15.6 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΠάνου Καίτη

Σχετικές αναρτήσεις

Πάνου Καίτη

Η Καίτη Πάνου ήταν μία από τις αγαπημένες ελληνίδες ενζενί ηθοποιούς και η πρώτη πρωταγωνίστρια του ελληνικού ομιλούντος κινηματογράφου στα χρόνια του ΄40. Έχει χαρακτηριστεί ως η «Μεγάλη κυρία της υποκριτικής».

Γεννήθηκε στον Πύργο της Βουλγαρίας στις 28 Αυγούστου 1927, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Ηθοποιών Κινηματογράφου του Γ. Θεοδοσιάδη, ενώ με τις εμφανίσεις της από πολύ μικρή στο παιδικό θέατρο, είχε χαρακτηριστεί ως “παιδί-θαύμα”.

Καίτη Πάνου

Το 1943, σε ηλικία μόλις 17 ετών, έκανε την εμφάνισή της στην ταινία της Φίνος «Η Φωνή Της Καρδιάς», πλάι στον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Μέχρι το 1954 έπαιξε σε άλλες πέντε ταινίες εκ των οποίων οι δύο ήταν της Φίνος Φιλμ.

Τη συγκεκριμένη χρονιά παντρεύτηκε και έπαψε να εργάζεται για έξι χρόνια. Επανήλθε, ωστόσο, δριμύτερη το 1960, παίζοντας και πάλι δίπλα στον Λάμπρο Κωνσταντάρα, στην ταινία «Ένας Δον Ζουάν Για Κλάματα», αρχίζοντας μία νέα επιτυχημένη καριέρα.

Ακολούθησαν άλλες τριάντα περίπου ταινίες –οι τρεις της Φίνος Φιλμ-, στις οποίες αναδείχθηκε το πηγαίο ταλέντο της, κυρίως σε ρόλους κομψής μεγαλοαστής ντάμας. Θεωρήθηκε ιδανική παρτενέρ του Λάμπρου Κωνσταντάρα στις εννέα ταινίες που παίξανε μαζί.

Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1962 με το θίασο του Μίμη Φωτόπουλου και ακολούθησαν αξιόλογες συνεργασίες με πολλούς θιάσους δημοφιλών πρωταγωνιστών. Συμμετείχε επίσης, με σημαντικούς ρόλους, σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές.

Το 1971 έκανε το τηλεοπτικό της ντεμπούτο στη σειρά του Θύμιου Καρακατσάνη «Γραφείο Συνοικεσίων», που προβλήθηκε από το ΕΙΡΤ.

Συνέχισε με σημαντικούς ρόλους, σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές.

Η Καίτη Πάνου πέθανε από ανακοπή καρδίας στις 17 Μαΐου 2008, στην Αθήνα, σε ηλικία 81 ετών.

Η κηδεία της έγινε από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών στις 20 Μαΐου.

Φιλμογραφία

1972 Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη
1972 Συμμορία εραστών
1971 Ο τρελοπενηντάρης
1971 Ο φαφλατάς
1971 Πρόκληση
1969 Κακός ψυχρός και ανάποδος
1969 Ο μπλοφατζής
1968 Ο Ρωμηός έχει φιλότιμο
1968 Η Αθήνα μετά τα μεσάνυχτα
1968 Ο τρελλός τάχει 400
1967 Άδικη κατάρα
1965 Χωρισμός
1965 Ο μεγάλος όρκος
1965 Κλαίω και σ’ αναζητώ
1964 Ευχή και κατάρα
1963 Ο φίλος μου ο Λευτεράκης
1963 Τρελλοί πολυτελείας
1963 Χτυποκάρδια στο θρανίο
1962 Η κυρία του κυρίου
1962 Όταν ξυπνά το παρελθόν
1962 Ο Δήμος από τα Τρίκαλα
1960 Ένας δον Ζουάν για κλάμματα
1954 Ο δρόμος με τις ακακίες
1951 Το παιδί μου πρέπει να ζήσει
1948 Εκατό χιλιάδες λίρες
1948 Άννα Ροδίτη
1945 Η βίλα με τα νούφαρα
1942 Η φωνή της καρδιάς

Προηγούμενο άρθροΠαναγιώτου Κάκια
Επόμενο άρθροΚατίνα Παξινού 1900-1973

Σχετικές αναρτήσεις

Σόφη Ζαννίνου

Η Σόφη Ζαννίνου (Σοφία Παπαδοπούλου) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 16 Μαΐου 1951. Ηθοποιός και τραγουδίστρια, πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1967. Είναι κόρη του Ζαννίνο...

Ελένη Ιωάννου-Κοτζαμπάση 1959

Η Ελένη Ιωάννου-Κοτζαμπάση γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Ιανουαρίου 1959.Από το 1976 έως το 1978 σπούδασε στη σχολή Μασαλά ενώ τον επόμενο χρόνο στη...

Καλουτά Μαρία

Η Μαρία Καλουτά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1916, ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και θιασάρχης.Κόρη του ηθοποιού Στέφανου Καλουτά, πρωτοεμφανίστηκε στο σανίδι με την αδελφή της, στο θίασο Κοτοπούλη...

Τελευταίες αναρτήσεις