Ιάκωβος Καμπανέλλης

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης  ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, σεναριογράφος, ποιητής, σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων, θεατρικός συγγραφέας και συγγραφέας.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στη Νάξο στις 2 Δεκεμβρίου 1921. Το 1935 η οικογένειά του μετέβη για μόνιμη εγκατάσταση στην Αθήνα. Εργαζόταν το πρωί και το βράδυ σπούδαζε τεχνικό σχέδιο στη Σιβιτανίδειο. Το 1943 συνελήφθη από τους Γερμανούς και οδηγήθηκε και κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν μέχρι το 1945, οπότε και απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Ιάκωβος Καμπανέλλης (1921-2011)
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, επηρεάστηκε από τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, τον χειμώνα του 1945-46. Προσπάθησε να γίνει ηθοποιός, ελλείψει όμως γυμνασιακού απολυτηρίου δεν θα έγινε αποδεκτός από το Εθνικό Θέατρο. Έτσι αφοσιώθηκε στο γράψιμο.

Τον Καμπανέλλη ανακάλυψε ο Αδαμάντιος Λεμός. Το πρώτο θεατρικό έργο του ήταν «ο Χορός πάνω στα στάχυα», που παρουσιάστηκε τη θερινή θεατρική περίοδο του 1950 από τον θίασο Λεμού στο Θέατρο «Διονύσια» της Καλλιθέας.

Από τα θεατρικά του έργα τα πλέον γνωστά είναι, Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια, Έβδομη μέρα της δημιουργίας, Η Αυλή των θαυμάτων, Ηλικία της νύχτας, Παραμύθι χωρίς όνομα, Γειτονιά των Αγγέλων, Βίβα Ασπασία, Οδυσσέα γύρισε σπίτι,Αποικία των τιμωρημένων, Το μεγάλο μας τσίρκο, Ο εχθρός λαός και Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα.

Τον Οκτώβριο του 1981 τοποθετήθηκε στη θέση του διευθυντή ραδιοφωνίας της ΕΡΤ. Έγινε ακαδημαϊκός το 1999, στη νέα έδρα του Θεάτρου της Ακαδημίας Αθηνών. Του απονεμήθηκε το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του τάγματος του Φοίνικα.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης πέθανε στις 29 Μαρτίου 2011, λόγω νεφροπάθειας, λίγες μέρες μετά το θάνατο της γυναίκας του Νίκης.

Ιάκωβος Καμπανέλλης: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1955Στέλλα
1956Ο Δράκος
1956Οι Άσσοι του γηπέδου
1956Η Αρπαγή της Περσεφόνης
1956Δολλάρια και Όνειρα
1957Το Αμαξάκι
1958Η Λίμνη των Πόθων
1959Το Ποτάμι
1960Η Χιονάτη και τα Εφτά Γεροντοπαλίκαρα
1960Ραντεβού στην Κέρκυρα
1960Το ραντεβού της Κυριακής
1966Με τη Λάμψη στα Μάτια
1966Η Έβδομη Μέρα της Δημιουργίας
1968Το Κανόνι και το Αηδόνι
1968Κορίτσια στον Ήλιο
1970Σκιές στην Άμμο
1970Ένας Γερμανός στα Καλάβρυτα
1977Χίλια Χρόνια Πριν: Βυζάντιο