28.8 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΌλγα Δαμάνη 1943-

Σχετικές αναρτήσεις

Όλγα Δαμάνη 1943-

Η Όλγα Δαμάνη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 17 Νοεμβρίου του 1943 και είναι Ελληνίδα ηθοποιός. Το 1975 αποφοίτησε από το Θέατρο Τέχνης. Ξεκίνησε την καριέρα της με διάφορες θεατρικές παραστάσεις στο Θέατρο Τέχνης αργότερα ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες.

Μέχρι να γίνει ηθοποιός είχε κάνει αρκετές δουλειές. Είχε εργαστεί ως δακτυλογράφος, ως τηλεφωνήτρια και σε δικηγορικό γραφείο. Η τελευταία της δουλειά υπήρξε καθοριστική για το μέλλον της. Ο Μάνος Κατράκης ήταν το πρόσωπο που την έπεισε να ασχοληθεί με το θέατρο, καθώς ήταν πελάτης του δικηγορικού γραφείου στο οποίο εργαζόταν.

Από το 1975 ως το 1985 συνεργαζόταν με το Θέατρο Τέχνης και συμμετείχε σε έργα όπως, “Επτά επί Θήβας” του Αισχύλου, “Όρνιθες” του Αριστοφάνη, “Βάκχες” του Ευριπίδη και πολλές άλλες.

damani olga 1

Από το 1986 ως το 1995 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο στα έργα: “Εξορία” του Π. Μάτεσι, “Εκκλησιάζουσες” του Αριστοφάνη, “Βεγγέρα” του Δ. Καπετανάκη, “Η δολοφονία” του Μαρά του Π. Βάις και πολλά άλλα.

Στο ελεύθερο θέατρο η Όλγα Δαμάνη έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με τους: Αλέκο Αλεξανδάκη, Βέρα Ζαβιτσιάνου, Κώστα Αρζόγλου, Γρηγόρη Βαλτινό, Κώστα Τσιάνο, Γιάννη Μπέζο, Σπύρο Παπαδόπουλο, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Βλάση Μπονάτσο, Πέτρο Φιλιππίδη, Γιώργο Κιμούλη, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Μίνα Αδαμάκη, Ρένια Λουιζίδου, Γιώργο Αρμένη, Γιώργο Παρτσαλάκη, Στέλιο Μάινα, Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνά Χατζησάββα και πολλούς άλλους.

Με σκηνοθέτες όπως ο Βασίλης Παπαβασιλείου, Γιώργος Αρμένης, Σταύρος Τσακίρης, Νικαίτη Κοντούρη, Γιάννης Διαμαντόπουλος, Βασίλης Νικολαίδης, Ανδρέας Βουτσινάς κ.α. σε παραστάσεις αρχαίου δράματος και σύγχρονου δραματολογίου: Αριστοφάνης, Αισχύλος, Μολιέρος, Μαριβώ, Γκολτόνι, Σαίξπηρ, Ίψεν, Λόρκα, Άρθρουρ Μίλερ, Εντουάρτο ντε Φιλίππο, Δ. Σολωμός, Παλαμάς, Γουζέλης, Χουρμούζης, Σκούρτης, Αρμένης, κ.α.

Στην ιδιωτική τηλεόραση η Όλγα Δαμάνη έχει εμφανιστεί στις σειρές, “Σαν τα τρελά πουλιά”, “Φανή” και “Βαμμένα κόκκινα μαλλιά”, “Τμήμα ηθών: Διάταγμα Χαρίτος και Στρας”, “Η πρόβα του νυφικού”, “Σκονισμένα σύννεφα”, “Λόγω τιμής”, “Βεντέτα”, “Ουδέν πρόβλημα”, “Αέρινες σιωπές”, “Χορεύοντας στη σιωπή”, “Εν Ιορδάνη”, “Μυστικά και λάθη”, “Ο θησαυρός της Αγγελίνας”, “10η εντολή”, “Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα”, “Γιούγκερμαν και Καρυωτάκης”, “Το Νησί”, “Κάτω Παρτάλι”, “Άγριες μέλισσες” (Β’ σεζόν )και “Σασμός“.

Η Όλγα Δαμάνη έχει συνέργαστει με διάφορα θέατρα όπως το «Εθνικό Θέατρο» το Κ.Θ.Β.Ε., το «Θέατρο Τέχνης», το θέατρο «Λαμπέτη» και πολλά άλλα.

Τα πρώτα χρόνια συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης και τον Κάρολο Κουν και έπαιξε σε δραματικές παραστάσεις όπως, “Το φαγκότο”, τραγωδίες όπως οι “Βάκχες” αλλά και σε κωμωδίες όπως “Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού” και το “Μαντζουράνα στο κατώφλι… γάιδαρος στα κεραμίδια”. Η τελευταία συνεργασία της με το Θέατρο Τέχνης ήταν το 2006 στο θεατρικό, “Η Πολωνέζα του Ογκίνσκι”.

Στο Εθνικό Θέατρο η Όλγα Δαμάνη ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε διάφορες παραστάσεις με πιο γνωστές την “Εξορία” (1986), τους “Εγκληματίες” (1992), τις “Εκκλησιάζουσες” (1987) και την “Ευαίσθητη ισορροπία” (1995). Η πιο πρόσφατη θεατρικής της συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο ήταν το 2011 στο Τρίτο στεφάνι του Ταχτσή σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

Στο Θέατρο Λαμπέτη πρωταγωνίστησε σε διάφορες κωμωδίες όπως η “Ξυπόλητη στο πάρκο” το 2003 μαζί με τον Άκη Σακελλαριου σε σκηνοθεσία και μετάφραση Όλιας Λαζαρίδου και ο “Πειρασμός” το 2013 του γνωστού ζακυνθινού συγγραφέα Γρηγόρη Ξενόπουλο.

Έχει πάξει σε πολλές ταινίες όπως η “Λιούμπη” και ο “Διαχειριστής”. Για την ταινία μικρού μήκους “Εν λευκώ” πήρε και το Κρατικό Βραβείο Ποιότητάς.

Η Όλγα Δαμάνη έχει εξομολογηθεί στο παρελθόν στο περιοδικό Down Town Κύπρου ότι δεν παντρεύτηκε ποτέ.
«Πριν πάω στη σχολή ήμουν αρραβωνιασμένη, αλλά οι ανησυχίες που αισθάνεται ένα κορίτσι 19 χρόνων, όπως ήμουν εγώ τότε, δεν μου επέτρεψαν να προχωρήσω σε γάμο. Αυτό που πάντα ονειρευόμουν ήταν να βρω έναν σύντροφο, με τον οποίο θα μπορούσαμε να είμαστε μαζί «για πάντα». Αλλά, δυστυχώς, αυτό το «για πάντα» δεν ισχύει για όλους τους ανθρώπους. Λίγοι είναι οι τυχεροί που το έχουν καταφέρει», είχε δηλώσει.

«Πάντα αγαπούσα τα παιδιά, αλλά όσο ήμουν αφοσιωμένη στο θέατρο, δεν αισθάνθηκα ότι έλειπε κάτι από τη ζωή μου. Όταν αργότερα αισθάνθηκα αυτή την έλλειψη, ήταν αργά», απάντησε στην ερώτηση αν θα ήθελε να γίνει μητέρα.

Όλγα Δαμάνη: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1996Ακροπόλ 
1997Το Αθώο Σώμα 
2004Νύφες 
2005Γαλάζιο φόρεμα 
2005Λιούμπη 
2009Ο διαχειριστής 
2017Καζαντζάκης 
2020Για πάντα 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1987|1987Σαν τα τρελά πουλιά ΕΤ1
1989|1989Φανή ΕΤ1
1992|1992Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά ΑΝΤ1
1993|1993Τμήμα ηθών: Διάταγμα χάριτος ΑΝΤ1
1994|1994Το γελοίον του πράγματος: Μετά την κατάρρευση του Σοσιαλισμού ΑΝΤ1
1995|1995Η Πρόβα του Νυφικού ΑΝΤ1
1995|1995Σκονισμένα σύννεφα ΕΤ1
1995|1995Στρας ΑΝΤ1
1996|1996Λόγω τιμής Mega
1999|1999Βεντέττα Mega
2000|2000Αέρινες Σιωπές Mega
2000|2000Ουδέν Πρόβλημα Star
2002|2002Εν Ιορδάνη Star
2002|2002Χορεύοντας στη σιωπή Alpha 
2003|2003Μυστικά & Λάθη Alpha
2005|200510η εντολή: Να τα πούμε;Alpha
2005|2005Ο Θησαυρός της Αγγελίνας ΝΕΤ
2006|200610η εντολή: Ούτε γάτα ούτε ζημιάAlpha
2006|2006Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα: Αμφιβολίες Alpha
2007|200710η εντολή: ΓατοπαγίδαAlpha
2007|200710η εντολή: Η κατάραAlpha
2007|200710η εντολή: Θέμα τιμήςAlpha
2007|2007Γιούγκερμαν ΑΝΤ1
2009|2009Καρυωτάκης ΕΤ1
2010|2010Το Νησί Mega
2014|2014Κάτω Παρτάλι Mega
2019|2019Άγριες Μέλισσες ΑΝΤ1
2021|2021Σασμός Alpha

Προηγούμενο άρθροΣυμέλα Κοτρίδου
Επόμενο άρθροΚώστας Φλωράτος

Σχετικές αναρτήσεις

Κώστας Τσάκωνας 1943-2015

Ο Κώστας Τσάκωνας γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 1943 στην Αθήνα. Όταν ήταν 11χρονών αναγκάστηκε να αρχίσει να δουλεύει και παράλληλα πήγαινε σε νυχτερινό...

Μόνικα Βασιλείου 1936-2011

Η Μόνικα Βασιλείου γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου του 1936 στην Μυτιλήνη όπου ο πατέρας της βρισκόταν ως πολιτικός εξόριστος από το Μεταξά.Ο πατέρας της...

Νανά Γκάτση 1920-1991

Η Νανά Γκάτση (Κατσιώτου) γεννήθηκε στην Αθηνά το 1920.Σουμπρέτα, η οποία διακρίθηκε ως «νουμερίστα» σε επιθεωρήσεις και «βαριετέ». Το καλοκαίρι του 1944 εμφανίστηκε με επιτυχία...

Τελευταίες αναρτήσεις