33.4 C
Athens
Κατηγορία:

Μαρία Αλκαίου 1915-2005

Η Μαρία Αλκαίου γεννήθηκε το 1915 και ήταν κόρη των διακεκριμένων ηθοποιών Νίκου Παπαγεωργίου και Σαπφούς Αλκαίου.
Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή σε ηλικία πέντε ετών στον θίασο της Κυβέλης, που ήταν μάλιστα και νονά της.

Αργότερα σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού και το 1934 έγινε μέλος του Σ.Ε.Η.

Μαρία Αλκαίου 1915-2005
Η Μαρία Αλκαίου και ο Βασίλης Διαμαντόπουλος.

Ο πρώτος της ρόλος ήταν η Λανάρω στον «Βασιλικό» του Αντ. Μάτεσι στο Εθνικό το 1935, όπου έπαιξε μαζί με τους γονείς της.

Η δεύτερη εμφάνισή της έγινε τον ίδιο χρόνο στον «Ανθρωπο του Διαβόλου» του Μπέρναρ Σo. Παρέμεινε πολλά χρόνια στο Εθνικό Θέατρο, παίζοντας σε δεκάδες έργα και ερμηνεύοντας πολλούς σημαντικούς ρόλους.

ΗΜαρία Αλκαίου διακρίθηκε στην κλασική κωμωδία, σε έργα του Μολιέρου και του Γκολντόνι, αλλά και των Πιραντέλο, Σαίξπηρ, Μπ. Σο κ.ά. Από το πλήθος των ρόλων που ερμήνευσε στο Εθνικό ξεχωριστή ήταν η επιτυχία της στον «Πειρασμό» του Ξενόπουλου, στις «Τρεις αδελφές» και στον «Θείο Βάνια» του Τσέχοφ.

Παντρεύτηκε τον Τίτο Βανδή και σε δεύτερο γάμο τον βιολονίστα και διευθυντή ορχήστρας Βύρωνα Κολάση.

Τρίτος της σύζυγος ήταν ο Βασίλης Διαμαντόπουλος.

Μια σημαντική στιγμή στην καριέρα της ήταν το 1958 όταν μαζί με τον σύντροφό της Βασίλη Διαμαντόπουλο, αφού αποχώρησαν από το Εθνικό Θέατρο, ίδρυσαν το Νέο Θέατρο (λειτούργησε μέχρι το 1967) και παρουσίασαν ένα πλούσιο ρεπερτόριο από ξένα (Μπρεχτ, Ντε Φίλιπο κ.ά.) και ελληνικά έργα (Καμπανέλλη, Κορομηλά, Ρούσσου κ.ά.).

Τα χρόνια της δικτατορίας μετανάστευσαν οικογενειακώς στο Παρίσι. Η Μαρία Αλκαίου γύρισε στην Ελλάδα το 1972. Ξεχωριστή στιγμή επίσης και μεγάλη επιτυχία ήταν η συνεργασία της με τον Πέτρο Φυσσούν στο έργο της Λίλιαν Χέλμαν «Φρουρά του Ρήνου», το 1972. Συνεργάστηκε στη συνέχεια με τον Δημήτρη Ποταμίτη.

Στο Εθνικό Θέατρο η Μαρία Αλκαίου επέστρεψε ύστερα από 35 χρόνια το 1993, ερμηνεύοντας τον ρόλο της γιαγιάς – αφηγήτριας στη «Φάρμα των ζώων» του Οργουελ. Η εμφάνισή της στον κινηματογράφο προηγήθηκε της θεατρικής.

Το 1933 ηΜαρία Αλκαίου έπαιξε στην κινηματογραφική διασκευή του έργου «Δεσποινίς δικηγόρος» του Θεοδ. Συναδινού με σκηνοθέτη τον Πέλο Κατσέλη και στις ταινίες «Με φόβο και πάθος» του Φώσκολου, η «Φόνισσα» του Φέρρη, διασκευή της ομώνυμης νουβέλας του Παπαδιαμάντη.

Για την ερμηνεία της τιμήθηκε το 1975 από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου. Αλλά και στην τηλεόραση η παρουσία της ήταν έντονη, με συμμετοχές σε πετυχημένες σειρές.

Το 1973 έκανε μεγάλη επιτυχία στο ρόλο της Καλομοίρας στη σειρά «Κεκλεισμένων των θυρών», ενώ συμμετείχε ακόμη στους «Εμπόρους των εθνών», στη «Γυφτοπούλα», στους «Πανθέους» κ.ά.

Το 1997 τιμήθηκε με το έπαθλο «Μαρίκα Κοτοπούλη» για το σύνολο της προσφοράς της στο θέατρο.

Κόρη της η ηθοποιός Ναταλία Αλκαίου.

ΗΜαρία Αλκαίου απεβίωσε την 01 Ιανουαρίου του 2005.

Μαρία Αλκαίου: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1933Δεσποινίς δικηγόρος
1954Νυχτερινή περιπέτεια
1963Αφοσίωση
1964Ο ανήφορος
1972Με φόβον και πάθος
1974Η φόνισσα
1979Για ένα πουκάμισο αδειανό για μια Ελένη
1982Άγγελος
1986Ζωή και κότα
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1972|1972Κεκλεισμένων των θυρώνΕΙΡΤ
1973|1973Η τελευταία άνοιξηΥΕΝΕΔ
1973|1973Οι έμποροι των εθνώνΕΙΡΤ
1974|1974Η ΓυφτοπούλαΥΕΝΕΔ
1976|1976Λέσχη μυστηρίου: Η άδεια θέσηΕΡΤ
1976|1976Πικρά χαμόγελαΥΕΝΕΔ
1976|1976Πράσινα στάχυαΥΕΝΕΔ
1976|1976Το διήγημα: Το λυκόφως μιας ζωήςΥΕΝΕΔ
1977|1977Οι ΠανθέοιΕΡΤ
1978|1978Έρωτας και επανάστασηΕΡΤ
1978|1978Η ετυμηγορίαΥΕΝΕΔ
1983|1983Το δίχτυΕΡΤ2
1984|1984The First Olympics: Athens 1896NBC
1987|1987Η συμμορία της ΜαίρηςΕΤ2
1991|1991Παράξενο σπίτιΕΤ1
1994|1994Παντρεμένοι… ανύπαντροιMega
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1936Ο Επιθεωρητής
1937Ηλέκτρα
1938Ζακυνθινή Σερενάτα
1939Το Κοντσέρτο
1941Οιδίπους Τύραννος
1944Αρραβωνιάσματα
1944Ο Ταρτούφος
1948Ζητείται Υπηρέτης
1948Ο Βασιλικός
1951Οι τρεις αδελφές
1954Οι Αντίζηλοι
1956Η Ηδονή της Τιμιότητος
1958Τέσσα
1961Γαλιλαίος

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr  για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΑλιφέρη Μαρία
Επόμενο άρθροΑναστασιάδης Αλέκος

Περισσότερα άρθρα

Τελευταία άρθρα