25.9 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήHθοποιοίΧρήστος Ευθυμίου 1900-1971

Σχετικές αναρτήσεις

Χρήστος Ευθυμίου 1900-1971

- Advertisement -

Ο Χρήστος Ευθυμίου γεννήθηκε στη Λαμία στις 03 Αυγούστου του 1900 και ήταν κωμικός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.
Ήταν διπλωματούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών και το 1929 φοίτησε στην επαγγελματική σχολή θεάτρου από την οποία και βγήκε αριστούχος μετά τετραετή φοίτηση.

Το 1929 έκανε τη πρώτη του θεατρική παρουσία με το θίασο Κυβέλης και μετά διετία προσκλήθηκε ως ιδρυτικό μέλος του Βασιλικού Θεάτρου όπου και υπηρέτησε ως βασικό στέλεχος και ως ένας των πρωταγωνιστών του.

efthimiou

Από τη θέση αυτή διέπρεψε ως κωμικός ιδίως σε έργα του Μολιέρου, του Σαίξπηρ αλλά και σε χαρακτηριστικούς ελληνικούς λαογραφικούς ρόλους ελληνικών έργων.

Το 1952 τιμήθηκε ιδιαίτερα από τη Γαλλική Κυβέρνηση για την εξαίρετη ερμηνεία του των έργων του Μολιέρου με το παράσημο των Ακαδημαϊκών Δαφνών.

Μετά τον θάνατο του Βασίλη Λογοθετίδη το 1960 τέθηκε επικεφαλής του θιάσου του εκλιπόντος δημοφιλούς κωμικού.
Δύο χρόνια αργότερα τιμήθηκε με σχετικό παράσημο από τον Βασιλέα Παύλο.

efthimiou 1
Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στην ελληνική ραδιοφωνία από αξέχαστους καλλιτέχνες, διακρίνονται ανάμεσά τους από αριστερά η Τζένη Καρέζη, η Ρένα Ντορ, η Αλέκα Κατσέλη, ο Νίκος Κάζης, ο Κώστας Βουτσάς και ο Χρήστος Ευθυμίου.

Αξιόλογη επίσης ήταν και η παρουσία του στον ελληνικό κινηματογράφο.
Οι ρόλοι του στις ταινίες, Ο γυναικάς και Ένας βλάκας και μισός είναι αυτοί για τους οποίους μνημονεύεται περισσότερο.
Επίσης χαρακτηριστική υπήρξε η επί μακρόν συμμετοχή του σε καθημερινές απογευματινές ραδιοφωνικές πεντάλεπτες “παρλάτες” με την ατάκα “Αχ τι τραβάω!”.

Ο Χρήστος Ευθυμίου έφυγε από τη ζωή στις 04 Μαΐου του 1971 και κηδεύτηκε στον Κόκκινο Μύλο.

Χρήστος Ευθυμίου: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1933Δεσποινίς δικηγόρος 
1943Το δρομάκι του παραδείσου 
1955Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας
1956Η άγνωστος 
1957Ο γυναικάς 
1959Ένας βλάκας και μισός 
1960Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλλήκαρα
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1932Βαβυλωνία 
1932Ιούλιος Καίσαρ 
1935Ο Βασιλικός 
1936Ο Επιθεωρητής 
1937Άμλετ 
1944Ο Ταρτούφος 
1945Ο Επιθεωρητής 
1947Άνθρωπος και Υπεράνθρωπος 
1948Ζητείται Υπηρέτης 
1950Ανυπόμονη Καρδιά 
1963Ο Επιθεωρητής 
- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Κρίμα το μπόι σου 1970-1971

Η ταινία, "Κρίμα το μπόι σου" προβλήθηκε τη σαιζόν 1970-1971 και έκοψε 312.042 εισιτήρια. Ήρθε στην 13η θέση σε 87 ταινίες.Περίληψη της ταινίας, "Κρίμα...

Σταύρος Παράβας 1935-2008

Ο Σταύρος Παράβας γεννήθηκε στα Τουρκοβούνια στις 15 Απριλίου του 1935 από γονείς Μικρασιάτες και ήταν ο μικρότερος από τα πέντε αδέλφια του.Μεγάλωσε στα...

Δημήτρης Παπαμιχαήλ 1934-2004

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1934 στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά σε...

Τελευταίες αναρτήσεις