Όταν η Σοφία Λόρεν έκανε ντουέτο με τον Τώνη Μαρούδα

Σοφία Λόρεν
Advertisement

“Τι είν’ αυτό που το λένε αγάπη” τραγούδησε στα ελληνικά, η σούπερ σταρ της εποχής Σοφία Λόρεν. Τη συνόδευε ο Τώνης Μαρούδας, παίζοντας κιθάρα και με φωνή που τρεμόπαιζε, στα χείλη. Σαν να προσπαθούσε να δείξει το δέος και τον σεβασμό του στην μεγάλη ντίβα.

Advertisement

Ήταν το 1957 και η ταινία, “Το παιδί και το δελφίνι” σε σκηνοθεσία Ζαν Νεγκουλέσκο γυρίστηκε στην Ύδρα. Εκτός από τη Σοφία Λόρεν πρωταγωνιστούσαν ο Άλαν Λαντ και ο Κλίφτον Γουέμπ.

Σοφία Λόρεν

O Αλέξης Μινωτής έκανε ένα πέρασμα, ως επιθεωρητής της ελληνικής κυβέρνησης που ψάχνει αρχαιοκάπηλους. Η χολιγουντιανή παραγωγή ήταν ένα ρομαντικό δράμα με ολίγη από δράση αρχαιοκαπήλων.

Το σενάριο βασίστηκε στο βιβλίο του Ντέιβιντ Ντιβάιν «Boy on a dolphin» και είναι η πρώτη ταινία του χόλιγουντ που γυρίστηκε σε cinemascope 55.

Σε μια ανάπαυλα των γυρισμάτων η 24χρονη τότε Σοφία Λόρεν βρέθηκε στον Πειραιά και την πήγαν για να χαλαρώσει σε ένα κέντρο διασκέδασης στην Καστέλα.

Εκεί τραγουδούσε ο Τώνη Μαρούδας. Στο άκουσμα του τραγουδιού, “Τι είν’ αυτό που το λένε αγάπη” η Λόρεν ενθουσιάστηκε. Της μετέφρασαν τα λόγαι και αποφάσισε να το πεί σε σκηνή της ταινίας και μάλιστα στα ελληνικά με τον Μαρούδα. Η τραγουδίστρια Μάγια Μελάγια ανέλαβε τη διδασκαλία των ελληνικών στίχων στην Λόρεν. Η Μελάγια ερμήνευσε το τραγούδι που χρησιμοποίησαν στα γυρίσματα, μέχρι η Σοφία Λόρεν να μάθει να το αποδίδει στα ελληνικά.

Η ταινία δεν έγινε blockbuster αλλά το τραγούδι με τη φωνή του Τώνη Μαρούδα έκαψε καρδιές, και εκείνη την εποχή πούλησε 2,5 εκατομμύρια δίσκους σε όλον τον κόσμο.

Η σύνθεση ήταν του Τάκη Μωράκη και οι στίχοι των Γιάννη Φερμάνογλου και Δανάης Στρατηγοπούλου. Μάλιστα το τραγούδι μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, χωρίς οι Έλληνες δημιουργοί να εισπράξουν ούτε σεντ αφού είχαν πουλήσει τα δικαιώματα για 5 χιλιάδες δολάρια στον συνθέτη της μουσικής της ταινίας.

Προηγούμενο άρθροΤώνης Μαρούδας 1920-1988
Επόμενο άρθροΌταν ο Βέγγος σταμάτησε γυρίσματα σε ταινία