Για ποιο λόγο έμεινε στην ιστορία Ο κατεργάρης

DVD.06805
DVD.06805
Advertisement

Στις 5 Απριλίου του 1971 κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους της Αθήνας και του Πειραιά μια ελληνική ταινία που έμεινε στην ιστορία του ελληνικού σινεμά για δύο λόγους.

Advertisement
Ο κατεργάρης
Σκηνή από την ταινία, “Ο κατεργάρης”.

Πρώτα από όλα γιατί ήταν η τελευταία ασπρόμαυρη ταινία της Φίνος Φιλμ και δεύτερον διότι ήταν η μοναδική με πρωταγωνιστή τον Χρόνη Εξαρχάκο.

Πρόκειται για την ταινία «Ο Κατεργάρης», η οποία αποτελούσε κινηματογραφική μεταφορά του έργου των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη «Πάρτι για Νέους». Ο Εξαρχάκος υποδύεται στην ταινία τον Χρόνη, έναν υπάλληλο του οποίου η αδελφή (Νόρα Βαλσάμη) κάνει ένα πάρτι σπίτι της, καλώντας σε αυτό και τον γιο του Προέδρου της εταιρείας του.

Ο τελευταίος είναι πολύ αυστηρών αρχών και κατακρίνει την ενέργεια αυτή, η οποία ωστόσο αντί να οδηγήσει τον Χρόνη στην απόλυση, τον οδηγεί σε …συγγένεια με τον Πρόεδρο (Γιάννης Μιχαλόπουλος), αφού ο γιος του (Λευτέρης Βουρνάς) τελικά παντρεύεται την αδελφή του Χρόνη.

Και ως …μπόνους, ο Χρόνης γίνεται Διευθυντής της εταιρείας, επιτυγχάνοντας σημαντικές επιχειρηματικές νίκες γι’ αυτήν. Μάλιστα η διεξαγωγή του «αμαρτωλού» αυτού πάρτι έδωσε την μοναδική ατάκα «To know us better» («του νόου ας μπέτε» στα…ελληνικά), η οποία ακούγεται ακόμα και σήμερα στις καθημερινές συζητήσεις των Ελλήνων. Ιδιαίτερη αναφορά ωστόσο πρέπει να γίνει και στην μοναδική ερμηνεία του Σπύρου Καλογήρου, ο οποίος υποδύεται τον αυστηρό θείο του Χρόνη, Πλούταρχο, ο οποίος δεν θέλει να ενδώσει στον γάμο της κόρης του με τον δικηγόρο που αγαπά.

Εξαιρετική η εμφάνιση και του Γιάννη Πουλόπουλου, ο οποίος ερμηνεύει μοναδικά το τραγούδι «Ποια νύχτα σε έκλεψε».

Η διάρκεια της ταινίας είναι 88 λεπτά και στην πρώτη προβολή της έκοψε 157.614 εισιτήρια.

Προηγούμενο άρθροΗ εξομολόγηση της Καίτη Φίνου
Επόμενο άρθροΗ Ελληνική ταινία που κυκλοφόρησε στο εξωτερικό