάς, Περικλής Χριστοφορίδης, Στάθης Χατζηπαυλής, Λευκή Παπαζαφειροπούλου, Κώστας Σταυρινουδάκης, Γιώργος Καρέτας, Μιχάλης Παπαδάκης

Η ταινία, “Ένας ήρως με παντούφλες” προβλήθηκε τη σαιζόν 1958-1959 και έκοψε 57.907 εισιτήρια. Ήρθε στην 6η θέση σε 51 ταινίες.Απο το ομώνυμο θεατρικό έργο του Αλέκου Σακελλάριου και του Χρήστου Γιαννακόπουλου.

-Στην ταινία συμμετείχαν 1500 κομπάρσοι, καθώς και η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηνών.
-Το άγαλμα που παρουσιάστηκε στην ταινία, το φιλοτέχνησε ο γλύπτης Αχιλλέας Απέργης.

-Στην ταινία κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, ο Άλκης Γιαννακάς, ο οποίος έγινε αργότερα γνωστός από τον ρόλο του, στην ταινία, “Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη“.

enas iros me pantoufles 1

-Επίσης, στην ταινία, για πρώτη και τελευταία φορά η Ίλυα Λιβυκού υποδύεται την κόρη του Βασίλη Λογοθετίδη. Γενικότερα, οι δύο ηθοποιοί ήταν γνωστό κινηματογραφικό ζευγάρι.

-Η ταινία αυτή υπήρξε το κύκνειο άσμα του μεγάλου Έλληνα κωμικού Βασίλη Λογοθετίδη, ο οποίος απεβίωσε 2 χρόνια αργότερα.

-Τα δύο βασικά σκηνικά της ταινίας είναι το σπίτι του στρατηγού Δεκαβάλα αλλά και η πλατεία στην οποία γίνεται άγαλμα ο ίδιος. Όπως συνέβαινε με πολλές ταινίες της εποχής, το εσωτερικό του σπιτιού αποτελεί στην πραγματικότητα ένα καλοφτιαγμένο στούντιο. Όσον αφορά, τώρα, το εξωτερικό που φαίνεται στα πλάνα, το συγκεκριμένο σπίτι δεν υπάρχει πια, μιας και έχει κατεδαφιστεί.

-Αυτό που πολλοί, ενδεχομένως, αναρωτιούνται, είναι το ποια είναι πλατεία στην όποια στήνεται το άγαλμα της ταινίας. Πρόκειται, κατά την πρώτη εκδοχή, για την πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, πράγμα το οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει κανείς ακόμη και με την εκκλησία η οποία διακρίνεται στην ταινία. Και μόνο τυχαία, φαίνεται, πως δεν ήταν αυτή η επιλογή.

enas iros me pantoufles 2

Όπως είπαμε, πρόκειται για την τελευταία ταινία του Βασίλη Λογοθετίδη. Λέγεται, λοιπόν, πως ο σπουδαίος ηθοποιός έμενε κοντά στην πλατεία αυτή της ταινίας. Η πλατεία θεωρείται πως έγινε το σκηνικό των γυρισμάτων καθώς ο Λογοθετίδης είχε προβλήματα υγείας εκείνη την περίοδο και επιλέχθηκε αυτή η τοποθεσία ώστε να μην επιβαρύνεται η υγεία του με τις μετακινήσεις. Χαρακτηριστικό είναι πως ένα κατάστημα εστίασης της πλατείας αναφέρει το γεγονός ότι η πλατεία πρωταγωνιστεί στην ταινία, ως ιστορικό στοιχείο της περιοχής!

Υπάρχει επίσης, και μια άλλη εκδοχή σχετικά με τα γυρίσματα και την πλατεία στην οποία έγιναν. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη δεύτερη εκδοχή πρόκειται για την πλατεία της Αγίας Παρασκευής στα Πατήσια, εκεί όπου υπάρχει επίσης μια εκκλησία.

Περίληψη της ταινίας, “Ένας ήρως με παντούφλες”

Η ταινία αφηγείται τη ζωή του Λάμπρου Δεκαβάλα, ενός απόστρατου στρατηγού (Βασίλης Λογοθετίδης), που παρά τους αγώνες και τις θυσίες του για το έθνος ζει φτωχικά με την οικογένειά του. Το κυρίως μέρος της ταινίας εξιστορεί ότι μετά από τόσους αγώνες, τελικά το έθνος τον επαινεί, αφιερώνοντάς του ένα άγαλμα στην πλατεία που βρίσκεται έξω από το σπίτι του.

Η ταινία ξεκινάει με τον στρατηγό να παρακολουθεί μία παρτίδα σκάκι σε ένα καφενείο. Από τα πρώτα λεπτά της ταινίας, δείχνει πόσο αξιοσέβαστος είναι για τους πολίτες ο στρατηγός. Η σκληρή πραγματικότητα κάνει την εμφάνισή της ακριβώς στην επόμενη σκηνή, όταν η Ειρήνη, η γυναίκα του στρατηγού (Νίτσα Τσαγανέα), καλεί τον παλιατζή να ανέβει σπίτι της.

Με κάθε τρόπο γίνεται γνωστό το ένδοξο παρελθόν του στρατηγού, τονίζοντας αυτή τη φορά τα παράσημά του. Η πραγματικότητα, όμως, επανέρχεται όταν η Ειρήνη δίνει στον παλιατζή τη στολή του, το ξίφος του και άλλα στρατιωτικά αντικείμενα, μέχρι που ο στρατηγός φτάνει στο σπίτι και το αποτρέπει.

enas iros me pantoufles 3

Μετά από μία συζήτηση διαρκείας με τη γυναίκα του, η ταινία αφηγείται την περηφάνια του στρατηγού καθώς και τα στρατιωτικά κατορθώματά του, σε αντίθεση με τη γυναίκα του, που σκέφτεται πιο πρακτικά, χωρίς να δείχνει τον ίδιο ενθουσιασμό με τον στρατηγό, του οποίου η σύνταξη είναι ελάχιστη.

Κατόπιν η ιστορία οδηγείται και στην Πόπη, την κόρη του στρατηγού (Ίλυα Λιβυκού), της οποίας ο αρραβωνιαστικός, ο Κώστας (Βύρων Πάλλης), θέλει να ξενιτευτεί για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα. Και τα προλογικά τελειώνουν, αφότου ο στρατηγός μάθει από τον ξάδελφό του, Απόστολο (Λαυρέντης Διανέλλος) έναν εύπορο άνθρωπο, ότι θα τους επισκεφτεί.

Ο Απόστολος αποκαλύπτει στον στρατηγό πως το έθνος θα τον τιμήσει, μετονομάζοντας την πλατεία έξω από το σπίτι του ως πλατεία Στρατηγού Λάμπρου Δεκαβάλα, τοποθετώντας και ένα άγαλμα στο κέντρο της, του στρατηγού.

Η περηφάνια και η ηθική ικανοποίηση του στρατηγού είναι απεριόριστη. Στην πραγματικότητα, όμως, ο ξάδελφος έχει άλλους σκοπούς: Θέλει να εγκριθεί χρηματοδότηση για την κατασκευή αγάλματος του Δεκαβάλα, ώστε να μπορέσει, σε συνεργασία με τον Άγγελο Σταμούλη (Γιώργος Γαβριηλίδης), τον ιδιαίτερο του υπουργού (Περικλής Χριστοφορίδης), να καταχραστεί χρήματα από τη χρηματοδότηση.

Στη συνέχεια φτάνει η ώρα της παρουσίασης του αγάλματος με την παρουσία του υπουργού. Στην ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ο στρατηγός συγκινείται. Την ίδια στιγμή, όμως, η κόρη του στρατηγού μαθαίνει ότι ο αρραβωνιαστικός της είναι άπιστος και προικοθήρας. Μετά την παρουσίαση γίνεται τραπέζι στην οικία του στρατηγού, στο οποίο τελικά καταλήγουν μόνο ο στρατηγός και ο Σωτήρης Λυμπεριάδης (Βαγγέλης Πρωτοπαππάς), ο γλύπτης του αγάλματος.

Συζητώντας με τον γλύπτη, ο στρατηγός μαθαίνει το ποιόν του Απόστολου, ο οποίος έδωσε 5 χιλιάδες δραχμές στον γλύπτη ενώ τον έβαλε να υπογράψει για 20 χιλιάδες. Η δραματικότητα εντείνεται όταν η κόρη του παθαίνει σοκ μετά από την τελευταία συνάντηση με τον αρραβωνιαστικό της.

Ο στρατηγός βάζει τα πράγματα στη θέση τους: λέει στον ξάδελφο του ότι δε θέλει καμία βοήθεια με ό,τι έχει συμβεί στην κόρη του και κατόπιν τον διώχνει κακήν κακώς. Το ίδιο πράττει με τον Κώστα, που έχει έρθει για να απολογηθεί.

Στη συνέχεια διώχνει τις δύο γυναίκες που ήρθαν να πάρουν το σπαθί του το οποίο είχε κανονίσει ο ίδιος να δώσει σε μουσείο, αλλά αλλάζει γνώμη όταν μαθαίνει γιατί τον “τίμησε” το έθνος. Η ταινία τελειώνει με τον στρατηγό να μιλάει στο άγαλμά του και ζητώντας του έναν προβολέα, αφού στο σπίτι τους έχουν κόψει το ρεύμα.

Στην ίδια κατηγορια

Μαρίνος Κοντάρας 1948-1949

Η ταινία, "Μαρίνος Κοντάρας " προβλήθηκε στο "Knokke-Le-Zoute International Film & Art Festival" του...

Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι 1966-1967

Η ταινία, "Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι" προβλήθηκε τη σαιζόν 1966-1967 και έκοψε 159.239...

Ένα μπουζούκι αλλοιώτικο από τ’ άλλα 1970-1971

Η ταινία, "Ένα μπουζούκι αλλοιώτικο από τ' άλλα" προβλήθηκε τη σαιζόν 1970-1971 και έκοψε...

Ο φίλος μου ο Λευτεράκης 1962-1963

Η ταινία, "Ο φίλος μου ο Λευτεράκης" προβλήθηκε τη σαιζόν 1962-1963 και έκοψε 61.734...

Περισσότερα απο αυτη την κατηγορία

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο