27 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΘανάσης Βέγγος 1927-2011

Σχετικές αναρτήσεις

Θανάσης Βέγγος 1927-2011

Ο Θανάσης Βέγγος ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου. Ταυτίστηκε με την εικόνα του αεικίνητου ανθρώπου («τρέχω σαν τον Βέγγο»), ενώ η ατάκα του «καλέ μου άνθρωπε!» τον χαρακτήρισε προσωπικά, καθώς ξεχώρισε για το ήθος και τη σεμνότητά του.

Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο, στις 29 Μαΐου του 1927. Ήταν μοναχοπαίδι του Βασίλη και της Ευδοκίας Βέγγου. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού και ήρωας της αντίστασης. Μετά τον πόλεμο εκδιώχθηκε από τη δουλειά του, εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων. Έτσι, ο Θανάσης άρχισε να εργάζεται από μικρός για να βοηθήσει την οικογένειά του. Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την επεξεργασία δερμάτων, ενώ παράλληλα έκανε διάφορα μικροθελήματα στη γειτονιά του.

Κατά τα ταραγμένα χρόνια του εμφύλιου εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Εκεί γνώρισε και τον άνθρωπο που έμελλε να αλλάξει τη ζωή του, τον Νίκο Κούνδουρο. Το 1954 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, στην ταινία του σκηνοθέτη «Μαγική Πόλις» και για τα επόμενα πέντε χρόνια έπαιξε μικρούς ρόλους σε ταινίες που άφησαν εποχή, δείχνοντας το μεγάλο και έμφυτο ταλέντο του.

Θανάσης Βέγγος

Ο Θανάσης Βέγγος δεν σπούδασε υποκριτική. Το 1959 πήρε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού, όχι από Σχολή, αλλά ως εξαιρετικό ταλέντο, με εξετάσεις σε ειδική επιτροπή. Την ίδια χρονιά έκανε και το θεατρικό του ντεμπούτο, στην επιθεώρηση Ομόνοια πλατς πλουτς, δίπλα στους Νίκο Ρίζο και Γιάννη Γκιωνάκη.

Την περίοδο αυτή εμφανίστηκε σε μερικές από τις πιο ιστορικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως Ο δράκος, Διακοπές στην Αίγινα, Μανταλένα, Ο Ηλίας του 16ου, Ποτέ την Κυριακή. Ο πρώτος του μεγάλος ρόλος είναι μαζί με τον Νίκο Σταυρίδη στην ταινία Οι δοσατζήδες του 1960.Τα χρόνια που ακολούθησαν συνεργάστηκε, κυρίως, με τον σκηνοθέτη Πάνο Γλυκοφρύδη και ανέπτυξε τον τύπο του νευρικού, αεικίνητου ανθρώπου, που τον καθιέρωσε. Έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό κοινό, με ταινίες όπως Ψηλά τα χέρια, Χίτλερ, Μην είδατε τον Παναή, Ζήτω η τρέλα, Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης.

Το 1964 ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής ΘΒ – Ταινίες Γέλιου. Έως το 1969, συνεργαζόμενος με τον Πάνο Γλυκοφρύδη και τον Ερρίκο Θαλασσινό, αλλά και σκηνοθετώντας ο ίδιος κάποιες φορές, γύρισε τις καλύτερες κατά γενική ομολογία ταινίες του, όπως τις Φανερός πράκτωρ 000, Τρελός, παλαβός και Βέγγος, Ποιος Θανάσης;, οι οποίες πρόσφεραν άφθονο γέλιο με τον σουρεαλισμό τους και τις τρελές ατάκες του πρωταγωνιστή τους. Ωστόσο, παρά την εμπορική και καλλιτεχνική τους επιτυχία, οι ταινίες αυτές οδηγούν την εταιρία του Βέγγου σε κλείσιμο και τον ίδιο σε οικονομική καταστροφή.

Το 1971 η στενή σχέση του με τον σκηνοθέτη Ντίνο Κατσουρίδη τον οδηγεί σε θρίαμβο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με την ταινία Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;. Κοινό και κριτική τον αποθεώνουν και αποσπά το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου. Έναν χρόνο μετά, ο ρόλος του στην ταινία Θανάση, πάρε το όπλο σου! του χαρίζει ένα ακόμη βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου.

Τη δεκαετία του ’80 αποσύρεται από το σινεμά και κάνει λίγες βιντεοταινίες. Θα επιστρέψει στον κινηματογράφο το 1991, με την ταινία Ήσυχες μέρες του Αυγούστου του Παντελή Βούλγαρη. Η ερμηνεία του έχει πια διαφοροποιηθεί, είναι χαμηλών τόνων, αλλά μεγάλης εκφραστικότητας. Το 1995 συμμετείχε στην ταινία Το βλέμμα του Οδυσσέα, του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ενώ κορυφαία στιγμή υπήρξε ο ρόλος του στο Όλα είναι δρόμος του 1998. Τελευταία εμφάνισή του στη μεγάλη οθόνη ήταν στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ψυχή Βαθιά» (2009). Το 1997 εμφανίστηκε επίσης στην Επίδαυρο, στο ρόλο του Δικαιόπολι στους Αχαρνής και το 2001 στην Ειρήνη του Αριστοφάνη, με μεγάλη επιτυχία.

Στην τηλεόραση, ο Θανάσης Βέγγος εμφανίστηκε στις σειρές: Βεγγαλικά (ΕΡΤ, 1988), Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης (ΑΝΤ1, 1990), Περί ανέμων και υδάτων (Mega, 2002), Έρωτας, όπως έρημος (ΝΕΤ, 2003), Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου (ΑΝΤ1, 2006) και Η Θεσσαλονίκη της νοσταλγίας μας (ΕΤ3, 2009).

Το σπάνιο διαφημιστικό μετά το τροχαίο με τρένο

Το 2000 ο μεγάλος ηθοποιός είχε ένα πάρα πολύ σοβαρό ατύχημα μαζί με την σύζυγό του, όταν το ΙΧ στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με διερχόμενη αμαξοστοιχία λίγο έξω από τους Αγίους Θεοδώρους. Τότε, ο Θανάσης Βέγγος είχε πάρει όλη την ευθύνη του ατυχήματος πάνω του, καθώς όπως φαίνεται δεν υπολόγισε σωστά και προσπάθησε να προλάβει να περάσει τις γραμμές του τρένου, τη στιγμή που κατέβαιναν οι μπάρες για τη διερχόμενη αμαξοστοιχία.
“Εγώ φταίω” είχε πει. Ήταν ίσως ένας από τους ελάχιστους που παραδέχθηκαν το σφάλμα τους την ώρα που το έκανε.

Εκείνο το ατύχημα, είχε δώσει το έναυσμα στον αγαπημένο ηθοποιό για να γυρίσει λίγο καιρό μετά ένα τηλεοπτικό σποτ σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών και τον ΟΣΕ, σε σκηνοθεσία Ντίνου Κατσουρίδη, το οποίο προβαλλόταν από τα τηλεοπτικά δίκτυα ως κοινωνικό μήνυμα.

Την εποχή που γυριζόταν “Ο Δράκος” παντρεύτηκε την Μίνα (Ασημίνα) Βέγγου με την οποία ήταν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής του. Απέκτησαν μαζί δύο γιους, τον Βασίλη και τον Χάρη. Οι γιοι του τού έδωσαν εγγόνια τα οποία υπεραγαπούσε, όπως επιβεβαιώνει και η γυναίκα του: “Η αγάπη του Θανάση ήταν τόσο μεγάλη για την Νίκη και τον Θανασάκη που σχεδόν έκλαιγε κάθε φορά που άκουγε το όνομά τους. Είχε λατρεία για τα δύο του εγγόνα και τίποτα δεν μπορούσε να την επισκιάσει. Ούτε τα μικροπροβλήματα υγείας. Δεν μπορείτε να καταλάβετε το πάθος του για αυτά.”

Σύμφωνα με τον πρωτότοκο γιο του, Βασίλη, ο Θανάσης Βέγγος “έκανε παρέα με τον Δημήτρη Νικολαΐδη, την Σούλη Σαμπάχ, τον Γιώργο Λαζαρίδη και τον Ντίνο Κατσουρίδη. Ένας πραγματικός φίλος του είναι ο Γιώργος Σταυρόπουλος. Γενικά θεωρεί το καλλιτεχνικό κύκλωμα λίγο περίεργο και αισθάνεται σαν ψάρι έξω από το νερό”.

Ο Θανάσης Βέγγος νοσηλευόταν από τις 19 Δεκεμβρίου 2010 στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου, όπου και απεβίωσε στις 03 Μαΐου του 2011, λίγο πριν συμπληρώσει τα 84 χρόνια του. Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στο Θησείο την επόμενη, στις 04 Μαΐου, με παρουσία πολλών επισήμων και φίλων. Τάφηκε στην Αμοργό, τόπο καταγωγής της μητέρας του και της γιαγιάς του.

Θανάσης Βέγγος: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1954Μαγική πόλις 
1955Καταδικασμένη και από το παιδί της 
1956Άσσοι του γηπέδου 
1956Ο Δράκος 
1956Το Κορίτσι με τα Μαύρα 
1956Το Κορίτσι με τα Παραμύθια 
1956Τσαρούχι πιστόλι παπιγιόν 
1957Μαρία Πενταγιώτισσα 
1957Ο Θείος της Βιολέττας 
1957Της Τύχης τα Γραμμένα 
1958Διακοπές στην Αίγινα 
1958Η φτώχεια θέλει καλοπέραση 
1958Κάθ’ εμπόδιο για καλό 
1958Μόνο για μια Νύχτα 
1958Ο Μιμίκος και η Μαίρη 
1958Οι καβγατζήδες 
1958Το Εισπρακτοράκι 
1958Το κορίτσι της αμαρτίας 
1958Χαρούμενοι Αλήτες 
1959Ένα Νερό Κυρα Βαγγελιώ 
1959Ένας Έλληνας στο Παρίσι 
1959Ανθισμένη αμυγδαλιά 
1959Γαμήλιες περιπέτειες 
1959Για το ψωμί και τον έρωτα 
1959Ερωτικές Ιστορίες 
1959Η Μουσίτσα 
1959Καραγκιόζης: Ο Αδικημένος της Ζωής 
1959Ο Ηλίας του 16ου
1959Ο θείος από τον Καναδά 
1959Περιπλανώμενοι Ιουδαίοι 
1959Το Αγοροκόριτσο 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Never on Sunday 
1960Ερωτικά παιχνίδια 
1960Η αυγή του θριάμβου 
1960Μήτρος και Μητρούσης στην Αθήνα 
1960Μανταλένα 
1960Μια του κλέφτη… 
1960Οικογένεια Παπαδοπούλου 
1960Πόθοι στα Στάχυα 
1960Τα Ντερβισόπαιδα 
1960Το Κλωτσοσκούφι 
1960Το Ραντεβού της Κυριακής 
1960Τυφλός άγγελος 
1961Για σένα την αγάπη μου 
1961Διαβόλου κάλτσα 
1961Διαμάντω 
1961Δουλέψτε για να φάτε 
1961Ευτυχώς… τρελλάθηκα! 
1961Ζητείται ψεύτης 
1961Η Κατάρα της Μάνας 
1961Η Λίζα και η Άλλη 
1961Λάθος στον έρωτα 
1961Μυρτιά 
1961Οι 900 της Μαρίνας
1961Ποιά είναι η Μαργαρίτα 
1961Ποιος θα κρίνει την κοινωνία 
1961Τα Τέσσερα Αδέλφια 
1961Χαμένα όνειρα 
1962Αστροναύτες 
1962Βασιλιάς της γκάφας 
1962Γαμπρός για κλάματα 
1962Δουλειές του ποδαριού 
1962Ζήτω η τρέλλα! 
1962Η νύφη το ‘σκασε 
1962Η υπέροχη οπτασία 
1962Μην είδατε τον Παναή 
1962Ο ατσίδας 
1962Οι υπερήφανοι 
1962Το πιθάρι 
1962Ψηλά τα χέρια Χίτλερ 
1963Ανήσυχα νιάτα 
1963Ο Ιππόλυτος και το βιολί του 
1963Ο τρελλάρας 
1963Πολυτεχνίτης κι’ Ερημοσπίτης 
1963Το τυχερό πανταλόνι 
1963Τύφλα νάχη ο Μάρλον Μπράντο 
1964Έξω φτώχεια και καλή καρδιά 
1964Θα σε κάνω βασίλισσα 
1964Ο καταφερτζής 
1964Ο πολύτεκνος 
1964Οι φτωχοδιάβολοι 
1964Σχολή για σωφερίνες 
1964Τα δίδυμα 
1965Είναι ένας… τρελλός τρελλός τρελλός Βέγγος 
1965Περάστε την πρώτη του μηνός 
1966Ο παπατρέχας 
1967Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ “000”
1967Πάρε κόσμε 
1967Τρελλός παλαβός και Βέγγος 
1968Δόκτωρ Ζι-Βέγγος 
1969Ένα ασύλληπτο κορόιδο 
1969Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ – Επιχείρησις: Γης μαδιάμ 
1969Ποιος Θανάσης
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές 
1970Ο Θανάσης, η Ιουλιέττα και τα λουκάνικα 
1971Διακοπές στο Βιετνάμ 
1971Ξένοιαστος παλαβιάρης 
1971Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση 
1972Θανάση πάρε το όπλο σου 
1973Δικτάτωρ καλεί Θανάση 
1973Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ 
1973Ο τσαρλατάνος 
1976Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας 
1978Από που πάνε για τη χαβούζα 
1978Βέγγος ο υπέροχος 
1979Ο παλαβός κόσμος του Θανάση 
1979Ο φαλακρός μαθητής 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1980Βέγγος, ο τρελλός καμικάζι 
1980Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι 
1981Το Μεγάλο Κανόνι 
1982Ο Θανάσης και το καταραμένο φίδι 
1983Τρελλός και πάσης Ελλάδος 
1987Made in Greece 
1988Ο Θανάσης στη χώρα του Θα 
1988Υπαστυνόμος Θανάσης 
1989Θανάσης ο αισιόδοξος 
1989Κρεβάτι για πέντε 
1989Ο πρωταθλητής 
1989Το δίδυμο της συμφοράς 
1989Τρελλοκομείο η “Ελλάς” 
1990Θανάσης ο βομβιστής 
1992Ήσυχες Μέρες του Αυγούστου 
1993Ζωή Χαρισάμενη 
1995Το Βλέμμα του Οδυσσέα 
1998Όλα είναι δρόμος 
1998Το Αίνιγμα 
2002Lilly’s Story 
2004Ένας άνθρωπος παντός καιρού 
2009Ψυχή Βαθιά 
2010The flight of the swan 
ΈτοςΤίτλος σειράς
1984|1984Βραδυά επιθεώρησης 
1988|1988Βεγγαλικά 
1990|1990Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης 
1992|1992Δέκα μικροί Μήτσοι 
2003|2003Έρωτας όπως έρημος 
2006|2006Καθρέφτη καθρεφτάκι μου 
2008|2008Έχω ένα μυστικό… 
2009|2009Η Θεσσαλονίκη της νοσταλγίας μας 

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες

Προηγούμενο άρθροΣωτήρης Μουστάκας 1940-2007
Επόμενο άρθροΝίκος Φέρμας 1905-1972

Σχετικές αναρτήσεις

Θάνος Δαδινόπουλος 1938-1998

Ο Θάνος Δαδινόπουλος γεννήθηκε το 1938 και υπήρξε ένας σεμνός και ακούραστος εργάτης του θεάτρου. Για πολλά χρόνια εργάστηκε στο Εθνικό Θέατρο. Έπαιξε εξαίρετα τον...

Νίκη Τριανταφυλλίδη 1942-2013

Η Νίκη Τριανταφυλλίδη ήταν Ελληνίδα ηθοποιός,συγγραφέας και σκηνοθέτης,που γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 1942 στην Αθήνα. Κόρη του συνθέτη Πάνου Τριανταφυλλίδη. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή...

Πέτρος Λύκας

Ο Πέτρος Λύκας ήταν Έλληνας μοντέρ και σκηνοθέτης. Αποτέλεσε τον βασικό μοντέρ της Φίνος Φιλμς σε μερικές από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου. Ο...

Τελευταίες αναρτήσεις