16.9 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΕλένη Χαλκούση 1901-1993

Σχετικές αναρτήσεις

Ελένη Χαλκούση 1901-1993

Η Ελένη Χαλκούση του Νικολάου, υπήρξε σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός, χρονογράφος και μεταφράστρια θεατρικών έργων. Γεννήθηκε στο Μακρυχώρι Προποντίδας, κοντά στη Κωνσταντινούπολη το 1901 αν και καταγωγής εκ Χίου.
Απόφοιτη του Ζαππείου Παρθεναγωγείου το 1922 ακολούθησε μαθήματα αισθητικής και λογοτεχνίας στη Σχολή Ανατολικών Γλωσσών της Σορβόνης, στο Παρίσι, καθώς και στο Κονσερβατουάρ (Ωδείο) και μαθήματα θεάτρου στη δραματική σχολή του ηθοποιού Σαρλ Λε Μπαρζύ.

Εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή στο Θέατρο Τέχνης του Σπύρου Μελά το 1925. Ένα χρόνο μετά το 1926 διεύθυνε το δικό της θίασο “Νέοι” στο Θέατρο Κυβέλης.

Από τότε και μέχρι το 1935 επικεφαλής θιάσων περιόδευσε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα ανεβάζοντας συνήθως έργα πρωτοποριακά. Από το 1936 μέχρι το 1945 συνεργάσθηκε με τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη ως ηθοποιός, βοηθός σκηνοθέτου και καθηγήτρια της Δραματικής Σχολής “Μαρίκα Κοτοπούλη”. Ήταν από τις καλλίτερες μαθήτριες της Κυβέλης και της Μαρίκας Κοτοπούλη.

Προηγουμένως όμως φέρεται να είχε συνεργαστεί με τη “Λαϊκή Σκηνή” του Καρόλου Κουν. Το 1945 προσελήφθη στο Εθνικό θέατρο όπου και διέπρεψε μέχρι το τέλος της καριέρας της συμμετέχοντας σε πάμπολλες θεατρικές παραστάσεις με μεγάλη επιτυχία.
Επιτυχία όμως είχε και στον κινηματογράφο με τη συμμετοχή της από το 1942 μέχρι το 1969, όπου και μεταπήδησε στη τηλεόραση όπου η τελευταία καλλιτεχνική της παρουσία ήταν στη τηλεοπτική σειρά “Οι έμποροι των Εθνών” το 1973. Η τελευταία θεατρική της εμφάνιση ήταν το 1985, στις “Θεσμοφοριάζουσες”, με το Μοντέρνο θέατρο του Γ. Μεσσάλα.

Εκτός όμως από ηθοποιός η Ελένη Χαλκούση υπήρξε εξαίρετη μεταφράστρια θεατρικών έργων, καλλιτεχνική χρονογράφος σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά αλλά και με πλείστες παρουσιάσεις στη τηλεόραση, συγγραφέας, γνωστότατο το “Σαβουάρ βιβρ” που εξέδωσε, αλλά και συνδικαλίστρια στο χώρο της. Τέλος για πολλά χρόνια ανήκε στα διδακτικά στελέχη της Δραματικής Σχολής του “Εθνικού Ιδρύματος Θεάτρου”.

Η Ελένη Χαλκούση, μιλούσε επίσης γαλλικά και τουρκικά και ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Πέθανε σε ηλικία 92 ετών σχεδόν λησμονημένη σε γηροκομείο της Αθήνας στις 28 Μαρτίου του 1993. Κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο των Σπάτων εντελώς ξεχασμένη με την παρουσία μόνο του Αρτέμη Μάτσα.

Ελένη Χαλκούση: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1943Η φωνή της καρδιάς 
1943Το δρομάκι του παραδείσου 
1951Ματωμένα Χριστούγεννα 
1958Διακοπές στην Αίγινα 
1960Ραντεβού στην Κέρκυρα 
1961Φτωχαδάκια και λεφτάδες 
1963Σκάνδαλα στο νησί του έρωτα 
1964Τα 201 καναρίνια
1969Εικοσιτέσσερις ώρες ζωντοχήρα 
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1942Η Χάνελε πάει στον Παράδεισο 
1945Ο Επιθεωρητής 
1947Άνθρωπος και Υπεράνθρωπος 
1947Ρουί Μπλας 
1948Καινούργια Ζωή 
1948Ο Βασιλικός 
1951Μονσεράτ 
1954Οι Αντίζηλοι 
1955Κολόμπ 
1957Λυσιστράτη 
1957Το Ζαμπελάκι 
1963Σφήκες 
1963Το Όνειρο 
1964Ο Βασιλικός 
1969Λυσιστράτη 
1970Το Ζαμπελάκι 
1971Ο Μισάνθρωπος 
1979Ένας Μήνας στην Εξοχή 
1979Θεσμοφοριάζουσες 
1980Λυσιστράτη 
1981Το πανταλόνι 

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Μάνος Χατζιδάκις

Η μεγαλύτερη μουσική ιδιοφυΐα της Ελλάδας, ο Μάνος Χατζιδάκις, γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1925 στην Ξάνθη, «τη διατηρητέα κι όχι την άλλη, τη...

Γκέλυ Μαυροπούλου (1932-2021)

Η Γκέλυ Μαυροπούλου διέγραψε το πρώτο μισό της καριέρας της στη «χρυσή εποχή» του Ελληνικού Κινηματογράφου, γοητεύοντας το κοινό με την ομορφιά της, την...

Νατάσα Αποστόλου 1938-

Η Νατάσα Αποστόλου γεννήθηκε το 1938 στον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Λυκούργου Σταυράκου το 1964. Αδελφή της ηθοποιού Ζέτας...

Τελευταίες αναρτήσεις