Βενιέρης Μάνος

on

Γεννήθηκε στη Νίκαια του Πειραιά το 1947. Σπούδασε στις Δραματικές Σχολές του Ωδείου Αθηνών και του Πειραϊκού Συνδέσμου.
Τριάντα χρόνια στο χώρο του θεάτρου σαν συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Διδάσκει στη δραματική σχολή της Μαίρης Βογιατζή-Τράγκα, Ιστορία Θεάτρου, Δραματολογία και Ιστορία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

Έχει γράψει πολλά θεατρικά έργα για παιδιά που παίχτηκαν στο θέατρο και στο κρατικό ραδιόφωνο.

Βραβεύτηκε το 1983 στον Κρατικό Διαγωνισμό Θεάτρου του Υπουργείου Πολιτισμού, για το θεατρικό έργο “Σκέπασε Μάνα Σκέπασε”.

Το έργο έχει τυπωθεί σε βιβλίο από τις εκδόσεις Δωδώνη.

Ακόμη, βράβευση και έκδοση του θεατρικού Μονόπρακτου “Οι Παλιατσούρες”, από τις εκδόσεις Κάλβος, το 1970.

Συνεργάζεται με διάφορα περιοδικά, γράφοντας χρονογράφημα και εύθυμα διηγήματα.
Έγινε γνωστός και από τα θεατρικά παιδικά έργα που συμμετείχε και σκηνοθετούσε, ήταν ο Οδυσσέας από το πασίγνωστη παιδική σειρά Οδύσσεια του Διαστήματος, ήταν ο Τέρρυ (για κάποιο διάστημα πριν τον Παυλίδη) και βέβαια ήταν ο ανεπανάλτηπτος He-Man που για μας, τα (τότε) αγόρια της εποχής ήταν ο απόλυτος ήρωας.

Μοναδικός αφηγητής με καταπληκτική άρθρωση, δάνεισε την υπέροχη φωνή του σε δεκάδες ήρωες παιδικών σειρών και παραμυθιών (Ιστορίες της Βίβλου, Το μικρό σπίτι στο λιβάδι, Dragonball, Χελωνονιτζάκια) και ουσιαστικά θεωρείται ο… Πρύτανης των μεταγλωττίσεων στην Ελλάδα.

Σύζυγός του η Μαρία Μπονίκου.

Μένει μόνιμα στην Αίγινα.
Φιλμογραφία
Ο τελευταίος τίμιος Ρωμηός (1989) [αστυφύλακας]
Ραντεβού με το θάνατο (1989)
Ο τσαρλατάνος (1973)
Οι πολεμιστές της ειρήνης (1973) [Ελπιδάκης]
Η αμαρτία της ομορφιάς (1972)
Οι σατανάδες της νύχτας (1972)
Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας (1971)

Ευχαριστούμε θερμά το  greekactor.blogspot.gr  για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΒενέτη Άννα
Επόμενο άρθροΒερλέκης Νίκος
Ελληνικός Κινηματογράφος Βενιέρης Μάνος
Ελληνικός Κινηματογράφος
Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε με σκοπό να μοιραζόμαστε όλες τις υπέροχες αναμνήσεις από την εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, το γέλιο και τη συγκίνηση, μέσα απο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο, τρέιλερ, ατάκες που έμειναν στην ιστορία, άγνωστες και μη πτυχές της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των ηθοποιών, προτεινόμενες ταινίες και οτιδήποτε σχετικό με όλους εκείνους τους ηθοποιούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες που με το λαμπρό ταλέντο τους μεγαλώνουν γενιές και γενιές!
58,199ΥποστηρικτέςΚάντε Like
8,949ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
2,081ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δείτε και αυτα

Ανδρεοπούλου Ανθή Βενιέρης Μάνος

Ανδρεοπούλου Ανθή

Η Ανθή Ανδρεοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951 και είναι απόφοιτη της Δραματικής Σχολής Γιώργου Θεοδοσιάδη. Με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου παρακολούθησε ένα χρόνο...
Χαλκιά Μαίρη Βενιέρης Μάνος

Χαλκιά Μαίρη

Βούρος Γιάννης Βενιέρης Μάνος

Βούρος Γιάννης

Ζούνης Λάμπρος Βενιέρης Μάνος

Ζούνης Λάμπρος