Ένα κινηματογραφικό αριστούργημα

Photo11 gymnoi dromo
Photo11 gymnoi dromo
Advertisement

Το 1963 η Τζένη Καρέζη συγκροτεί θίασο και ανεβάζει στο ιστορικό θέατρο Κοτοπούλη  – ΡΕΞ  τη “Γειτονιά των Αγγέλων” του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Η παράσταση, δυστυχώς, απέτυχε και δεν κράτησε πάνω από ένα μήνα. Παρά τις μεγαλεπήβολες προϋποθέσεις (Μίκης Θεοδωράκης στη μουσική, Γιάννης Πουλόπουλος στο τραγούδι και ο Νίκος Κούρκουλος παρτενέρ της Τζένης), η παράσταση χτυπήθηκε από τους κριτικούς της εποχής, για πολιτικούς λόγους

Advertisement

Ανάλογη ήταν και η τύχη της κινηματογραφικής μεταφοράς του έργου από τον Γιάννη Δαλιανίδη και τη Φίνος Φιλμ, το 1969. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1968 με πρωταγωνιστικό ζευγάρι τους Ζωή Λάσκαρη και Νίκο Κούρκουλο. Η ταινία τιτλοφορείται αρχικά “Συνοικία Ο  Έρως” αλλά μετά ξαναβαπτίζεται και παίρνει τον τίτλο “Γυμνοί Στο Δρόμο”. Το αποτέλεσμα θυμίζει “Λαϊκή όπερα”, που για πρώτη φορά επιχειρείται να δοθεί κινηματογραφικά. Ο θεατής δε βλέπει απλά ένα δράμα αλλά μια λυρική τραγωδία με τους ήρωες να εκφράζουν,όχι μόνο τη χαρά τους  αλλά και το πόνο τους, με χορό και τραγούδι.

Αρχική ιδέα του σκηνοθέτη ήταν να χρησιμοποιήσει  τη πρωτότυπη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη από τη παράσταση. Λίγο όμως πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα έγινε η απόπειρα δολοφονίας του Γεωργίου Παπαδόπουλου  από τον Αλέξανδρο Παναγούλη, και η μουσική του Μίκη απαγορεύτηκε αυστηρά.

Την περίοδο εκείνη ο Δαλιανίδης συνεργαζόταν κυρίως με τον Μίμη Πλέσσα, ο οποίος είχε “ντύσει” με τη μουσική του όλα τα μιούζικαλ της Φίνος Φιλμ. Παρόλα αυτά ο κορυφαίος σκηνοθέτης στράφηκε στον Σταύρο Ξαρχάκο ο οποίος γράφει αριστουργηματικά οργανικά θέματα, που εξυπηρετούν τη δραματική εξέλιξη, αλλά και 4 τραγούδια που ερμηνεύουν ο Νίκος Κούρκουλος και η Μαρινέλλα. Τα: “Μην πιείς νερό”,”Τα ρολόγια”,”Δυο αδέλφια” και “Αστέρι στο παράθυρο”.

Και τα τέσσερα, μαζί με ακόμη 6 τραγούδια, εντάχθηκαν στο δίσκο του συνθέτη “Κόσμε αγάπη μου” που κυκλοφόρησε από τη Columbia, αμέσως μετά τη πρεμιέρα του φιλμ. Εδώ βέβαια ερμηνευτές ήταν η Βίκυ Μοσχολιού, ο Σταμάτης Κόκοτας και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.
Το σάουντρακ με τις αυθεντικές εκτελέσεις δε κυκλοφόρησε ποτέ.

Η έγχρωμη φωτογραφία είναι του Νίκου Δημόπουλου και οι χορογραφίες του Βαγγέλη Σειληνού, ο οποίος κρατά και ρόλο στο φιλμ. Ιδιαίτερη ίσως αναφορά θα έπρεπε να γίνει στη Σοφία Ρούμπου, η οποία ξεπερνά τον ίδιο το ρόλο της ενώ ο Χρόνης Εξαρχάκος ως τρελός  είναι έξοχος.
Η σύντομη εμφάνιση του Ανδρέα Μπάρκουλη είναι εκθαμβωτική και φυσικά ξεχωρίζει και η πολυτάλαντη και πανέμορφη σουμπρέτα του Μουσικού Θεάτρου Πόπη Γιαμαρέλου.

Η ταινία “Γυμνοί Στο Δρόμο” είναι γεμάτη από σκηνές ανθολογίας. Η σπαρακτική σκηνή της ζήλειας όπου ξεχειλίζει από πάθος και έρωτα αλλά και η σκηνή του τραπεζιού της κηδείας στη φτωχογειτονιά, ίσως θα έπρεπε να διδάσκονται στις σχολές κινηματογράφου.

Συντελεστές και κοινό περιμένουν με αγωνία να την δουν στη μεγάλη οθόνη. Η πρεμιέρα γίνεται στις 24 Μαρτίου 1969 και συγκεντρώνει 335.054 θεατές στις αίθουσες Α΄προβολής. Μικρός αριθμός εισιτηρίων για ταινία της Φίνος Φιλμ.

Προηγούμενο άρθροΒόλτα με το Αμαξάκι της Φίνος Φιλμ
Επόμενο άρθροΈνα Δόλωμα σαν πορτραίτο του Ρενουάρ