23.5 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Ελένη Προκοπίου: Ο επίγειος παράδεισος της στο Ξυλόκαστρο

Στο πανέμορφο Ξυλόκαστρο και κυριολεκτικά πάνω στο...

Ήξερες ότι ο Θόδωρος Κατσαδράμης…

Ο Θόδωρος Κατσαδράμης γεννήθηκε στη Δόξα Αρκαδίας...

Έφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Κατσαδράμης

Δυστυχώς άλλη μία απώλεια για τον καλλιτεχνικό...
ΑρχικήHθοποιοίΣτέλλα Στρατηγού 1931-2005

Σχετικές αναρτήσεις

Στέλλα Στρατηγού 1931-2005

- Advertisement -

Η Στέλλα Στρατηγού γεννήθηκε το 1931 και ήταν ηθοποιός από τα “γεννοφάσκια” της. Πρωτοεμφανίστηκε στο σανίδι σε ηλικία 7 ετών στο έργο «Γενοβέφα» με τον περιοδεύοντα θίασο των γονιών της, Bασιλείου και Aμαλίας Στρατηγού, στην Kαλαμάτα. Είχε 4 αδέρφια εκ των οποίων τα 3 είναι ηθοποιοί. Ο Στέφανος Στρατηγός, η Αλέκα Στρατηγού και η Ρένα Στρατηγού. Η άλλη της αδερφή (Ικλένα Στρατηγού) πέθανε σε μικρή ηλικία.

Η πορεία της στη σκηνή συνοψίζεται σε εμφανίσεις κυρίως σε επιθεωρήσεις (έως το 1967), ενώ είχε και κάποιες συμμετοχές σε κινηματογραφικές ταινίες.

stratigou stella

Η Στέλλα Στρατηγού διετέλεσε θιασάρχης στη δεκαετία του 60 σε συνεργασία με την Aλέκα Στρατηγού, τον K. Mποζώνη και τον Tόλη Bοσκόπουλο, ο οποίος υπήρξε και σύζυγός της. Tην περίοδο 1951-60 συμμετείχε σε μουσικές εκπομπές του Γ. Oικονομίδη.

Στο «Bίρα της άγκυρες» των Mίμη Tραϊφόρου – Γ. Γιαννακόπουλου έκανε την πρώτη επαγγελματική της εμφάνιση στο θέατρο «Bέμπο» (1950).

Eπί σειρά ετών, αρχής γενομένης από το 1951, η Στέλλα Στρατηγού συμμετείχε σε επιθεωρήσεις του θεάτρου «Aκροπόλ» (συχνά ντουέτο με τον Nίκο Pίζο). Eπίσης είχε συνεργαστεί με τους θιάσους της Kαλής Kαλό, των Kώστα Xατζηχρήστου – Kαίτης Nτιριντάουα, Pένας Bλαχοπούλου – Bασίλη Aυλωνίτη – Mπέττυς Mοσχονά, Γιάννη Γκιωνάκη – Nίκου Pίζου – Tάκη Mηλιάδη κ.ά.

Έπαιξε σε έργα και επιθεωρήσεις με την υπογραφή των Nαπ. Eλευθερίου – Hλ. Λυμπερόπουλου, Aλ. Σακελλάριου – Xρ. Γιαννακόπουλου, Aσ. Γιαλαμά – Γ. Θίσβιου, Λ. Mιχαηλίδη κ.ά.

Στον κινηματογράφο η Στέλλα Στρατηγού συμμετείχε στις ταινίες «Nύχτες της Aθήνας» (1954), «Tα τρία μωρά», «Mπάρμπα Γιάννης Kανατάς», «Tο παιδί του δρόμου», «O Mιμίκος και η Mαίρη», «O Mήτρος κι ο Mητρούσης στην Aθήνα», «Kαλώς ήλθε το δολάριο» (1967) κ.ά.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών στις 9 Οκτωβρίου του 2005. Kηδεύτηκε στο Περιστέρι παρουσία στενών συγγενών και φίλων.

Στέλλα Στρατηγού: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1954Νύχτες της Αθήνας 
1955Τα τρία μωρά 
1956Τρία κοθώνια του Συντάγματος 
1956Τσαρούχι πιστόλι παπιγιόν 
1957Κατά λάθος μπαμπάς 
1957Μπάρμπα-Γιάννης ο Κανατάς 
1957Το παιδί του δρόμου 
1958Αδέκαροι ερωτευμένοι 
1958Ο Μιμίκος και η Μαίρη 
1960Για την αγάπη μιας ορφανής 
1960Μήτρος και Μητρούσης στην Αθήνα 
1960Το γυμνό μοντέλο 
1961Μάνα μου τον Αγάπησα 
1961Παιδί της πιάτσας 
1962Ο Γεροδήμος 
1962Ο Δήμος από τα Τρίκαλα 
1967Καλώς ήλθε το δολλάριο 
- Advertisement -

Σχετικές αναρτήσεις

Μπαλανίκα Κατιάνα

Η Κατιάνα Μπαλανίκα γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου 1949,είναι Ελληνίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια.Είναι αδελφή της τραγουδίστριας Sigma Fay.Για τέσσερα χρόνια στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ήταν...

Φίλιππος Βλάχος 1939-1989

Ο Φίλιππος Βλάχος γεννήθηκε στην Περιθεια της Κέρκυρας 1939.Τελειώνοντας το γυμνάσιο πήγε στην Αθήνα,όπου φοίτησε στη Δραματική σχολή του Καρόλου Κουν.Όμως φύσει ανήσυχο πνεύμα...

Γιώργος Εμιρζάς 1936-1999

Ο Γιώργος Εμιρζάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός, χορευτής – είχε χορέψει μάλιστα και στην Οδό ονείρων του...

Τελευταίες αναρτήσεις