17.7 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΣαπφώ Αλκαίου 1877-1951

Σχετικές αναρτήσεις

Σαπφώ Αλκαίου 1877-1951

Η Σαπφώ Αλκαίου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1877.Το πραγματικό όνομα Σαπφώ Γ. Τισερίδου και ήταν ηθοποιός, κόρη ηθοποιών, από τους εκλεκτότερους της ελληνικής θεατρικής σκηνής στην οποία και πρωτοεμφανίσθηκε το 1895 σε ηλικία 18 ετών.

Έπαιξε τότε το μοναδικό γυναικείο ρόλο του μονόπρακτου ιταλικού έργου “Αγρόκηπος” με μεγάλη επιτυχία.

Στην αρχή έπαιξε ρόλους κωμικούς. Συνεχώς όμως μελετώντας ρόλους εξελίχθηκε σε μια από τις πρώτες “καρατερίστες” του Εθνικού Θεάτρου.

Έπαιξε το ρόλο της Πασινόης στο θετρικό έργο του Γρηγορίου Ξενοπούλου «Θείος Όνειρος» το Μάρτιο του 1932 σε σκηνοθεσία Φώτου Πολίτη.

Στις θεατρικές εμφανίσεις της η Σαπφώ Αλκαίου ποτέ δεν έπαιξε κατά τρόπο εντυπωσιακό έτσι ώστε να δίνει το συναίσθημα (την υποψία) ότι παίζει με σκοπό ν΄ αρέσει στο κοινό.

Αφοσιώθηκε ολόψυχα στη συγγραφική ιδέα των έργων και πέτυχε να την αποδίδει – ερμηνεύει με “ειλικρίνεια”.

Αυτό και ήταν το μυστικό της επιβολής της στο ελληνικό θέατρο και στο θεατρόφιλο κοινό του.

Κόρη της είναι η γνωστή ηθοποιός Μαρία Αλκαίου.

Η Σαπφώ Αλκαίου απεβίωσε στην Αθήνα το 1951 και κηδεύτηκε στον οικογενειακό της τάφο στο Α΄Νεκροταφείο.

Σαπφώ Αλκαίου: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1933Δεσποινίς δικηγόρος
1935Τα γαλάζια κεριά
1945Η βίλα με τα νούφαρα
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1910Οιδίπους Τύραννος
1932Άννα Κρίστι
1932Ενώ το Πλοίο Ταξιδεύει
1933Το φιντανάκι
1935Ο Βασιλικός
1936Αρραβωνιάσματα
1936Ο Πειρασμός
1937Άμλετ
1942Έρως και Ραδιουργία
1944Αρραβωνιάσματα

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΑλιφέρη Μαρία
Επόμενο άρθροΑναστασιάδης Αλέκος

Σχετικές αναρτήσεις

Καλογερίκου Χριστίνα

Εμπνευσμένη και σεμνή ηθοποιός, η Χριστίνα Καλογερίκου άφησε εποχή για τη σπάνια υποκριτική της αξία και αναγνωρίστηκε για το υψηλό ύφος και ήθος της...

Πίκουλα Έφη

Η Έφη Πίκουλα είναι ηθοποιός που που έπαιξε σε πολλές από τις ταινίες της δεκαετίας του '80.Γεννήθηκε το 1959, κατάγεται από την Μεσσηνία (Ζευγολατειό)...

Γεωργία Αποστόλου 1973-2016

Η Γεωργία Αποστόλου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Ιανουαρίου του 1973 όπου και μεγάλωσε. Το 1991, σε ηλικία 18 ετών, ξεκίνησε τις σπουδές της...

Τελευταίες αναρτήσεις