Γνωρίζατε ότι η Ίλυα Λιβυκού …

Ίλυα Λιβυκού
Advertisement

Η Ίλυα Λιβυκού, ηθοποιός που τη διέκρινε κυρίως η ποιότητα και η λάμψη, σφράγισε με τους ρόλους της το θέατρο και την 7η τέχνη στον τόπο μας, ιδιαίτερα όσο ήταν δίδυμο ζευγάρι με τον αξεπέραστο ηθοποιό και σύντροφό της, Βασίλη Λογοθετίδη.

Advertisement

Γεννήθηκε το 1919 στο Ηράκλειο της Κρήτης και το πραγματικό της όνομα ήταν Αμαλία Χατζάκη. Αθλήτρια στο ακόντιο από την εφηβεία της, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος του ellinikoskinimatografos.gr Χρήστος Κωνσταντίνου, έψαξε και βρήκε άγνωστες πτυχές για την καριέρα και τη ζωή της Ίλυας Λιβυκού και μας τις αποκαλύπτει…

Ίλυα Λιβυκού: Οι άγνωστες πτυχές

1ον. Η Ίλυα Λιβυκού πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1948 στην κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου, “Οι Γερμανοί ξανάρχονται” από τότε και για τα επόμενα δέκα χρόνια όλες οι ταινίες που γύρισε ήταν στο πλευρό του Βασίλη Λογοθετίδη. Μετά τον θάνατο του η ίδια συνέχισε τις εμφανίσεις της στην μεγάλη οθόνη με την τελευταία να πραγματοποιείται το 1974 στην μουσική ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, “Οι εραστές του ονείρου”.

livikou
Η Ίλυα Λιβυκού και η Σμάρω Στεφανίδου

2ον. Μετά τον ξαφνικό θάνατο του Βασίλη Λογοθετίδη η Ίλυα Λιβυκού απομακρύνθηκε για τρία χρόνια από τον κινηματογράφο. Αιτία της επιστροφής της ήταν η πρόταση του καλού της φίλου Γιώργου Τζαβέλλα να υποδυθεί την Ευρυδίκη στην ταινία, “Αντιγόνη” που ήταν μεταφορά του αρχαίου δράματος του Σοφοκλή. Στην αρχή ήταν διστακτική, όμως ήταν τόση η επιμονή του Τζαβέλλα που είπε τελικά το ναι.

3ον. Θεατρικά είχε ερμηνεύσει δύο ρόλους που στον μετέπειτα στον κινηματογράφο έπαιξε η Μάρω Κοντού. Ο πρώτος ήταν της Ρένας στο έργο, “Η Ρένα εξώκειλε” που στον κινηματογράφο μετονομάστηκε σε “Τα κίτρινα γάντια“. Και ο δεύτερος ήταν αυτός της περίφημης Ελενίτσας μέλλουσας κυρίας Κοκοβίκου στην πασίγνωστη ηθογραφία του Γιώργου Τζαβέλλα, “Η γυνή να φοβήται τον άνδρα“. Αυτός μάλιστα ήταν και ο τελευταίος ρόλος στο πλευρό του Βασίλη Λογοθετίδη.

4ον. Για την ερμηνεία της στην ταινία του Μανώλη Σκουλούδη, “Ένας ντελικανής” βραβευτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1963 με το Α’ βραβείο γυναικείου ρόλου. Ενώ πέντε χρόνια μετά κατέκτησε και το βραβείο Β’ γυναικείου ρόλου για την εμφάνιση της στην ταινία, “Οι γενναίοι του βορρά”. Για την ίδια ταινία κατέκτησε και το βραβείο Β’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Cambridge Boston (ΗΠΑ) το 1969.

5ον. Το 1972 η Ίλυα Λιβυκού εμφανίστηκε στην ταινία, “Οι ξενιτεμένοι”. Μια δραματική ταινία που σκηνοθέτησε ο Νίκος Αβραμέας ενώ το σενάριο έγραψε η Μαρία Πλυτά. Αυτό μάλιστα ήταν και το τελευταίο που έγραψε η σπουδαία αυτή δημιουργός.

6ον. Εισπρακτικά η πιο αποτυχημένη ταινία που συμμετείχε ήταν η κοινωνική περιπέτεια του Ανδρέα Παπασταματάκη, “Δραπέτες του Μπούλκες” που προβλήθηκε το 1969. Συγκεκριμένα έκοψε μόνο 6.842 εισιτήρια και τερμάτισε 94η σε 99  ταινίες εκείνης της χρονιάς.

7ον. Ο Γιάννης Δαλιανίδης της είχε προτείνει και τον ρόλο της μητέρας του Κώστα Βουτσά στην κωμωδία, “20 γυναίκες κι εγώ“. Αρνήθηκε όμως γιατί εκείνη τη χρονιά είχε αποφασίσει να μην εμφανιστεί σε καμία ταινία και γενικά να αποσυρθεί από τον κινηματογράφο. Ωστόσο έναν χρόνο μετά υποδύθηκε την μητέρα της Ζωής Λάσκαρη στην μουσική κωμωδία, “Οι εραστές του ονείρου” και με αυτόν τον ρόλο αποχαιρέτησε για πάντα την μεγάλη οθόνη.

Προηγούμενο άρθρο8 αποκαλύψεις για την ταινία, Μοντέρνα Σταχτοπούτα
Επόμενο άρθρο5 αποκαλύψεις για την ταινία, Η φωνή της καρδιάς
Χρήστος Κωνσταντίνου
Για μένα ο κινηματογράφος είναι ένα ταξίδι σε κάποιον μαγικό κόσμο μιας άλλης εποχής. Νιώθω ευγνώμων γιατί έχω την τύχη να γνωρίσω και να με τιμούν με την φιλία τους αρκετοί καλλιτέχνες της χρυσής εκείνης περιόδου όπου τα αστέρια ήταν αληθινά κι όχι κάλπικα.