12.7 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024

Ψυχώ αλλά Μεν και Δεν…

"Οι Μεν και Δεν" όχι μόνο αποτελούν...

Μίμης Πλέσσας: Τα άγνωστα περιστατικά της ζωής του

Ο Μίμης Πλέσσας, ο μουσικοσυνθέτης με τις...

Ορέστης Μακρής: Μία κατηγορά ηθοποιού από μόνος του

Και οι δυνατοί λυγίζουν…Όχι, δεν είναι τίτλος...
Κατηγορία:

Χειροκροτήματα 1944-1945

Πληροφορίες ταινίας

Έτος: 1944
Κυκλοφορία: 01 Μαΐου 1944
Διάρκεια: 80'
Είδος: Δραματική
Σκηνοθεσία: Γιώργος Τζαβέλλας
Σενάριο: Γιώργος Τζαβέλλας
Συγγραφέας: ***
Φωτογραφία: Ιάσων Νόβακ
Μουσική συνθεση: Αττίκ
Εταιρία παραγωγης: Νόβακ Φιλμ, Ωρίων Α.Ε.
Παραγωγός: ***
Τραγούδι: Καίτη Παρίτση (τραγούδι (ντουμπλές της Ζινέτ Λακάζ))
Χορευτές: Γιάννης Φλερύ, Γιώργος Νικητάκης, Α. Φιλιακός , Ε. Βάμμης, Αλέξης Βαλσάμης

Ηθοποιοί: Αττίκ (Άλφα) , Ζινέτ Λακάζ (Νόρα) , Δημήτρης Χορν (Στέφανος) , Τζένη Σταυροπούλου , Αλέκος Αλεξανδράκης (θεατής στην πλατεία) , Γιώργος Φούντας , Κίμων Σπαθόπουλος , Βελισσάριος Κοντογιάννης , Έφη Πάλμη , Μαρίκα Θηβαίου , Νίκος Βλαχόπουλος , Μπέμπα Δελούδη , Ανδρέας Ευαγγελίου , Μαριάννα Αννίνου , Βασίλης Νικολαΐδης , Μ. Αντωνίου , Λευτέρης Τρακάδας , Σ. Χριστόπουλος , Α. Καρρά , Ν. Γαλανάκης , Κάκια Κωστή , Κώστας Κασκαρής , Ν. Κολιόντζη , Α. Γερούτσκη , Γιώργος Ζωγράφος, Χ. Ζαμάνος , Πέτρος Πανταζής , Λ. Ζαρκά , Γιάννης Αποστολίδης , Νίκος Ξεπαπαδάκος (Άλφα (φωνή))Σκηνικά: Κώστας Κουζούνης Χορογραφίες: Γιάννης Φλερύ Βοηθ. Σκηνοθεσίας: Κώστας Ανδρίτσος

Η ταινία, “Χειροκροτήματα” προβλήθηκε ξανά στο “Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης” το Νοέμβριο του 1994.

Τα “Χειροκροτήματα” είναι δραματική-μουσική ταινία του 1944-1945, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβέλλα, με πρωταγωνιστή το γνωστό συνθέτη Αττίκ (Κλέωνα Τριανταφύλλου). Η υπόθεση παρουσιάζει ομοιότητα με την πραγματική ζωή του πρωταγωνιστή. Αξιοσημείωτη είναι η θεματική συγγένειά της με τη γνωστή ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν, Τα φώτα της ράμπας, η οποία βέβαια είναι μεταγενέστερη (του 1952).

Χειροκροτήματα 1944-1945

Η ταινία, “Χειροκροτήματαγυρίστηκε εξ ολοκλήρου τη νύχτα, λόγω οικονομίας στο ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς εξωτερικά πλάνα, στο στούντιο της Νόβακ – Ωρίων, που ήταν το τελειότερο της εποχής.

Ο ίδιος ο Νόβακ υποστήριζε ότι πλέον το ελληνικό φιλμ δε φοβάται τα “εσωτερικά γυρίσματα”, διότι υπήρχε η πείρα του πώς επιτυγχάνεται ο κατάλληλος φωτισμός. Τα πλάνα με το κοινό γυρίστηκαν με προσκεκλημένους στις 28 Νοεμβρίου 1943 στον κινηματογράφο Ρεξ.

Στην ταινία, “Χειροκροτήματα” ακούγονται πολλές γνωστές μελωδίες του πρωταγωνιστή, καθώς και το “Μόνο για σένα”, που αποτελούσε το λάιτ μοτίβ. Μέχρι τα γυρίσματα εκείνα το όνομα της πρωταγωνίστριας παρέμενε μυστικό, ως ιδεώδης αποκάλυψη. Αρχικά, ο Τζαβέλλας είχε προσφέρει το ρόλο αυτό στη Στέλλα Γκρέκα. Ο τότε σύζυγός της, όμως, Ορέστης Λάσκος την πίεσε να αρνηθεί, ώστε να παίξει στη δική του ταινία, τις Ραγισμένες καρδιές.

Η πρεμιέρα δόθηκε την 1η Μαΐου 1944. Λίγο μετά την ολοκλήρωση της ταινίας ο Αττίκ πέθανε από τις κακουχίες και τις στερήσεις της Κατοχής. Η ταινία, “Χειροκροτήματα” είναι η μοναδική του εμφάνιση στον κινηματογράφο.

Περίληψη της ταινίας, “Χειροκροτήματα”

Ένας διάσημος συνθέτης, στη δύση της καριέρας του, γνωρίζει μια νεαρή, ταλαντούχα τραγουδίστρια, την Νόρα. Την προσλαμβάνει στο θίασό του και κάνει τα πάντα για να την κάνει πρώτο όνομα στο θέατρο. Ένα βράδυ ανακαλύπτει ότι η Νόρα έχει δεσμό με τον νεαρό βιολιστή της ορχήστρας, Στέφανο.

Πληγωμένος και απογοητευμένος εγκαταλείπει το θέατρο και καταλήγει να παίζει μουσική σε ταβέρνες για να εξασφαλίσει το μεροκάματο. Μια μέρα πηγαίνει στο θέατρο, όπου η άλλοτε προστατευομένη του, είχε γίνει διάσημη. Βγάζει ένα εισιτήριο γαλαρίας για να δει την παράσταση. Στη διάρκεια του έργου εκείνη τον διακρίνει μέσα στο πλήθος και τον προσκαλεί να την συνοδεύσει στο πιάνο. Ο ηλικιωμένος άνδρας ανεβαίνει στη σκηνή ενώ το κοινό τον αναγνωρίζει και τον αποθεώνει.

Χειροκροτήματα

Στην ίδια κατηγορια

Σιδηρά κυρία 1982-1983

Η ταινία, "Σιδηρά κυρία" προβλήθηκε τη σαιζόν 1982-1983 και έκοψε 35.667 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Ο Δράκος 1955-1956

Η ταινία, "Ο Δράκος" προβλήθηκε τη σαιζόν 1955-1956 και έκοψε 35.784 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Η Ζαβολιάρα 1959-1960

Η ταινία, "Η Ζαβολιάρα" προβλήθηκε τη σαιζόν 1959-1960 και έκοψε 23.205 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Ρένα να η ευκαιρία 1980-1981

Η ταινία, "Ρένα να η ευκαιρία" προβλήθηκε τη σαιζόν 1980-1981 και έκοψε 221.764 εισιτήρια....

Περισσότερα απο αυτη την κατηγορία