Γυναίκες πρωταγωνίστριες από την πρώτη τους ταινία

protagonistries me tin proti
protagonistries me tin proti
Advertisement

ΚΑΙΤΗ ΠΑΝΟΥ
Όταν η πρώτη ταινία της Φίνος φιλμ, “Η φωνή της καρδιάς” βγήκε στους κινηματογράφους το 1943 η Καίτη Πάνου που πρωταγωνιστούσε ήταν μόλις 16 ετών. Και παρά την Γερμανική κατοχή η ταινία πήγε πάρα πολύ καλά εισπρακτικά και γι αυτό η νεαρή ηθοποιός επιλέχθηκε να πρωταγωνιστήσει και στην επόμενη ταινία της εταιρίας με τίτλο “Η βίλα με τα νούφαρα” που δυστυχώς σήμερα θεωρείται χαμένη.

Advertisement

ΖΙΝΕΤ ΛΑΚΑΖ
Η περίπτωση της Ζινέτ Λακάζ είναι σπάνια καθώς μέσα σε μια επταετία έπαιξε μόνο σε τέσσερις ταινίες και μάλιστα ως πρωταγωνίστρια. Το ντεμπούτο της πάντως έγινε στην εξαιρετική δημιουργία του Γιώργου Τζαβέλλα με “Τα χειροκροτήματα” όπου ο Αττίκ έκανε την πρώτη και μοναδική του εμφάνιση στην μεγάλη οθόνη.

Έλλη Λαμπέτη
Η Έλλη Λαμπέτη.

ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ
Η μεγάλη αυτή ηθοποιός ξεκίνησε την καριέρα της στον κινηματογράφο με τον ρόλο της Τιτάνιας στην δραματική ταινία του 1946 “Αδούλωτοι σκλάβοι”. Αν και ο σκηνοθέτης ήταν ο Βίων Παπαμιχαήλ, κάποιες από τις αρχικές σκηνές σκηνοθετήθηκαν από τον μετέπειτα σύζυγο της Μάριο Πλωρίτη.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ
Κάθε ερμηνεία της Αντιγόνης Βαλάκου αποδείκνυε πόσο σπουδαία ηθοποιός ήταν.
Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1953 στην δραματική ταινία της Φίνος Φιλμ “Οι ουρανοί είναι δικοί μας” που ήταν και η πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Ντίνου Δημόπουλου. Μαζί της έπαιζαν ο Αλέκος Αλεξανδράκης και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας σε έναν από τους λίγους δραματικούς ρόλους που υποδύθηκε στην 40χρονη καριέρα του.

ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ
Το άστρο της Αλίκης είχε αρχίσει να λάμπει από όταν φοιτούσε στην δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου. Εκεί την πρωτοσυνάντησε ο Νίκος Τσιφόρος και την έχρισε πρωταγωνίστρια στην ταινία που ετοίμαζε. Τίτλος της “Το ποντικάκι” και ένα καστ που απαρτιζόταν από τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, τον Μίμη Φωτόπουλο, και τον νεαρό Γιώργο Λευτεριώτη. Όμως παρά τις μεγάλες προσδοκίες όλων των συντελεστών η ταινία απέτυχε εισπρακτικά αφού έκοψε μόνο 32.558 εισιτήρια με αποτέλεσμα να βρεθεί στην 15η θέση ανάμεσα στις 21 ταινίες της σεζόν 1953 – 1954.

ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ
Όταν το 1955 ο σκηνοθέτης Αλέκος Σακελλάριος πρότεινε την Τζένη Καρέζη για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία “Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο” ο Φίνος Φιλμ είχε τις αντιρρήσεις του καθώς πίστευε πως είχε ένα θέμα με τα μάτια της και δεν θα έγραφε καλά στην κάμερα. Ο Σακελλάριος όμως επέμενε και έτσι τα υπέροχα μάτια της έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση σε μια διαχρονική ταινία που έκοψε 126.530 εισιτήρια και δύο χρόνια μετά απέκτησε και το πρώτο σίκουελ στον Ελληνικό κινηματογράφο με τίτλο “Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο”.

ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Παρόλο που στις αρχές του 1950 είχε γυρίσει μια ξένη ταινία η κωμωδία του Γιάννη Πετροπουλάκη “Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες” είναι η πρώτη Ελληνική ταινία που πρωταγωνίστησε η μεγάλη Ελληνίδα κωμικός. Υποδύθηκε μια κερκυραία που αφήνει το νησί της για να επισκεφθεί τον αγαπημένο της θείο στην Αθήνα. Μάλιστα ήταν και η 2η έγχρωμη ταινία στην ιστορία του Ελληνικού κινηματογράφου.

ΦΛΩΡΕΤΤΑ ΖΑΝΝΑ
Το 1959 ο Ντίνος Δημόπουλος σκηνοθέτησε την μετέπειτα σύζυγο του στην πρώτη της ταινία με τίτλο “Αμαρυλλις, το κορίτσι της αγάπης”. Ήταν ένα αισθηματικό μελόδραμα που είχε δύο φινάλε, ένα άσχημο και ένα χαρούμενο. Ενώ δίπλα στην Φλωρέτα Ζάννα έπαιζαν ο Κώστας Κακαβάς, ο Νίκος Κούρκουλος, ο Δημήτρης Μυράτ και πολλοί ακόμα αξιόλογοι ηθοποιοί.

ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ
Η αγαπημένη ηθοποιός έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο χάρη στην άρνηση της Αλίκης Βουγιουκλάκη να υποδυθεί την νεαρή Ρέα στο κοινωνικό δράμα του Γιάννη Δαλιανίδη “Ο κατήφορος”.Η ταινία κατέκτησε την πρώτη θέση στα εισιτήρια εκείνη τη χρονιά και η Ζωή Λάσκαρη έγινε η νέα σταρ του Ελληνικού κινηματογράφου.

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
Αν και στο θέατρο ήταν ήδη πρωταγωνίστρια για πάνω από μια δεκαετία στον κινηματογράφο έκανε το ντεμπούτο της  το 1955 στην κοινωνική δραματική ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη “Στέλλα” υποδυόμενη τον ομώνυμο ρόλο που την έφτασε μέχρι τις Κάννες όπου και γνώρισε τον Αμερικανό σκηνοθέτη Ζυλ Ντασσέν με τον οποίο παντρευτηκε λίγα χρόνια μετά.


Του Χρήστου Κωνσταντίνου.
Facebook: Xristos Konstantinou
Instagram: xristoskp

Προηγούμενο άρθροΝτίνος Κατσουρίδης 1927-2011
Επόμενο άρθροΔημήτρης Παπαμιχαήλ 1934-2004
Χρήστος Κωνσταντίνου
Για μένα ο κινηματογράφος είναι ένα ταξίδι σε κάποιον μαγικό κόσμο μιας άλλης εποχής. Νιώθω ευγνώμων γιατί έχω την τύχη να γνωρίσω και να με τιμούν με την φιλία τους αρκετοί καλλιτέχνες της χρυσής εκείνης περιόδου όπου τα αστέρια ήταν αληθινά κι όχι κάλπικα.