Ένας ήρως με παντούφλες: Πού είναι η πλατεία που γυρίστηκε η ταινία

Ένας ήρως με παντούφλες
Advertisement

Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος έχει αφήσει πλούσια παρακαταθήκη με ταινίες που κυριολεκτικά άφησαν εποχή και μπορεί να τις δει κανείς πολλές φορές με την ίδια διάθεση και λαχτάρα μέχρι το τέλος. Μια από τις ταινίες που ξεχώρισαν και θεωρείται κλασικό αριστούργημα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου είναι το «Ένας ήρως με παντούφλες».

Advertisement

Μια ταινία με τον Βασίλη Λογοθετίδη -και συγκεκριμένα η τελευταία του- που περνά πολλά μηνύματα στον θεατή και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι αποτελεί μια από τις αγαπημένες των θαυμαστών του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Μια ταινία που καταφέρνει να είναι κωμική και δραματική ταυτόχρονα αποτελώντας έτσι ένα ξεχωριστό κύκνειο άσμα του μεγάλου Έλληνα κωμικού.

iros me pantoufles

Ποια είναι περίφημη πλατεία της ταινίας, “Ένας ήρως με παντούφλες” και άλλες άγνωστες λεπτομέρειες

Τα δύο βασικά σκηνικά της ταινίας είναι το σπίτι του στρατηγού Δεκαβάλα αλλά και η πλατεία στην οποία γίνεται άγαλμα ο ίδιος. Όπως συνέβαινε με πολλές ταινίες της εποχής, το εσωτερικό του σπιτιού αποτελεί στην πραγματικότητα ένα καλοφτιαγμένο στούντιο. Όσον αφορά, τώρα, το εξωτερικό που φαίνεται στα πλάνα, το συγκεκριμένο σπίτι δεν υπάρχει πια, μιας και έχει κατεδαφιστεί.

Αυτό που πολλοί, ενδεχομένως, αναρωτιούνται, είναι το ποια είναι πλατεία στην όποια στήνεται το άγαλμα της ταινίας, “Ένας ήρως με παντούφλες”. Πρόκειται, κατά την πρώτη εκδοχή, για την πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, πράγμα το οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει κανείς ακόμη και με την εκκλησία η οποία διακρίνεται στην ταινία. Και μόνο τυχαία, φαίνεται, πως δεν ήταν αυτή η επιλογή.

iros me pantoufles 2

Όπως είπαμε, πρόκειται για την τελευταία ταινία του Βασίλη Λογοθετίδη. Λέγεται, λοιπόν, πως ο σπουδαίος ηθοποιός έμενε κοντά στην πλατεία αυτή της ταινίας. Η πλατεία θεωρείται πως έγινε το σκηνικό των γυρισμάτων καθώς ο Λογοθετίδης είχε προβλήματα υγείας εκείνη την περίοδο και επιλέχθηκε αυτή η τοποθεσία ώστε να μην επιβαρύνεται η υγεία του με τις μετακινήσεις. Χαρακτηριστικό είναι πως ένα κατάστημα εστίασης της πλατείας αναφέρει το γεγονός ότι η πλατεία πρωταγωνιστεί στην ταινία, ως ιστορικό στοιχείο της περιοχής!

Το σκηνικό που γυρίστηκαν οι ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου αποτελεί πάντα ένα ξεχωριστό και πολύ ενδιαφέρον κομμάτι τους. Περνώντας κανείς από τοποθεσίες όπως αυτή, μπορεί να κάνει ένα νοητό ταξίδι στο παρελθόν και να φανταστεί στημένα σκηνικά, ηθοποιούς και συνεργεία μιας άλλης εποχής…

iros me pantoufles 3

Υπάρχει, επίσης, και μια άλλη εκδοχή σχετικά με τα γυρίσματα και την πλατεία στην οποία έγιναν. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη δεύτερη εκδοχή πρόκειται για την πλατεία της Αγίας Παρασκευής στα Πατήσια, εκεί όπου υπάρχει επίσης μια εκκλησία.

Πολλές φορές, λόγω της αλλαγής του αστικού περιβάλλοντος αλλά και των παρεμβάσεων που έχουν γίνει σε περιοχές της Αττικής αλλά και στις πόλεις της Ελλάδας, υπάρχουν διάφορες απόψεις σχετικά με το πού γυρίστηκαν χαρακτηριστικές σκηνές ταινιών του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Προηγούμενο άρθροΔείτε την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία του Στέλιου Καζαντζίδη
Επόμενο άρθροΟ ωραιότερος Έλληνας ηθοποιός σύμφωνα με την Αλίκη Βουγιουκλάκη