21.7 C
Athens
Κατηγορία:

Ανδρέας Ζησιμάτος 1928-1998

Ο Ανδρέας Ζησιμάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1928 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου καθώς και πιάνο και απαγγελία στο Ελληνικό Ωδείο.

Ανδρέας Ζησιμάτος 1928-1998
Ο Ανδρέας Ζησιμάτος.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής έπαιξε στο Παιδικό Θέατρο της Αντιγόνης Μεταξά.

Το 1963 με τον Σωκράτη Καραντινό και τον Γιώργο Θεοτοκά, πρωτοστάτησε στην εδραίωση του ΚΘΒΕ.

Ο Ανδρέας Ζησιμάτος ήταν καθηγητής υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε.

Συνεργάστηκε με κορυφαίους θιάσους του ελεύθερου θεάτρου της εποχής του. Ιδιαίτερα γόνιμη και πολυετής υπήρξε η συνεργασία του με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, που χρονολογείται από το 1963 έως το 1991.

Πήρε μέρος σε πάνω από πενήντα παραστάσεις της κρατικής σκηνής της συμπρωτεύουσας, ενώ ταυτόχρονα δίδασκε στη δραματική της σχολή.

Η τελευταία του εμφάνιση επί σκηνής έγινε το 1996 στο έργο «Βολπόνε» με το Εθνικό Θέατρο.

Σύζυγος της ηθοποιού Λίνας Τριανταφύλλου και πατέρας της ηθοποιού Χαράς Ζησιμάτου.

Ο Ανδρέας Ζησιμάτος έφυγε από τη ζωή στις 25 Οκτωβρίου 1998, σε ηλικία 70 ετών, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου νοσηλευόταν, εξαιτίας πολυοργανικής ανεπάρκειας και βαρύτατης λοίμωξης του αναπνευστικού.

Επιθυμία του ήταν, αντί στεφάνου, τα χρήματα να κατατεθούν για το “Σπίτι του Ηθοποιού”.

Ανδρέας Ζησιμάτος: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1950Δύο Κόσμοι
1950Τα αρραβωνιάσματα
1951Η λύκαινα
1952Ο γρουσούζης
1955Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας
1957Κατά λάθος μπαμπάς
1957Της Τύχης τα Γραμμένα
1958Η Λίμνη των Πόθων
1959Ερωτικές Ιστορίες
1959Ζάλογγο: Το κάστρο της λευτεριάς
1959Η λίμνη των στεναγμών
1959Λύγκος ο Λεβέντης
1959Ματωμένο ηλιοβασίλεμα
1959Το νησί των γενναίων
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1961Διαμάντω
1961Νεράιδα της Μάνης
1961Τα Τέσσερα Αδέλφια
1961Το σπίτι της ηδονής
1962Αγάπη γραμμένη με αίμα
1962Το κορίτσι του λόχου
1963Σταυραετοί
1963Το μεγάλο μυστικό
1964Όταν η μοίρα προστάζει
1964Η γέφυρα της ευτυχίας
1964Στη θύελλα του πάθους
1965Σπαραγμός
ΈτοςΤίτλος σειράς
1994|1994Ασημένιο δηνάριο
1994|1994Ταύρος με Τοξότη: Ο τελευταίος του ρόλος
1995|1995Άλλη το Πρωί Άλλη το Βράδυ
1996|1996Προδοσία

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΖερβός Παντελής
Επόμενο άρθροΘεόδωρος Ζιζίκος 1938

Περισσότερα άρθρα

Τελευταία άρθρα