5 αποκαλύψεις για την ταινία, Η φωνή της καρδιάς

Η φωνή της καρδιάς
Advertisement

Η ταινία, “Η φωνή της καρδιάς” προβλήθηκε τη σαιζόν 1943-1944 και έκοψε 102.237 εισιτήρια.

Advertisement

-Η ταινία, προβαλλόταν με μεγάλη επιτυχία επί τρεις συνεχείς εβδομάδες σε τρεις κινηματογράφους του κέντρου των Αθηνών. Μάλιστα, η κοσμοσυρροή έξω από τους κινηματογράφους Ρεξ και Έσπερος, ενόχλησε ιδιαίτερα τους Γερμανούς κατακτητές.

Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος του ellinikoskinimatografos.gr, Χρήστος Κωνσταντίνου, έψαξε και βρήκε άγνωστες πτυχές για την ταινία, “Η φωνή της καρδιάς” και μας τις αποκαλύπτει…

Η φωνή της καρδιάς: Οι άγνωστες πτυχές

i foni tis kardias 1
Σκηνή από την ταινία, “Η φωνή της καρδιάς”

1ον. Αρχικά υπήρχε η σκέψη ο Φ. Φίνος να σκηνοθετήσει την ταινία. Όμως η προηγούμενη αποτυχημένη του προσπάθεια ήταν αρκετή για να ζητήσει από τον Δημήτρη Ιωαννόπουλο που έγραψε το σενάριο να αναλάβει και την σκηνοθεσία.
Το μόνο που ζήτησε ο Φίνος ήταν έναν από τους βασικούς ανδρικούς ρόλος να τον ερμηνεύσει ο Λάμπρος Κωνσταντάρας.

2ον. Πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση για τον 22χρονο Δημήτρη Χορν που μόλις είχε τελειώσει την Δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου. Άλλα και για τους Παντελή Ζερβό, Στέλιο Βόκοβιτς, Ελένη Χαλκούση, Σμάρω Βεάκη που ήταν η δεύτερη σύζυγος του Αιμίλιου Βεάκη, την 16χρονη Καίτη Πάνου και το παιδί θαύμα Σμαρούλα Γιούλη που στα χρόνια που ακολούθησαν το όνομα της έλαμψε τόσο στο σινεμά όσο και στις μαρκίζες των θεάτρων.

3ον. Στην ταινία συμμετέχει και η Βάνα Θεοχάρη, μετέπειτα Φιλιππίδη κόρη της Μιράντας Μυράτ και εγγονή του Μήτσου Μυράτ και της θρυλικής Κυβέλης Θεοχάρη. Ήταν η μια από τις δύο κινηματογραφικές της εμφανίσεις. Η άλλη ήταν 13 χρόνια μετά στο πλευρό της γιαγιάς της στην “Άγνωστο” του Ορέστη Λάσκου.

4ον. Συμπαραγωγός στην ταινία ήταν κι ο Γιώργος Καβουκίδης πατέρας του Νίκου Καβουκίδη που κατά  την δεκαετία του 1960  διετέλεσε διευθυντής φωτογραφίας σε δεκάδες ταινίες της Φίνος Φιλμ.

5ον. Την μουσική της ταινίας έγραψε ο Χρήστος Χαιρόπουλους που ως δημοσιογράφος ανέλαβε το 1938 την εφημερίδα του πατέρα του, “Χρόνος” ενώ την περίοδο της Γερμανικής κατοχής έγραφε στα περιοδικά, “Μπουκέτο” και “θησαυρός”.

Προηγούμενο άρθροΓνωρίζατε ότι η Ίλυα Λιβυκού …
Επόμενο άρθροΜιράντα Μυράτ 1906-1994
Χρήστος Κωνσταντίνου
Για μένα ο κινηματογράφος είναι ένα ταξίδι σε κάποιον μαγικό κόσμο μιας άλλης εποχής. Νιώθω ευγνώμων γιατί έχω την τύχη να γνωρίσω και να με τιμούν με την φιλία τους αρκετοί καλλιτέχνες της χρυσής εκείνης περιόδου όπου τα αστέρια ήταν αληθινά κι όχι κάλπικα.