24.4 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΜιράντα Μυράτ 1906-1994

Σχετικές αναρτήσεις

Μιράντα Μυράτ 1906-1994

Η Μιράντα Μυράτ γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου του 1906 στην Αθήνα και ήταν κόρη δύο σπουδαίων θεατρίνων, του Μήτσου Μυράτ και της Κυβέλης.

Ήταν αδελφή του αρχιτέκτονα Αλέκου Μυράτ και ετεροθαλής αδελφή του Δημήτρη Μυράτ, της Αλίκης Νορ και του Γεωργίου Γ. Παπανδρέου (ετεροθαλούς αδελφού του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου). Οπότε έχει σχέση συγγένειας εξ’ αγχιστείας με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

mirat mirnta
Η Μπεάτα Ασημακοπούλου με την Αντιγόνη Βαλακού και τη Μιράντα Μυράτ.

Είχε παντρευτεί δύο φορές. Πρώτος της σύζυγος υπήρξε ο Σπύρος Θεοχάρης, με τον οποίον απέκτησαν δύο κόρες, την ηθοποιό Κυβέλη Θεοχάρη και τη χορεύτρια Βάνα Θεοχάρη. Δεύτερος σύζυγος ήταν ήταν ο Λευτέρης Αποστόλου.

Ξεκίνησε από πολύ μικρή τη θεατρική της καριέρα, από 13 ετών, στο θίασο του πατέρα της Μήτσου Μυράτ και της Μαρίκας Κοτοπούλη. Στη συνέχεια σπούδασε στο Παρίσι και μετά την επάνοδό της στην Ελλάδα διέγραψε μία επιτυχημένη πορεία στο θέατρο ως πρωταγωνίστρια του Εθνικού Θεάτρου και ως καθηγήτρια της Δραματικής Σχολής του. Μαθητές της υπήρξαν πολλοί γνωστοί ηθοποιοί, όπως ο Σωτήρης Μουστάκας, ο Γιώργος Μαρίνος, ο Κώστας Καρράς και ο Γρηγόρης Βαλτινός.

Η Μιράντα Μυράτ έπαιξε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα όπως «Ο Ποπολάρος» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, «Νόρα» και «Πέερ Γκυντ» του Ερρίκου Ίψεν – παράσταση που το μουσικό της μέρος διηύθυνε τότε στο «Εθνικό» ο μεγάλος Έλληνας μαέστρος Δημήτρης Μητρόπουλος – μαζί με τα ιερά τέρατα εκείνης της εποχής (Μινωτής, Παξινού, Αλκαίου, Ρίτα Μυράτ, Σαπφώ Αλκαίου κ.ά.).

miranta
H Νόρα Βαλσάμη, με την Μιράντα Μυράτ και η Μαίρη Χρονοπούλου.

Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1928, με πρωταγωνιστικό ρόλο στο αισθηματικό δράμα του Δημήτρη Γαζιάδη «Έρωτας και Κύματα» και ακολούθησε η κωμωδία του Πέλου Κατσέλη «Δεσποινίς Δικηγόρος» (1933).

Στη χρυσή εποχή του εμπορικού κινηματογράφου έπαιξε κυρίως ρόλους μητέρας και γιαγιάς («Μπουμπουλίνα», «Δυο μάνες στο σταυρό του πόνου», «Η καρδιά ενός αλήτη», «Θύελλα στο σπίτι των ανέμων» κ.ά), ενώ συμμετείχε και σε τηλεοπτικές σειρές («Μπολσόι Ιβάν και Μπιγκ Τζον», «Το ξενοδοχείο», κ.ά).

Στην κινηματογραφική ταινία “Έρως Και Κύματα” (1928) εμφανίζεται ως Μιράντα Θεοχάρη. Στην κινηματογραφική ταινία “Δεσποινίς Δικηγόρος” (1933) εμφανίζεται ως Μιράντα Μυράτ – Θεοχάρη ενώ σε πολλές ταινίες εμφανίζεται ως σκέτο Μιράντα.

Η Μιράντα Μυράτ υπήρξε επίσης σημαντική συνεργάτρια του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας όπου λόγω της μόρφωσης της, της ορθοφωνίας της και της φωνητικής της χροιάς θεωρείτο ως ειδική στην απαγγελία ποιημάτων και στην ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων, ιδιαίτερα σε λογοτεχνικές εορτές. .

Η Μιράντα Μυράτ πέθανε στις 27 Ιανουαρίου του 1994, ύστερα από μία βασανιστική ασθένεια με απώλεια μνήμης, που την καθήλωσε για δύο χρόνια στο κρεβάτι.

Μιράντα Μυράτ: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1928Έρως και Κύματα 
1933Δεσποινίς δικηγόρος 
1936Ο Κακός Δρόμος 
1946Πρόσωπα λησμονημένα 
1949Τελευταία αποστολή 
1959Μπουμπουλίνα 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Κρουαζιέρα στη Ρόδο 
1961Η απολύτρωση 
1961Τα Τέσσερα Αδέλφια 
1962Όταν ξυπνά το παρελθόν 
1962Αμαρτωλές 
1962Δυο μάννες στο σταυρό του πόνου 
1962Η Ελληνίδα και ο Έρωτας 
1963Όλα και τη ζωή μου ακόμα 
1963Αθώα ή ένοχη 
1963Ζήλεια 
1963Το μεροκάματο του πόνου 
1964Άπονη ζωή 
1964Απαγωγή 
1964Ο εαυτούλης μου 
1965Δύσκολοι δρόμοι 
1965Καταιγίδα 
1965Ο Μετανάστης 
1966Κατηγορώ την κοινωνία 
1966Λουίζα 
1966Μην αδικήσεις ορφανή 
1966Ο καμπούρης 
1967Αν Όλες οι Γυναίκες του Κόσμου 
1967Ο Λαμπίρης εναντίον των παρανόμων 
1967Συντρίμμια τα όνειρα μας 
1968Ζήσε για την αγάπη μας 
1968Η ζωή ενός ανθρώπου 
1968Η καρδιά ενός αλήτη 
1968Θα κάνω πέτρα την καρδιά μου 
1968Θύελλα στο σπίτι των ανέμων 
1968Κορίτσια στον ήλιο 
1968Μπροστά στην αγχόνη 
1968Πήρε ο άνεμος τα όνειρά μου 
1968Ποτέ δεν είναι αργά 
1970Η ζωή μου στα χέρια σου 
1971Μάρα η τσιγγάνα 
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1932Ενώ το Πλοίο Ταξιδεύει 
1933Ποπολάρος 
1936Ο Επιθεωρητής 
1936Ο Πειρασμός 
1938Ζακυνθινή Σερενάτα 
1941Έξοδος κινδύνου 
1941Η κυρία θέλει να χωρίσει 
1941Η κυρία που κοροϊδεύει 
1941Μια ζωή είναι αυτή 
1942Γκραντ Οτέλ 
1942Η δίκη της Μαίρης Ντάνκαν 
1942Ο παίκτης 
1942Παντού τα πάντα 
1944Ο Ταρτούφος 
1955Οι μαιτρέσσες του μπαμπά 
1955Τρεις Πετεινοί σ’ ένα Κοτέτσι 
1956Χωρίς γάντι 
1959Δυο άσπρα τριαντάφυλλα 
1960Φοιτηταί 
1963Οι Φυσικοί 
1980Ντόλλυ 
1983Δόνα Ροζίτα 

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr  για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΚώστας Παπαχρήστος 1916-1995
Επόμενο άρθροΘόδωρος Ρουμπάνης

Σχετικές αναρτήσεις

Κίττυ Αρσένη 1935-2013

Η Κίττυ Αρσένη γεννήθηκε το 1935 στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς στις 8 Φεβρουαρίου του 1935 και ήταν σκηνοθέτρια, ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και...

Τατιάνα Παπαμόσχου

Η Τατιάνα Παπαμόσχου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και είναι Ελληνίδα ηθοποιός της τηλεόρασης, του κινηματογράφου και του θεάτρου.Είναι περισσότερο γνωστή για τον ρόλο της ως Ιφιγένεια, στην ομώνυμη ταινία,...

Μπέτυ Βαλάση 1937-

Η Μπέτυ Βαλάση γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1937 και έγινε γνωστή μέσα από τη συμμετοχή της στη σειρά, «Λωξάνδρα». Ο μεγάλος αδελφός του πατέρα της...

Τελευταίες αναρτήσεις