27.6 C
Athens
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Άγνωστες πτυχές της ταινίας, Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται

Η ταινία, "Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται" προβλήθηκε τη...

Ήξερες ότι η Άννα Παναγιωτοπούλου…

Η Άννα Παναγιωτοπούλου ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και...

Ποια ηθοποιός κάνει τις υψηλότερες τηλεθεάσεις με τις ταινίες της

Ο Χρήστος Κωνσταντίνου αποκαλύπτει ποια ηθοποιός της...
ΑρχικήHθοποιοίΓιάννης Σπαρίδης 1898-1973

Σχετικές αναρτήσεις

Γιάννης Σπαρίδης 1898-1973

- Advertisement -

Ο Γιάννης Σπαρίδης (Γιάννης Σπανομαρίδης το πραγματικό του όνομα) γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη στις 13 Αυγούστου  του 1898 και ήταν ένας ηθοποιός πολύ γνωστός για τον τύπο του Αρμένη που είχε δημιουργήσει κι έπαιζε στις επιθεωρήσεις. Ήταν, ακόμα, γνωστός και ως κομμουνιστής και στην Κατοχή ήταν οργανωμένος στο ΕΑΜ.

Εργάστηκε κυρίως σε μουσικούς θιάσους και βαριετέ. Πρωτοεμφανίστηκε ως ερασιτέχνης ηθοποιός στο Τσιβρίν της Μικρασίας, με θίασο ψυχαγωγίας των στρατιωτών του Μικρασιατικού Πολέμου (1920-1922).

Πρώτος του ρόλος ήταν ο Μπαρμπα-Χρόνης στον “Αγαπητικό της βοσκοπούλας” του Δημήτρη Κορομηλά, με πρωταγωνιστή τον Κώστα Μουσούρη που έπαιξε το ρόλο του Λιάκου. Η φιλία του με το Μουσούρη τον έφερε το 1924, επαγγελματικά πια, στο “Θίασο Νέων” στο Παγκράτι. Τον ίδιο χρόνο έγινε μέλος του Σ.Ε.Η.

sparidis

Προς το τέλος της Κατοχής, τότε που οι Ρώσοι είχαν πάρει φαλάγγι τους Γερμανούς, ο Σπαρίδης διαπραγματευόταν με τον επιχειρηματία Αντώνη Ζερβό το μισθό του για τη συμμετοχή του στην επιθεώρηση που θα ανέβαινε στην «Αίγλη» του Ζαππείου. Οι διαπραγματεύσεις τραβούσαν μέρες και μέρες, με το Σπαρίδη να επιμένει να πάρει το μισθό του και τον θεατρικό επιχειρηματία να προσπαθεί να κόψει κάτι.

Τελικά, ο Ζερβός ήρθε με το μεγάλο επιχείρημα: «Κρίμα Γιάννη που λες ότι είσαι κομμουνιστής. Δε σκέφτεσαι τις άμοιρες κομπάρσες και μπαλαρίνες. Δε σκέφτεσαι τις οικογένειές τους. Δε σκέφτεσαι τα παιδιά τους; Πώς θα ζήσουν αυτοί, όταν κόψω από το δικό τους μισθό για να συμπληρώσω το δικό σου;».

Όταν μια μέρα ο Σπαρίδης βρέθηκε στο καφενείο των ηθοποιών, είπε στους παρισταμένους ότι φεύγει για το εξωτερικό. «Πώς αυτό βρε Γιάννη;» τον ρώτησαν. «Πάω να κρυφτώ κάπου, γιατί κατεβαίνουν οι Ρώσοι και μας βγήκε ο Ζερβός κομμουνιστής κι εγώ δωσίλογος».

Τιμήθηκε από την Πολιτεία με τον Πολεμικό Σταυρό. Εμφανίστηκε και στον κινηματογράφο. Είχε πολύ χαρακτηριστική φωνή, που έμοιαζε πολύ με τη φωνή του Φίλιου Φιλιππίδη, που και αυτός έκανε τον Αγκόπ.

Συμμετείχε σε πολλές ταινίες και συνεργάστηκε και με το Θανάση Βέγγο. Μια από τις τελευταίες του ταινίες είναι το έργο “Δυο τρελοί και ο ατσίδας”, το 1970.

Ο Γιάννης Σπαρίδης έφυγε από τη ζωή το 1973 και κηδεύτηκε στις 30 Οκτωβρίου.

Γιάννης Σπαρίδης: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1929Μαρία Πενταγιώτισσα 
1930Το λαγιαρνί 
1930Φίλησέ με, Μαρίτσα 
1931Μάγος της Αθήνας 
1951Μια νύχτα στον Παράδεισο 
1956Ο άχρηστος της κοινωνίας 
1956Τρακαδόροι της Αθήνας 
1956Τσιγγάνικο αίμα 
1957Ο γυναικάς 
1957Τα μαναβάκια 
1958Αδέκαροι ερωτευμένοι 
1958Κέφι Γλέντι και Φιγούρα 
1958Το Νησί της Σιωπής 
1959Έρωτας… με δόσεις 
1959Ανθισμένη αμυγδαλιά 
1959Ζάλογγο: Το κάστρο της λευτεριάς 
1959Η Λίζα τόσκασε 
1959Λύγκος ο Λεβέντης 
1959Ο θείος από τον Καναδά 
1959Ο μαγκούφης 
1959Περιπλανώμενοι Ιουδαίοι 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Στην Πόρτα της Κολάσεως 
1960Χίλιες παρά μια νύχτες 
1962Δουλειές του ποδαριού 
1962Οι άσσοι της τράκας 
1962Το πιθάρι 
1964Τον Παλιό Εκείνο τον Καιρό 
1965Είναι ένας… τρελλός τρελλός τρελλός Βέγγος 
1966Επιχείρησις όρμα χοντρέ 
1967Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ “000
1967Πάρε κόσμε 
1967Τρελλός παλαβός και Βέγγος 
19702 τρελλοί κι’ ο ατσίδας
1971Θύμιος εναντίον Τσίτσιου 
- Advertisement -

Σχετικές αναρτήσεις

Γιώργος Πάντζας 1937-

Ο Γιώργος Πάντζας γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1937 στην Αθήνα (Παγκράτι) και μεγάλωσε με τον θείο του στην Καισαριανή, εξαιτίας των πολιτικών διώξεων του...

Άγγελος Γριμάνης 1906-1979

Ο Άγγελος Γριμάνης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1906. Ο ίδιος δήλωνε ότι είχε καταγωγή από την Κέρκυρα. Υπήρξε για πολλά χρόνια η σημαντικότερη προσωπικότητα...

Σπύρος Φωκάς 1937-2023

Ο Σπύρος Φωκάς ήταν Έλληνας ηθοποιός με καριέρα στο εξωτερικό. Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 17 Αυγούστου του 1937. Το πραγματικό του όνομα ήταν Σπύρος...

Τελευταίες αναρτήσεις