20.3 C
Athens
Κατηγορία:

Γιαννάτος Μιχάλης

Ο Μιχάλης Γιαννάτος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Ιουλίου 1941. Εγκατέλειψε τη γενέτειρά του και έφυγε για την Ελλάδα το 1964 κατά τη διάρκεια των απελάσεων.Χαρακτηριστική φυσιογνωμία στον ελληνικό κινηματογράφο, είναι από τους λίγους που «βγήκε» από τα εγχώρια καλλιτεχνικά σύνορα.

Σπούδασε στη δραματική σχολή του Ντίνου Δημόπουλου και πρωτοεμφανίστηκε ως επαγγελματίας ηθοποιός στην ταινία Οι Στιγματισμένοι
του Γιώργου Ζερβουλάκου το 1966. Μαθητής ακόμη, έπαιξε στην θεατρική παράσταση Καπετάν Μιχάλης
δίπλα στον Μάνο Κατράκη.

Κατά τη μεγάλη κινηματογραφική του καριέρα, εμφανίστηκε σε πάνω από 100 ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και παραστάσεις. Ήταν ένας από τους αγαπημένους ηθοποιούς του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, στις ταινίες του οποίου συμμετείχε πάντα μετά την ταινία Μεγαλέξανδρος
το 1981.

Ο Μιχάλης Γιαννάτος μιλούσε άπταιστα πέντε γλώσσες: Ελληνικά, Τουρκικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Ισπανικά.Αυτό τον βοήθησε αρκετά στην καριέρα του, ιδιαίτερα στη συμμετοχή του σε μεγάλες ξένες παραγωγές όπως Το Εξπρές του Μεσονυχτίουτου Άλαν Πάρκερ, Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι του Τζον Μάντεν, Μόναχο του Στίβεν Σπίλμπεργκ και άλλες.

Δούλεψε δίπλα σε μεγάλους ηθοποιούς όπως ο Άντονι Κουίν, Τζον Χαρτ, Νίκολας Κέιτζ, Πενέλοπε Κρουθ, Κρίστιαν Μπέιλ, Έρικ Μπάνα και Ντάνιελ Κρεγκ.

Έπαιξε επίσης στην ταινία Πολίτικη Κουζίνα
του Τάσου Μπουλμέτη και στην Ευρωπαϊκή συμπαραγωγή Le Dernier Seigneur des Balkans
(ελλ. Ο Τελευταίος Άρχοντας των Βαλκανίων).

Ο Μιχάλης Γιαννάτος ήταν παντρεμένος με τη Χάιδω, με την οποία και ήταν μαζί μέχρι και το θάνατό του. Μαζί είχαν τρία παιδιά: τον Γεράσιμο (γεννημένος το 1979), τον Ιωάννη (γεννημένος το 1980) και τη Μαρία (γεννημένη το 1982).

Από το 1979, όταν γεννήθηκε ο πρώτος του γιος, ο Γιαννάτος έπιασε δουλειά ως ρεσεψιονίστ στο ξενοδοχείο Κάραβελ, για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα, κρατώντας παράλληλα τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες. Ο γιος του Γεράσιμος είπε: “Με αυτή τη δουλειά [ρεσεψιονίστ] ζούσαμε. Από το 1979, που γεννήθηκα εγώ, μέχρι το 1996, δούλευε νυχτερινή βάρδια στη ρεσεψιόν, ως τηλεφωνητής, στο Κάραβελ. Αυτή ήταν η κύρια δουλειά του.”

Ο Μιχάλης Γιαννάτος απεβίωσε στις 17 Σεπτεμβρίου 2013 σε ηλικία 72 ετών έπειτα από καρδιακή ανακοπή, καθώς παρακολουθούσε αγώνα ποδοσφαίρου μαζί με φίλους του στη γειτονιά. Όπως ο γιος του αναφέρει, κανείς από τους φίλους του δεν κατάλαβε ότι είχε “φύγει” μέχρι τη στιγμή που τον φώναξαν και δεν ανταποκρίθηκε.

Ο Έλληνας Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια. Στη δήλωσή του ανέφερε: “Ο Μιχάλης Γιαννάτος υπήρξε ένας εκλεκτός ηθοποιός, που ενσάρκωσε ρόλους σε πολλές σημαντικές Ελληνικές αλλά και διάσημες ξένες ταινίες. Ήταν όμως κι ένας από κείνους τους καλλιτέχνες και, κατά βάθος, ένας από κείνους τους ανθρώπους, που αποδεικνύουν καθημερινά ότι δεν είναι ανάγκη να έχεις τον πρώτο ρόλο για να πρωταγωνιστείς”.
Φιλμογραφία

Σύμπτυξη
ΈτοςΤίτλοςΡόλοςΣημειώσεις
1966Οι στιγματισμένοιΠρώτη εμφάνιση ως επαγγελματίας ηθοποιός
1969Το…θύμα
1969Τα δυο πόδια σε ένα…παπούτσι!
1968Η Αρχόντισσα και ο αλήτηςΟδηγός λεωφορείου
1971Η κόρη του ήλιουΤούρκος στρατιώτης
1971Ένας ξένοιαστος παλαβιάρηςΆντρας στην κηδεία
1971Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;Ιταλός αξιωματικός
1973Ο τσαρλατάνος
1973Οι πολεμισταί της ΕιρήνηςΣτρατιώτης Κώτσογλου
1973Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύΛευτέρης Ζεβεδαίος
1973
1975Μπουνζάκα αλά…Ελληνικά
1976Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάραςΠανάγος
1976Ελληνική υπόθεση
1978Το Εξπρές του ΜεσονυχτίουΜεταφραστήςΗΠΑ
1978Ο ήλιος του θανάτουΔημευτήςΤο όνομά του δεν εμφανίζεται στους τίτλους
19781922
1978A Walk in the SunΣερβιτόροςΣουηδία & Ελλάδα
Αυθεντικός τίτλος: En Vandring I Solen
Γλώσσα: Αγγλικά & Σουηδικά
1979Ο παλαβός κόσμος του Θανάση
1979Τα παιδιά της πιάτσαςΑρτοποιός
1980Γεύση από ΕλλάδαΒαγγέλης
1980ΜεγαλέξανδροςΔραγουμάνος
1980Βέγγος, ο τρελός καμικάζιΜάρκος Ταμτίκος
1982Η στροφήΤούρκος αξιωματικός
1982Το φράγμα
1982Ταξίδι στην πρωτεύουσα/Στη ζούγκλα της ΑθήναςΣπύρος
1982Το αίμα των αγαλμάτων
1982ΆγγελοςΓκαζιέρης
1983Καμικάζι αγάπη μουΦωτίου
1983Υπόγεια διαδρομή
1983Προσοχή, κίνδυνος!Μιχάλης
1983Η παρεξήγηση
1984Ταξίδι στα Κύθηρα
1984The Next OneΗΠΑ
1985ΜπορντέλοΓιαβάσογλου
1986Ο μελισσοκόμος
1987Ο εφιάλτης
1987Pretty SmartΤούρκοςΗΠΑ
1987The WindΑστυνομικόςΗΠΑ
1987Χαμός στο Αιγάλεο CityΔεσμοφύλακας
1988Gemini – The Twin Stars1ος αστυνομικόςΕλβετία
Γλώσσα: Αγγλικά
1988Τοπίο στην ομίχληΣταθμάρχης
1988Ο φάκελος Πολκ στον αέρα
1989Υπαστυνόμος Θανάσης
1989Αθώος ή ένοχος
1989Η εκδίκηση του πατέραΜουσταφά Αλή, Τούρκος έμπορος ναρκωτικών
1990The Serpent of DeathΈλληνας αστυνομικόςΗΠΑ
1991Ο δραπέτηςΚαραγκιοζοπαίκτης
1991Άντε γειαΣερβιτόρος του μπουφέ
1991Το μετέωρο βήμα του πελαργούΚαταστηματάρχης
1992Το δακτυλίδιΜικρού μήκους
1994Η ζωή είναι στο δρόμοΜικρού μήκους
1995Ίσα μωρή χαμούραΜικρού μήκους
1995Τρανζίτο
1995Someone Else’s AmericaΈλληνας πράκτοραςΗΠΑ
1996Με τον Ορφέα τον ΑύγουστοΠαντελής
1996Ο χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ Πασά
1998Μια αιωνιότητα και μια μέραΟδηγόςΗΠΑ
1999AmericaΜικρού μήκους
1999Ο ανθός της λίμνηςΧασάν
2001Το μαντολίνο του λοχαγού ΚορέλιΚοκολιόςΗΠΑ
2001Το καλοκαίρι της ΆνναςΠωλητής
2002Καταλάθος αστυνομικόςΤηλεοπτική ταινία
2002Η φούσκαΘείος
2002Αλέξανδρος και Αϊσέ
2003Skipper StraadΜικρού μήκους
2003Πολίτικη κουζίναΦίλος του παππού
2003Στο χάνιΚαρά Αλής
2004Τριλογία 1: Το λιβάδι που δακρύζειΖήσης
2005Ξενοδοχείο ΑστέριαΓιώργοςΤηλεοπτική ταινία
2005Το όνειρο του ΙκάρουΠαλιός τσιγγάνος
2005Ώπα!Έκτορας
2005One in a MillionΜεγάλος άντραςΗΠΑ
Μικρού μήκους
2005ΜόναχοΑριστείδης, αχθοφόροςΗΠΑ
2005My Family and Other AnimalsΑχθοφόρος/ΣερβιτόροςΗνωμένο Βασίλειο
Τηλεοπτική ταινία
2007Κορόιδο εν’τάξηΑιμίλιος Ρουκούνας
2008Οι πράσινες, οι κόκκινες, οι θαλασσιές οι τσούχτρεςΤηλεοπτική ταινία
2008Ο Ηλίας του 16ουΜάνος
2012Ο άνθρωπος που τάιζε τον ίσκιο τουΡόλαντ
2012A Green StoryΠαππούς
2012Dead EuropeΜάνατζερ ξενοδοχείουΗνωμένο Βασίλειο
Το όνομά του δεν εμφανίζεται στους τίτλους
2012Lost MonumentΜικρού μήκους

Βιντεοταινίες

1985Το κορίτσι φωτιά
1986Ένας τρελλός… τρελλός ονειροπαρμένος
1987Ο εφιάλτηςΧαμός στο Αιγάλεω σίτι
1988Υπαστυνόμος Θανάσης
1989Τρελοκομείο “Η Ελλάς”Η εκδίκηση του πατέρα

Τηλεταινίες

2005Hotel ΑστέριαΦραντζόλα πολυτελείας ή χωριάτικηALTER

Τηλεοπτικό θέατρο

2002Κατά λάθος αστυνομικόςΑΝΤ1
2004Η χαρτοπαίχτραΑΝΤ1
2006ΟΙ πράσινες, οι κόκκινες, οι θαλασσοές οι τσούχτρεςΑΝΤ1

Τηλεόραση

ΈτοςΤίτλοςΡόλοςΣημειώσεις
1971Πρώτη γραμμήERT
1974Αληθινές ιστορίεςΕΙΡΤ
1978Λεηλασία μιας ζωήςΕΡΤ
1977Καταδιώξη: Το εξπρές των 12.30ΥΕΝΕΔ
1983Κοχλίας: Το τέρμαΕΡΤ
1983Η κυρία ΝτορεμίΜπάρμαν πλοίουERT
1983Τα καθημερινάΕΡΤ
1984Πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες: Αθήνα 1896Πατέρας της ΕλένηςΜίνι τηλεοπτική σειρά
1984Ο δικός μας άνθρωποςΕΡΤ
1984ΧατζημανουήλΕΡΤ
1984Ο θείος μας ο ΜίμηςΕΡΤ
1985Χαίρε Τάσο ΚαρατάσοΕΡΤ
1987H ΜανιάτισσαΕΡΤ
1988Το σπίτι της θείαςΕΤ2
1989Αθώος ή ένοχοςΕΤ1
1989Οι αυθαίρετοιMega
1990Το φάντασμαΕΤ2
1990Η πόληΕΤ2
1990Το μυστικό του Άρη ΜπονσαλέντηMega
1990Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης: για να γνωριστούμεΑΝΤ1
1990Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης: Πως θα γίνουν πλούσιοι όλοι οι ΈλληνεςΑΝΤΙ
1991Η αγάπη της γάταςΜουσταφάς
1991Εκμεκ παγωτόMega
1991Ο επισκέπτης της ομίχληςMega
1992Οι φρουροί της ΑχαΐαςΚυρ Μιχάλης
1992Θα μιλήσεις με το δηκιγόρο μουΑΝΤ1
1992Φάκελος Πολκ στον αέραΕΤ1
1992Μια γυναίκα απ’ το παρελθόνΑΝΤ1
1992Τμήμα ηθών: Η κεφαλή του ΕρμήΑΝΤ1
1992Πλάκας μέλαθρονΑΝΤ1
1992Κλειστά παράθυραΕΤ1
1992Επικίνδυνες σχέσειςΜάρκοςET2
1993Casa Di MacaroniΒασίληςMega
1994Το ασημένιο δηνάριοΑΝΤ1
1994Τα πέτρινα λιοντάριαΕΤ1
1995StrasΑΝΤ1
1995Τολμηρές ιστορίες: Νύχτα γιορτήςΑΝΤ1
1995Μαγική νύχτα: Φτερωτός εφιάλτηςΕΤ1
1995Μαγική νύχτα: Χρυσός χορόςΕΤ1
1996Οι επαγγελματίες: ΤατουάζMega
1996Σοφία… ορθήΑΝΤ1
1997Δανεικός πατέραςΑΝΤ1
1997Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχήΥΕΝΕΔ
1997Δυο ξένοιMega
1998Η αίθουσα του θρόνουΑστυνομικόςΕπεισόδιο 1.2
1998ΤρικυμίαΑΝΤ1
1998ΕγκλήματαΑΝΤ1
1998Η ζωή που δεν έζησαΘωμάςMega
1998Νυχτερινό δελτίοΕΤ1
1999Δύο ΞένοιΣωτήρης ΠαναγούλιαςΕπεισόδια 45.46.47.48.49.50
1999ΕγκλήματαΧασάπηςΕπεισόδιο 1.2
1999Θύματα ειρήνηςΕπεισόδια 1.1 & 1.15
2000Σαν παραμύθιΕΤ1
2000-2001Κόκκινος ΚύκλοςΜήτσος/Μπάμπης/ΚαφετζήςΕπεισόδιο: Επισκέπτης
Επεισόδιο: Το τέλος του παιχνιδιού (Μήτσος)
Επεισόδιο: Στην τύχη (Μπάμπης)
Επεισόδιο: Χρόνια πολλά (Καφετζής)
2001Είσαι το ταίρι μουΓιώργηςMega
2001Δακρυσμένα φεγγάριαStar
2002Εν ΙορδάνηStar
2002Χορεύοντας στη σιωπήAlpha
2002Η τράπεζαMega
2004Βοήθεια γειτόνοιAlpha
2004Εφτά Θανάσιμες ΠεθερέςMega
2004ΑρχιπέλαγοςAlpha
2004Τα παιδιά της ΝιόβηςΚαδήςΝΕΤ1
2005Πενήντα-ΠενήνταΤούρκος αξιωματικόςΕπεισόδιο 2.1
2005Le dernier seigneur des Balkans
(Ο τελευταίος άρχοντας των Βαλκανίων)
ΝΕΤ
2006Λούφα και παραλλαγήΕΤ1
2007Μια στιγμή, δυο ζωέςΑνέστηςMega

2007

Μαρία η άσχημηΝικήταςMega

el.wikipedia.org

Προηγούμενο άρθροΓιαννακάς Άλκης
Επόμενο άρθροΓιαννόπουλος Μάκης

Περισσότερα άρθρα

Τελευταία άρθρα