Θανάσης Βέγγος: Όταν έπεσε από ταράτσα πολυκατοικίας

Θανάσης Βέγγος
Advertisement

Σουρεαλισμός και ρεαλισμός συναντώνται με ένα ιδανικό τρόπο στην ταινία «Ο παπατρέχας» που γύρισε στο τέλος του 1965 ο Θανάσης Βέγγος, με τη δική του εταιρεία παραγωγής. Με πρωταγωνιστή τον ίδιο, σε μια από τις κορυφαίες ερμηνείες της καριέρας του, ο Βέγγος δεν αφήνει κυριολεκτικά τίποτα όρθιο.

Advertisement

Τρέχει διαρκώς, κάνει απρόσεκτες κινήσεις και ζημιές, φροντίζει για όλους, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης, αλλά όλα αυτά καταγράφονται από την κάμερα με ένα μοναδικό τρόπο που σε συνδυασμό με την ανεπανάληπτη ερμηνεία του ίδιου, προκαλούν ατέλειωτο γέλιο μέχρι δακρύων.

Στην ταινία αυτή υποδύεται τον Πολύδωρο… Λαγό – από τις σπάνιες φορές που σε ταινία δεν έχει το όνομα Θανάσης -, έναν αγαπητό θυρωρό μιας πολυκατοικίας της πρωτεύουσας, ο οποίος τρέχει και δε φτάνει, προκειμένου να εξυπηρετήσει όλους τους ένοικους της πολυκατοικίας, για να εξοικονομήσει χρήματα να παντρέψει τις έξι αδερφές του, αλλά και την γεροντοκόρη θεία του.

Οι καταστάσεις που δημιουργούνται πολλές φορές φθάνουν στα όρια του εξωφρενικού, την ίδια στιγμή όμως δεν χάνουν την αίσθηση ρεαλισμού τους. Ο Πολύδωρος ξεκινά ένα ανελέητο κυνήγι γαμπρών και γάμων, με σκοπό να πάρει και αυτός σειρά και να παντρευτεί την καλή του.

Φυσικά οι καταστάσεις που δημιουργούνται είναι απίστευτες, ενώ όπως είχε αποκαλύψει πολλά χρόνια και ο ίδιος σε συνέντευξή του, στα γυρίσματα της ταινίας αυτής κινδύνευσε και η ζωή του, στη σκηνή που πέφτει από την ταράτσα της πολυκατοικίας κρατώντας μόνο ένα σχοινί μπουγάδας!

Η σκηνή είναι εξαιρετικά ρεαλιστική κι αυτό έγινε σκοπίμως από το Βέγγο, στον οποίο άρεσε να γυρίζει σκηνές που παρά τις υπερβολές τους, ήθελε να φαίνονται αληθινές.

Το ίδιο ισχύει και στην σκηνή που πέφτει με το κεφάλι πάνω στην τζαμαρία της πολυκατοικίας, σκηνή που αρχικά …τρομάζει τον θεατή με τον εξαιρετικό ρεαλισμό της.

Το σενάριο της ταινίας ήταν του Ναπολέων Ελευθερίου, καλού φίλου του Βέγγου, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί και σε άλλες ταινίες. Η σκηνοθεσία ήταν του Ερρίκου Θαλασσινού και η μουσική του Παύλου Φιλίππου.

Μαζί με τον Βέγγο, στον «Παπατρέχα» πρωταγωνιστούσε πλειάδα καλών και αγαπημένων ηθοποιών όπως οι Σούλη Σαμπάχ, Κατερίνα Γιουλάκη, Ηρώ Κυριακάκη, Τάκης Μηλιάδης, Ταϋγέτη, Κία Μπόζου, Νίκος Φέρμας, Λαυρέντης Διανέλλος, Νίτσα Μαρούδα, Κώστας Μεντής, Σπύρος Κωνσταντόπουλος κ.α.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους της Αθήνας τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου του 1966 και «έκοψε» στην πρώτη προβολή της 420.339 εισιτήρια, αριθμός που την έφερε στην πρώτη 5άδα των ταινιών εκείνης της σεζόν.

Προηγούμενο άρθροΣεναριακές ατέλειες και χαλαρή σκηνοθεσία
Επόμενο άρθροΌταν στην Ιαπωνία η ταινία Αμόκ προβάλλονταν επί δύο χρόνια