12 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΑπόστολος Σουγκλάκος 1950-2006

Σχετικές αναρτήσεις

Απόστολος Σουγκλάκος 1950-2006

Ο Απόστολος Σουγκλάκος γεννήθηκε το 1950 στον Πειραιά και ήταν το τέταρτο παιδί της οικογένειας. Το σχολείο ήταν για εκείνον αναγκαίο κακό και δεν ήταν καθόλου καλός μαθητής. Γι’ αυτό και το παράτησε και ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, όπου και εκεί δεν βρήκε αμέσως τον προσανατολισμό του.

Ξεκίνησε σε ηλικία 9 ετών με το ποδόσφαιρο παίζοντας στον Άρη Πειραιώς και τον Εθνικό Πειραιώς, στη θέση του τερματοφύλακα, αλλά σύντομα διαπίστωσε ότι δεν του άρεσε το συγκεκριμένο άθλημα και το εγκατέλειψε.

Στη συνέχεια οΑπόστολος Σουγκλάκος ασχολήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα με την πυγμαχία και τη σφαιροβολία, αλλά ούτε εκεί παρέμεινε. Μέχρι που είδε στη γειτονιά του στα Ταμπούρια κάποιους αγώνες πάλης και ενθουσιάστηκε: «Χώθηκα μέσα στο τσάμπα, και είδα τότε τον Καρυστινό κι όλους αυτούς οι οποίοι έμελλε μετά να είναι αντίπαλοί μου.

Απόστολος Σουγκλάκος 1950-2006
ΟΑπόστολος Σουγκλάκος.

Στο πρόσωπο αυτών, είδα τον Σουγκλάκο Ότι γουστάρω να γίνω παλαιστής. Πήγα ρώτησα πού γράφεσαι, πήγα στο Καραϊσκάκη μετά και γράφτηκα στον Ολυμπιακό, στην Ελληνορωμαϊκή και μετά με πήρε ο αείμνηστος ο Καρπόζηλος, μια μεγάλη δόξα της εποχής και μ’ έβαλε στο χώρο του κατς. Ήταν πολλοί παλαιστές, μεγάλες φίρμες, εγώ όμως ήμουν πιτσιρικάς. Αλλά την άρπαξα την πάλη αμέσως»….

Ο Απόστολος Σουγκλάκος πήρε μέρος σε αμέτρητους αγώνες και λόγω της πάλης, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

Ο ίδιος είχε αναφέρει πως μια φορά κινδύνεψε η ζωή του στη Νιγηρία, όταν αγωνιζόταν με τον Μάικ Πάουερ. «Αυτός στη Νιγηρία ήτανε Θεός. Παλεύαμε και κατάλαβα ότι αν δεν καθόμουνα να χάσω… Την ώρα που τον κοπάναγα, μου βάλαν ένα όπλο στο κεφάλι. Ήταν ένας αγώνας δύσκολος, με την έννοια ότι ήμουν έφηβος και είχα την αγωνία αν θα κατέβω από το ρινγκ και δεν με καθαρίσουνε. Ώσπου τελικά, αναγκάστηκα και έχασα. Ήταν αγώνας με πολύ σασπένς».

ΟΑπόστολος Σουγκλάκος υπήρξε ο βασικός εμψυχωτής του Φεστιβάλ Cult Ελληνικού Κινηματογράφου στον συναυλιακό χώρο Gagarin 205. «Η μοναδική φορά που στενοχώρησε ως άνθρωπος, είναι τώρα με τον θάνατό του», δήλωσε ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης για την απώλεια του 57χρονου παλαιστή-ηθοποιού Απόστολου Σουγκλάκου που επί τρεις δεκαετίες στάθηκε από τις αγαπημένες και καλτ μορφές του ελληνικού θεάματος.

Παράλληλα με την καριέρα στην πάλη, οΑπόστολος Σουγκλάκος ξεκίνησε και την πορεία του σε έναν άλλο χώρο που τον γοήτευε εξίσου. Τον κινηματογράφο.

Όπως στην πάλη, έτσι και με τον κινηματογράφο, όλα ξεκίνησαν από τη γειτονιά του, όπου έτυχε να βρεθεί στα γυρίσματα μιας ιταλικής ταινίας. Λόγω του ιδιαίτερου παρουσιαστικού του, τράβηξε την προσοχή του σκηνοθέτη, ο οποίος του ζήτησε να κάνει τον κομπάρσο σε μια σκηνή βομβαρδισμού.

Αυτή η πρώτη επαφή ήταν αρκετή για να μαγευτεί από το σινεμά και να αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαράΑρχικά γράφτηκε σε ένα σωματείο κομπάρσων, μέσω του οποίου, του δόθηκε η ευκαιρία να εμφανιστεί, έστω και χωρίς να μιλάει, σε μεγάλες παραγωγές με διάσημους πρωταγωνιστές όπως ο Βασίλης Αυλωνίτης, ο Θανάσης Βέγγος και η Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Η συμμετοχή του σε ταινίες ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και έφτασε, τη δεκαετία του ’80 να γίνει ακόμα και πρωταγωνιστής σε βιντεοταινίες. «Τα Καθάρματα» (1985) και « Το ρεμάλι της Αθήνας» (1986) είναι οι πιο γνωστές ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε.

Παρόλο που συχνά ενσάρκωνε τον κακό ή τον σκληρό, οΑπόστολος Σουγκλάκος ήταν μια πολύ συμπαθής φυσιογνωμία στο κοινό.

«Ήταν ένα αυτοδημιούργητο λαϊκό παιδί με χρυσή καρδιά που ποτέ δεν ξεστόμισε κακία για κανέναν και είχε μεγάλο πάθος για την πάλη και τον κινηματογράφο», ανέφερε ο Νίκος Τριανταφυλλίδης για τον Σουγκλάκο.

Είχε εμφανιστεί σε δύο ταινίες του («Ράδιο Μόσχα», «Μαύρο γάλα») και ετοιμαζόταν να παίξει στην τρίτη που ετοιμάζει ο σκηνοθέτης με τίτλο «Αισθηματίες» (όπου θα ερμήνευε έναν από τους… αισθηματίες του τίτλου)!

Ως γνωστόν ο Απόστολος Σουγκλάκος ήταν ηγετική μορφή του «Καλτ φεστιβάλ» που οργανώνει επί τέσσερα χρόνια ο Νίκος Τριανταφυλλίδης.

Τελευταία κινηματογραφική εμφάνισή του ήταν στην ψηφιακή ταινία «Η επιστροφή των καθαρμάτων» του Φωκίωνα Μπόγρη.

Στην κινηματογραφική ταινία “1922” οΑπόστολος Σουγκλάκος αναγράφεται ως Ανδρέας Σουγκλάκος ενώ στην κινηματογραφική ταινία “Ερωτικός Παροξυσμός” αναγράφεται ως Απόστολος Σουβλάκος.

Από τον Απόστολο Σουγκλάκο δεν ξέφυγε ούτε το τραγούδι. Κυκλοφόρησε δύο δίσκους. «Τα Ραπίσματα» και την «Ευλυγισία».

Τον Αύγουστο του 2006 οΑπόστολος Σουγκλάκος υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο στη Ρόδο, όπου βρισκόταν για επαγγελματικούς λόγους και το διάστημα αυτό ήταν σε κώμα στο νοσοκομείο.

Ο Απόστολος Σουγκλάκος έφυγε από τη ζωή έπειτα από δύο εβδομάδες, στις 5 Σεπτεμβρίου του 2006, σε ηλικία 56 ετών.

Κηδεύτηκε στο Γ΄Νεκροταφείο.

Το Απρίλιο του 2021 σε ηλικία 33 ετών, έφυγε από τη ζωή ο γιος του ηθοποιού Απόστολου Σουγκλάκου, Χρήστος, ο οποίος νοσηλευόταν με κορωνοϊό στον Ευαγγελισμό.

Ο Χρήστος Σουγκλάκος ήταν το ένα από τα τρία παιδιά του αείμνηστου εμβληματικού παλαιστή και ηθοποιού Απόστολου Σουγκλάκου.

Απόστολος Σουγκλάκος: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1964Η Κύπρος στις φλόγες
1965Ο επαναστάτης
1966Αρτίστα
1966Η βουλευτίνα
1966Πονηρός πράκτωρ Καραγκιόζης
1967Δημήτρη μου, Δημήτρη μου
1967Η κοροϊδάρα
1967Μίνι-Φούστα και Καράτε
1967Ο κόσμος τρελλάθηκε
1967Πατέρα κάτσε φρόνιμα
1967Το χρήμα ήταν βρώμικο
1967Τρούμπα ’67
1968Θα τα κάψω τα λεφτά μου
1968Ο κούκλος
1968Ο τυχεράκιας
1968Το ΠΡΟ-ΠΟ και τα μπουζούκια
1969Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ – Επιχείρησις: Γης μαδιάμ
1969Ο άνθρωπος της καρπαζιάς
1969Το αφεντικό μου ήταν κορόιδο
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Νάτανε το 13 νάπεφτε σε μας!
1970Οι γενναίοι του Βορρά
1971Ευδοκία
1973Όργια σε τιμή ευκαιρίας
1973Ερωτικός παροξυσμός
1974Διαστροφές
1976Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας
19781922
1979Ο παλαβός κόσμος του Θανάση
1979Τα παιδιά της πιάτσας
1979Τζακ ο καβαλλάρης
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1980Έξοδος κινδύνου
1980Καθένας με την τρέλλα του
1980Ρένα να η ευκαιρία
1981Ένας κοντός θα μας σώσει
1981Γκαρσονιέρα για Δέκα
1981Ο Λαμπρούκος μπαλλαντέρ
1981Πάμε για καφέ?
1982Απίθανοι αλλοιώτικοι κι ωραίοι
1982Καμικάζι τσαντάκιας
1982Παγίδα στην Ελλάδα
1982Πανικός στα σχολεία
1982Ρόδα Τσάντα και Κοπάνα
1982Τρελοί και παλαβοί για δέσιμο
1983Αχτύπητα καμάκια
1983Ο στόχος
1983Ρόδα Τσάντα & Κοπάνα Νο2
1983Σερίφης ο “Μηχανοφάγος”
1983Χούλιγκανς: Κάτω τα χέρια απ’ τα νιάτα!
1984Νιάτα στη λάσπη
1984Ρόδα Τσάντα & Κοπάνα Νο 3
1985Τα καθάρματα
1986Ρόκυ Νο0 το νούμερο
1986Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει
1987Το ρεμάλι της Αθήνας
1987Και καψούρια και μπακούρια
1987Μια στο καρφί και μια στο πέταλο
1987Ο πρωταθλητής
1988Ένας αλλά… λέων: Best of the best
1989Δημητρούλα μου γειά σου πάρτα όλα δικά σου
1989Ματωμένα όνειρα
1989Ο Αρκούδας
1989Το αηδόνι της καρδιάς
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1990Ο στραγγαλιστής της Συγγρού
1990Πρόβα
1991Δοκιμασία
1993Ο βασιλιάς του κατς
1996Ράδιο Μόσχα
1999Μαύρο Γάλα
2000Ο γίγαντας
2003Επιστροφή των καθαρμάτων
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1984|1984Βραδυά επιθεώρησηςΕΡΤ
1989|1989Παγίδες του ΚαλοκαιριούΕΤ2
1991|1991Εκμέκ παγωτόMega
1991|1991Οι εργένηδεςΑΝΤ1
1992|1992Και οι Τέσσερεις Ήταν ΥπέροχεςMega
1992|1992Πλάκας μέλαθρονΑΝΤ1
1993|1993Οι μεν και οι δενΑΝΤ1
1994|1994Αξιολάτρευτος μπελάςMega
1996|1996Ο ιός του πατέραMega
1998|1998ΕγκλήματαΑΝΤ1
1998|1998Κωνσταντίνου και ΕλένηςΑΝΤ1
Προηγούμενο άρθροΣκούρα Δάφνη
Επόμενο άρθροΣοφιανός Φίλιππος

Σχετικές αναρτήσεις

Σταύρος Παράβας 1935-2008

Ο Σταύρος Παράβας γεννήθηκε στα Τουρκοβούνια στις 15 Απριλίου του 1935 από γονείς Μικρασιάτες και ήταν ο μικρότερος από τα πέντε αδέλφια του.Μεγάλωσε στα...

Το φιντανάκι

Περίληψη: Η Τούλα (Γκέλυ Μαυροπούλου) ζει με τους γονείς της στην αυλή της Κατίνας (Νίτσα Παππά). Η Τούλα ερωτεύεται τον Γιάγκο (Στέφανος Στρατηγός), αλλά...

Μίμης Κοκκίνης 1903-1956

Ο Μίμης Κοκκίνης γεννήθηκε το 1903 και ήταν Έλληνας ηθοποιός του ελαφρού μουσικού θεάτρου και πρωταγωνιστής-κωμικός της επιθεώρησης.Σύμφωνα με τα στοιχεία του Θεόδωρου Έξαρχου, έγινε...

Τελευταίες αναρτήσεις