29.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Νίκος Σταυρίδης: Το μεγάλο του παράπονο

Ο Νίκος Σταυρίδης ήταν ένας σπουδαίος κωμικός...

Το ανθρωπάκι: Αχ βρε Κική τι με κάμεις

"Το ανθρωπάκι" είναι μία από τις αγαπημένες...
ΑρχικήHθοποιοίΣτέλλα Στρατηγού 1931-2005

Σχετικές αναρτήσεις

Στέλλα Στρατηγού 1931-2005

- Advertisement -

Η Στέλλα Στρατηγού γεννήθηκε το 1931 και ήταν ηθοποιός από τα “γεννοφάσκια” της. Πρωτοεμφανίστηκε στο σανίδι σε ηλικία 7 ετών στο έργο «Γενοβέφα» με τον περιοδεύοντα θίασο των γονιών της, Bασιλείου και Aμαλίας Στρατηγού, στην Kαλαμάτα. Είχε 4 αδέρφια εκ των οποίων τα 3 είναι ηθοποιοί. Ο Στέφανος Στρατηγός, η Αλέκα Στρατηγού και η Ρένα Στρατηγού. Η άλλη της αδερφή (Ικλένα Στρατηγού) πέθανε σε μικρή ηλικία.

Η πορεία της στη σκηνή συνοψίζεται σε εμφανίσεις κυρίως σε επιθεωρήσεις (έως το 1967), ενώ είχε και κάποιες συμμετοχές σε κινηματογραφικές ταινίες.

stratigou stella

Η Στέλλα Στρατηγού διετέλεσε θιασάρχης στη δεκαετία του 60 σε συνεργασία με την Aλέκα Στρατηγού, τον K. Mποζώνη και τον Tόλη Bοσκόπουλο, ο οποίος υπήρξε και σύζυγός της. Tην περίοδο 1951-60 συμμετείχε σε μουσικές εκπομπές του Γ. Oικονομίδη.

Στο «Bίρα της άγκυρες» των Mίμη Tραϊφόρου – Γ. Γιαννακόπουλου έκανε την πρώτη επαγγελματική της εμφάνιση στο θέατρο «Bέμπο» (1950).

Eπί σειρά ετών, αρχής γενομένης από το 1951, η Στέλλα Στρατηγού συμμετείχε σε επιθεωρήσεις του θεάτρου «Aκροπόλ» (συχνά ντουέτο με τον Nίκο Pίζο). Eπίσης είχε συνεργαστεί με τους θιάσους της Kαλής Kαλό, των Kώστα Xατζηχρήστου – Kαίτης Nτιριντάουα, Pένας Bλαχοπούλου – Bασίλη Aυλωνίτη – Mπέττυς Mοσχονά, Γιάννη Γκιωνάκη – Nίκου Pίζου – Tάκη Mηλιάδη κ.ά.

Έπαιξε σε έργα και επιθεωρήσεις με την υπογραφή των Nαπ. Eλευθερίου – Hλ. Λυμπερόπουλου, Aλ. Σακελλάριου – Xρ. Γιαννακόπουλου, Aσ. Γιαλαμά – Γ. Θίσβιου, Λ. Mιχαηλίδη κ.ά.

Στον κινηματογράφο η Στέλλα Στρατηγού συμμετείχε στις ταινίες «Nύχτες της Aθήνας» (1954), «Tα τρία μωρά», «Mπάρμπα Γιάννης Kανατάς», «Tο παιδί του δρόμου», «O Mιμίκος και η Mαίρη», «O Mήτρος κι ο Mητρούσης στην Aθήνα», «Kαλώς ήλθε το δολάριο» (1967) κ.ά.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών στις 9 Οκτωβρίου του 2005. Kηδεύτηκε στο Περιστέρι παρουσία στενών συγγενών και φίλων.

Στέλλα Στρατηγού: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1954Νύχτες της Αθήνας 
1955Τα τρία μωρά 
1956Τρία κοθώνια του Συντάγματος 
1956Τσαρούχι πιστόλι παπιγιόν 
1957Κατά λάθος μπαμπάς 
1957Μπάρμπα-Γιάννης ο Κανατάς 
1957Το παιδί του δρόμου 
1958Αδέκαροι ερωτευμένοι 
1958Ο Μιμίκος και η Μαίρη 
1960Για την αγάπη μιας ορφανής 
1960Μήτρος και Μητρούσης στην Αθήνα 
1960Το γυμνό μοντέλο 
1961Μάνα μου τον Αγάπησα 
1961Παιδί της πιάτσας 
1962Ο Γεροδήμος 
1962Ο Δήμος από τα Τρίκαλα 
1967Καλώς ήλθε το δολλάριο 
- Advertisement -

Σχετικές αναρτήσεις

Θεόδωρος Ντόβας 1931-2016

Ο Θεόδωρος Ντόβας γεννήθηκε στη Ζαγορά Πηλίου στις 18 Δεκεμβρίου του 1931. Τη δεκαετία του ’50 βρέθηκε στην Αθήνα, όπου και ασχολήθηκε με το...

Γρηγόρης Μπιθικώτσης 1922-2005

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης υπήρξε ένας σπουδαίος τραγουδιστές και συνθέτης, που χάρισε στο ελληνικό τραγούδι μερικές από τις συγκλονιστικότερες στιγμές του.Συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Έλληνες τραγουδιστές-τραγουδοποιούς....

Φαίδων Γεωργίτσης 1939-2019

Ο Φαίδων Γεωργίτσης, από τους διάσημους και ταλαντούχους Έλληνες ηθοποιούς, ανδρώθηκε υποκριτικά στον κινηματογράφο, αφού πολύ νωρίς – φοιτητής ακόμα – έκανε την πρώτη...

Τελευταίες αναρτήσεις