22.7 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΜιχάλης Μόσιος 1947-

Σχετικές αναρτήσεις

Μιχάλης Μόσιος 1947-

Ο Μιχάλης Μόσιος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1947 και είναι Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Δημιούργησε το χαρακτήρα του γύφτου “Ταμτάκου” στο θέατρο που τον καθιέρωσε και στον κινηματογράφο μέσα από μια σειρά ταινιών που έπαιξε ως Ταμτάκος.

ΟΜιχάλης Μόσιος ξεκίνησε την καριέρα του το 1972 στον κινηματογράφο με το έργο, “Αν ήμουν πλούσιος”. Έπαιξε σε πάνω από πέντε τηλεοπτικές σειρές της ΕΡΤ και της ΥΕΝΕΔ, έχει πρωταγωνιστήσει σε εννέα ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες, ενώ δεκατρία άλλα έργα του έχουν κυκλοφορήσει σε βιντεοκασέτες, και έχει παίξει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις.

Τα πρώτα του βήματα στο ελληνικό θέατρο τα ξεκίνησε στην Θεσσαλονίκη και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Κατά την περίοδο 1969 με 1972, συμμετείχε σε παραστάσεις, αρχαίων Ελλήνων, και ξένων συγγραφέων, όπως “Πλούτος” του Αριστοφάνη, “Αγαμέμνων” του Αισχύλου, “Βάτραχοι” του Αριστοφάνη, “Αντιγόνη” του Σοφοκλή, “Μάκβεθ” του Γουίλιαμ Σέξπιρ, “Φάουστ” του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, “Ένα Ονειρόδραμα” του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, “Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” του Γουίλιαμ Σέξπιρ, “Ερωτόκριτος” του Βιτσέντζου Κορνάρου, “Ο Βασιλικός” του Αντωνίου Μάτεση, “Το Ζευγάρωμα” του Γρηγόριου Ξενόπουλου, “Οι Πίθηκοι” του Γρηγόρη Βαφιά και “Γεωργάκης Ολύμπιος – Εμμανουήλ Παππάς – Οι ρίζες” των Γιώργου Κιτσόπουλου και Θάνου Κωτσόπουλου.

Μιχάλης Μόσιος
ΟΜιχάλης Μόσιος και ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

Έπειτα οΜιχάλης Μόσιος κατεβαίνει στην Αθήνα, όπου συμμετέχει σε διάφορες παραστάσεις.

Το 1972 συμμετέχει στην κινηματογραφική ταινία “Αν Ήμουν Πλούσιος” σε σκηνοθεσία του Στέλιου Τατασόπουλου και στην θεατρική παράσταση, ”Ριχάρδος Γ’” με τον Δημήτρη Χορν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς.

Την χειμερινή περίοδο 1972 με 1973 οΜιχάλης Μόσιος εμφανίζεται στο Μοντέρνο Θέατρο και στην παράσταση “Τα Πατατάκια” του Άρνολντ Ουέσκερ, το 1973 στο Θέατρο Μινώα στην παράσταση “Θέλω Έρωτα Όχι Πόλεμο”.

Την περίοδο 1973 με 1974 συμμετέχει στην περιοδεία της παράστασης “Ο Σεΐχης Της Καβάλας” με την Ρένα Βλαχοπούλου, συνεργασία που ευδοκιμεί και τα επόμενα έτη της μεταδικτατορικής Ελλάδας, όταν επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς και συμμετέχει την περίοδο 1974 με 1975 στην παράσταση “Παπαδόπουλος και Σία” και κατά το 1975 στο ίδιο θέατρο στην παράσταση “Η Χαρτοπαίχτρα”.

Στην συνέχεια αρχίζει ένας νέος κύκλος συμμετοχών του σε επιθεωρήσεις. Την χειμερινή περίοδο του 1975 με 1976, συμμετέχει στο Θέατρο Λουζιτάνια στην παράσταση “Η Απεργία” του Γιώργου Σκούρτη, ενώ την επόμενη χειμερινή περίοδο 1976-1977 στην κωμωδία “Ευτυχέστα κι άστα” στο Θέατρο Βέμπω.

Το καλοκαίρι του 1977, οΜιχάλης Μόσιος συμμετέχει στο θέατρο Παρκ στο ανέβασμα της επιθεώρησης “Πρόσκληση σε Κέφι”,, ενώ την χειμερινή περίοδο 1977 με 1978 στην επιθεώρηση “Γιουσουρούμ Ελλάς” στο Θέατρο Ακροπόλ.

Το 1977 συμμετέχει και στην δεύτερη ταινία “Η Μεγάλη Απόφαση” σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Δαδήρα.

Την χειμερινή περίοδο 1978 με 1979, συμμετέχει στο μιούζικαλ του Θεάτρου Βέμπο “Τραγούδα Θεατρίνε” με τον Τόλη Βοσκόπουλο, ενώ την καλοκαιρινή περίοδο του 1979, συμμετέχει στο Θέατρο Παρκ στην επιθεώρηση “Ω Μάμα Ελλάς- 20 Χρόνια Θεοδωράκη”.

Έπειτα, αλλάζει θεατρική στέγη για την επιθεώρηση “Το Γιουσουρούμ” που ανέβηκε την χειμερινή περίοδο 1980 με 1981 στο Θέατρο REX, παράσταση που συνεχίστηκε και την επόμενη χειμερινή περίοδο.

Την θερινή περίοδο του 1981, οΜιχάλης Μόσιος συμμετείχε στην επιθεώρηση του Θεάτρου Δελφινάριο “Πες Αλεύρι τον Νοέμβρη”, καθώς και την θερινή περίοδο του 1982 στον ίδιο χώρο στην επιθεώρηση “Τσιρκολοκατάσταση”και του 1983 στην επιθεώρηση “Μας Πρήξανε τα Ούμπαλα”.

Την χειμερινή περίοδο του 1983 με 1984, συμμετέχει στο Θέατρο Ακροπόλ στην επιθεώρηση “Όλοι τον Παίρνουν Σοβαρά”, ενώ την επόμενη χειρερινή περίοδο στην παράσταση του θεάτρου Ορφέας “Έξω η Ελλάδα Από το Κιάτο”.

Το καλοκαίρι του 1985, επιστρέφει στο Θέατρο Δελφινάριο με την παράσταση “Βαζελληνίδες, Βαζέλληνες”.

Την περίοδο του 1987 με 1988 συμμετέχει στην κωμική παράσταση του Θεάτρου Ακροπόλ “Τι Κρατάει ο Ναπολέων;”και την περιόδο του 1988 με 1989 συμμετέχει στην περιοδεία της επιθεώρησης “Φάγατε, Λιανίσατε, Τελειώσατε”.

Ακολουθούν το 1989 στο Θέατρο Δελφινάριο με το “Η Καργιολάιν Είναι Εδώ” και το 1990 στο Θέατρο Άλσος με το “Μη Μιλάς, Μη Γελάς, Θα Πεινάσει η Ελλάς”.

Το 1993, οΜιχάλης Μόσιος συμμετέχει στο Θέατρο Μινώα στην επιθεώρηση “Βλαμμένα Άχρηστα Μυαλά”, ενώ το ίδιο έτος, συμμετέχει στην περιοδεία της παράστασης “Για Την Μακεδονία Ρε Γαμώτο” που περιόδευσε στον Καναδά.

Μιχάλης Μόσιος: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1972Αν ήμουν πλούσιος
1977Η μεγάλη απόφασις
1979Ένα γελαστό απόγευμα
1980Έξοδος κινδύνου
1980Ξεβράκωτος Ρωμιός
1981Άγριες κότες
1981Πολίτες δεύτερης κατηγορίας
1982Το παιδί του σωλήνα
1983Γύφτικη κομπανία
1986Γύφτικη δυναστεία
1986Ο γυφτοαριστοκράτης
1986Ο γυφτοροκάς
1986Ο τελευταίος γυφτοκράτορας
1987Ταμτάκος ο ηλεκτρονικός γύφτος
1987Χαμός στο Αιγάλεω σίτυ
1988Ο Ταμτάκος στο ναυτικό
1988Ο ερωτόγυφτος με το Ντάτσουν
1988Ταμτάκος ο Μαραντόνα της Αγίας Βαρβάρας
1989Γυφτιά το μεγαλείο σου
1989Γύφτος και γοητεία
1989Εγώ να δεις καψούρα
1989Τα δίδυμα
1989Ταμτάκο προχώρα ξεβρώμισε τη χώρα
1990Ο Ταμτάκος ζει
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1973Θέλω έρωτα…όχι πόλεμο
1975Ο σεϊχης της Καβάλας
1976Ευτυχέστα κι άστα
1978Τραγούδα Θεατρίνε
1985Βαζελληνίδες, Βαζέλληνες
2002Παπουτσωμένη… Ντόρα
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1976|1976Μια Αθηναία στην ΑθήναΕΡΤ
1978|1978Ο Ταξιτζής: Ένα Αντρόγυνο υπό ΔιάλυσηΥΕΝΕΔ
1979|1979Ο ταξιτζής: Το οικόπεδοΥΕΝΕΔ
1982|1982Η κούρσα του θανάτουΕΡΤ
1982|1982Ορκιστείτε παρακαλώΥΕΝΕΔ
1997|1997Δυο ΞένοιMega
Προηγούμενο άρθροΜιχαλόπουλος Πάνος
Επόμενο άρθροΜουσούρης Σπύρος

Σχετικές αναρτήσεις

Γιάννης Βούρος 1955-

Ο Γιάννης Βούρος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Ιουνίου του 1955 και είναι Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και της τηλεόρασης.Έχει επίσης διατελέσει βουλευτής και...

Σπαρίδης Γιάννης

Ο Γιάννης Σπαρίδης (Γιάννης Σπανομαρίδης το πραγματικό του όνομα) γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη στις 13 Αυγούστου  του 1898 και ήταν ένας ηθοποιός πολύ γνωστός για τον τύπο του Αρμένη που...

Γιώργος Μοσχίδης 1931-2018

Ο Γιώργος Μοσχίδης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1931. Ο πατέρας του ήταν καπνεργάτης και η μητέρα του ήταν κόρη καπνέμπορου.Την καριέρα του ως ηθοποιός...

Τελευταίες αναρτήσεις