15.1 C
Athens

Ευθυμίου Χρήστος

Παρόμοια αρθρα

Ο Χρήστος Ευθυμίου γεννήθηκε στη Λαμία στις 3 Αυγούστου 1900 και ήταν κωμικός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.
Ήταν διπλωματούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών και το 1929 φοίτησε στην επαγγελματική σχολή θεάτρου από την οποία και βγήκε αριστούχος μετά τετραετή φοίτηση.
Το 1929 έκανε τη πρώτη του θεατρική παρουσία με το θίασο Κυβέλης και μετά διετία προσκλήθηκε ως ιδρυτικό μέλος του Βασιλικού Θεάτρου όπου και υπηρέτησε ως βασικό στέλεχος και ως ένας των πρωταγωνιστών του.
Από τη θέση αυτή διέπρεψε ως κωμικός ιδίως σε έργα του Μολιέρου, του Σαίξπηρ αλλά και σε χαρακτηριστικούς ελληνικούς λαογραφικούς ρόλους ελληνικών έργων.
Το 1952 τιμήθηκε ιδιαίτερα από τη Γαλλική Κυβέρνηση για την εξαίρετη ερμηνεία του των έργων του Μολιέρου με το παράσημο των Ακαδημαϊκών Δαφνών.
Μετά τον θάνατο του Βασίλη Λογοθετίδη το 1960 τέθηκε επικεφαλής του θιάσου του εκλιπόντος δημοφιλούς κωμικού.
Δύο χρόνια αργότερα τιμήθηκε με σχετικό παράσημο από τον Βασιλέα Παύλο.
Αξιόλογη επίσης ήταν και η παρουσία του στον ελληνικό κινηματογράφο.
Οι ρόλοι του στις ταινίες, Ο γυναικάς και Ένας βλάκας και μισός είναι αυτοί για τους οποίους μνημονεύεται περισσότερο.
Επίσης χαρακτηριστική υπήρξε η επί μακρόν συμμετοχή του σε καθημερινές απογευματινές ραδιοφωνικές πεντάλεπτες “παρλάτες” με την ατάκα “Αχ τι τραβάω!”.
Έφυγε από τη ζωή στις 4 Μαΐου του 1971 και κηδεύτηκε στον Κόκκινο Μύλο.
Διαβάστε επίσης: Η Αρχόντισσα Και Ο Αλήτης: Ένα Καλοκαιρινό Σκηνικό!!!
Φιλμογραφία
Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλλήκαρα (1960) [Ιάκωβος Αλεξάνδρου (ιατρός)]
Ένας βλάκας και μισός (1959) [Θωμάς Κατσαρός]
Ο γυναικάς (1957) [Πασχάλης Ζουμπούλος]
Η άγνωστος (1956) [Μανωλάκης]
Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας (1955) [Χρόνης]
Το δρομάκι του Παραδείσου (1943)
Δεσποινίς δικηγόρος (1933)

www.ellinikoskinimatografos.gr

- Advertisement -

Προηγούμενο άρθροΕυδαίμων Γιάννης
Επόμενο άρθροΖακυνθινός Δημήτρης

Περισσότερα άρθρα

Σε αυτη κατηγορία

Καζιάνη Τόνια

Η Τόνια Καζιάνη γεννήθηκε το 1945 στην Κέρκυρα (άλλη πηγή αναφέρει την Άνδρο). Υπήρξε σύζυγος του ηθοποιού Γιώργου Τζώρτζη με τον οποίο απέκτησε μια κόρη,...

Κώστας Θεοδόσης

Ο Κώστας Θεοδόσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934 και σπούδασε στη Σχολή Θεάτρου Τάκη Μουζενίδη και τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών. Η πρώτη του εμφάνιση...

Μαλαβέτας Δημήτρης

Ο Δημήτρης Μαλαβέτας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Ιανουαρίου του 1939 και απεβίωσε στις 2 Απριλίου του 1988, ήταν Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης.Πατέρας του ήταν ο δημοσιογράφος Θωμάς Μαλαβέτας, ο...

Τελευταία άρθρα