25 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Ήξερες ότι η Άννα Παναγιωτοπούλου…

Η Άννα Παναγιωτοπούλου ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και...

Ποια ηθοποιός κάνει τις υψηλότερες τηλεθεάσεις με τις ταινίες της

Ο Χρήστος Κωνσταντίνου αποκαλύπτει ποια ηθοποιός της...

Ελένη Προκοπίου: Ο επίγειος παράδεισος της στο Ξυλόκαστρο

Στο πανέμορφο Ξυλόκαστρο και κυριολεκτικά πάνω στο...
ΑρχικήHθοποιοίΣαπφώ Αλκαίου 1877-1951

Σχετικές αναρτήσεις

Σαπφώ Αλκαίου 1877-1951

- Advertisement -

Η Σαπφώ Αλκαίου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1877.Το πραγματικό όνομα Σαπφώ Γ. Τισερίδου και ήταν ηθοποιός, κόρη ηθοποιών, από τους εκλεκτότερους της ελληνικής θεατρικής σκηνής στην οποία και πρωτοεμφανίσθηκε το 1895 σε ηλικία 18 ετών.

Έπαιξε τότε το μοναδικό γυναικείο ρόλο του μονόπρακτου ιταλικού έργου “Αγρόκηπος” με μεγάλη επιτυχία.

Στην αρχή έπαιξε ρόλους κωμικούς. Συνεχώς όμως μελετώντας ρόλους εξελίχθηκε σε μια από τις πρώτες “καρατερίστες” του Εθνικού Θεάτρου.

Έπαιξε το ρόλο της Πασινόης στο θετρικό έργο του Γρηγορίου Ξενοπούλου «Θείος Όνειρος» το Μάρτιο του 1932 σε σκηνοθεσία Φώτου Πολίτη.

Στις θεατρικές εμφανίσεις της η Σαπφώ Αλκαίου ποτέ δεν έπαιξε κατά τρόπο εντυπωσιακό έτσι ώστε να δίνει το συναίσθημα (την υποψία) ότι παίζει με σκοπό ν΄ αρέσει στο κοινό.

Αφοσιώθηκε ολόψυχα στη συγγραφική ιδέα των έργων και πέτυχε να την αποδίδει – ερμηνεύει με “ειλικρίνεια”.

Αυτό και ήταν το μυστικό της επιβολής της στο ελληνικό θέατρο και στο θεατρόφιλο κοινό του.

Κόρη της είναι η γνωστή ηθοποιός Μαρία Αλκαίου.

Η Σαπφώ Αλκαίου απεβίωσε στην Αθήνα το 1951 και κηδεύτηκε στον οικογενειακό της τάφο στο Α΄Νεκροταφείο.

Σαπφώ Αλκαίου: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1933Δεσποινίς δικηγόρος
1935Τα γαλάζια κεριά
1945Η βίλα με τα νούφαρα
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1910Οιδίπους Τύραννος
1932Άννα Κρίστι
1932Ενώ το Πλοίο Ταξιδεύει
1933Το φιντανάκι
1935Ο Βασιλικός
1936Αρραβωνιάσματα
1936Ο Πειρασμός
1937Άμλετ
1942Έρως και Ραδιουργία
1944Αρραβωνιάσματα

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Μπουρνόζου Πίτσα

Η Πίτσα Μπουρνόζου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Φεβρουαρίου του 1945 και ήταν Ελληνίδα ηθοποιός, μεταφράστρια και ποιήτρια.Έδειξε από μικρή το ταλέντο της. Μαθήτρια ακόμα στο Ινστιτούτο Αγγλικών IAS, έπαιξε το...

Το κορίτσι της γειτονιάς 1953-1954

Η ταινία, "Το κορίτσι της γειτονιάς" είναι βασισμένη σε οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου. Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1953-1954 και έκοψε 41.497 εισιτήρια. Ήρθε...

Καίτη Γρηγοράτου 1954-

Η Καίτη Γρηγοράτου γεννήθηκε 10/1/1954 στην Παλιά Κοκκινιά και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Βασίλη Ρίτσου.Καίτη Γρηγοράτου: ΦιλμογραφίαΕνας Γερμανός στα Καλάβρυτα (1970)Το κρυφό σπίτι...

Τελευταίες αναρτήσεις