Τσάγκλος Βασίλης

on

Ο Βασίλης Τσάγκλος γεννήθηκε στην Πύλο της Μεσσηνίας στις 20 Ιουνίου 1939. Το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το 1989 με την προτροπή και καθοδήγηση του καταξιωμένου ηθοποιού και σκηνοθέτη Βασίλη Τσάγκλου.
Ο Βασίλης Τσάγκλος  δημιούργησε τον πρώτο πυρήνα του ΔΗ.ΘΕ.ΜΑ., δίδαξε, σκηνοθέτησε και έβαλε το θεμέλιο λίθο για την σύσταση του ως νομικό πρόσωπο και μέχρι σήμερα είναι συμπαραστάτης σε κάθε θεατρική απόπειρα της ομάδας.

Το πρώτο έργο που ανέβασε η ομάδα ενηλίκων ήταν ‘Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ’ του Ιάκωβου Καμπανέλη σε σκηνοθεσία Βασίλη Τσάγκλου. Προς τιμή του, το θερινό θέατρο του Δημοτικού θεάτρου φέρει την επωνυμία ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΓΚΛΟΣ.-Σε σκηνοθεσία δική του στο ΔΗ.ΘΕ.ΜΑ ανέβηκαν τα έργα : Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ του Ιάκωβου Καμπανέλη σε σκηνοθεσία Βασίλη Τσάγκλου
-ΟΙΚΟΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ του Μανώλη Κορρέ σε σκηνοθεσία Βασίλη Τσάγκλου.
-ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ του Max Mills σε σκηνοθεσία Βασίλη Τσάγκλου.
-ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ του Δημήτρη Κεχαϊδη σε σκηνοθεσία Βασίλη Τσάγκλου.

Απεβίωσεσε σε ηλικία 78 ετών στις 17 Φεβρουαρίου του 2017.

Φιλμογραφία
Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο (1970) [συνεργάτης Γκεστάπο]
Η Ανταρσία των Δέκα (1970)
Ο Αστραπόγιαννος (1970) [άνθρωπος κοτζαμπάσηδων]
Εσχάτη προδοσία (1971)
Ο Αρχιψεύταρος (1971)
Ο Εχθρός του Λαού (1972)
Οι Απάνθρωποι (1972)
Μέρες του ’36 (1972) [δεσμοφύλακας]
Ο Θίασος (1975)
Οι Κυνηγοί – The Hunters (1977) [ενωμοτάρχης]
1922 (1978)
Άγγελος (1982) [(πατέρας)]
Άρπα-Colla (1982) [παπα-Γρηγόρης]
Και ο πρώτος ματάκιας (1982) [στρατηγός]
Ρεπό (1982) [στο ταχυδρομείο]
Η Κάθοδος των Εννέα (1983)
Ο Ανθρωπος που το`παιζε πολύ (1983) [Κυριάκος Σβέρκος]
Εδώ Είναι Βαλκάνια (1984)
Ταξίδι στα Κύθηρα (1984)
Ayna – Ο Καθρέφτης (1984) [μάντης]
Εν πλω (1985) [υπεύθυνος γραφείου]
Η κάθοδος των εννιά (1985) [Σαράντος]
Πήρες πτυχίο; (1985) [Αλέκος Ντόβης]
Ο Αδέξιος Εραστής (1985)
Made in Greece (1988)
Και δειλός και τολμηρός (1989) [Νικόλας Δρούγκος]
Με τον Ορφέα τον Αύγουστο (1995) [Διονύσης Δήμας]
Το Φτερό της Μύγας (1995)
Μπίζνες στα Βαλκάνια (1996) [παπά-Βασίλης]
Mirupafshim [Μιρουπάφσιμ] (1997) [θείος Χρήστου]
Τα Ρόδινα Ακρογιάλια (1998)
Το Παιχνιδι της Σκιας (2001)
Uranya (2006) [(παππούς)]
Ο γιος του φύλακα (2006) [Κώστας]
Καντίνα (2009) [παππούς]

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Παράξενος ταξιδιώτης 1972
Στο παρά πέντε 2005
7 θανάσιμες πεθερές 2004
Μυστικά και λάθη 2003
Το παιχνίδια της σκιάς 2001
Βεντέτα 1986
Οι φωτογράφοι 1998
Αν θυμηθείς το όνειρο μου 2003

Αναδημοσίευση άρθρου απο το  greekactor.blogspot.gr

Προηγούμενο άρθροΤσαγανέας Χρήστος
Επόμενο άρθροΤσαλταμπάση Θανάσης
Ελληνικός Κινηματογράφος Τσάγκλος Βασίλης
Ελληνικός Κινηματογράφος
Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε με σκοπό να μοιραζόμαστε όλες τις υπέροχες αναμνήσεις από την εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, το γέλιο και τη συγκίνηση, μέσα απο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο, τρέιλερ, ατάκες που έμειναν στην ιστορία, άγνωστες και μη πτυχές της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των ηθοποιών, προτεινόμενες ταινίες και οτιδήποτε σχετικό με όλους εκείνους τους ηθοποιούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες που με το λαμπρό ταλέντο τους μεγαλώνουν γενιές και γενιές!
58,336ΥποστηρικτέςΚάντε Like
8,975ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
2,081ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δείτε και αυτα

Αλεξανδράκης Αλέκος Τσάγκλος Βασίλης

Αλεξανδράκης Αλέκος

Ο Αλέκος Αλεξανδράκης (27 Νοεμβρίου 1928 - 8 Νοεμβρίου 2005) ήταν Έλληνας ηθοποιός, που διακρίθηκε στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη, ενώ από νωρίς...
Γαρμπή Τζόλυ Τσάγκλος Βασίλης

Γαρμπή Τζόλυ

Σπύρος Γουργιώτης Τσάγκλος Βασίλης

Σπύρος Γουργιώτης

Συριώτης Θεόδωρος Τσάγκλος Βασίλης

Συριώτης Θεόδωρος