Ελληνικός Κινηματογράφος Βαξεβανίδου Μαίρη
Ελληνικός Κινηματογράφος
Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε με σκοπό να μοιραζόμαστε όλες τις υπέροχες αναμνήσεις από την εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, το γέλιο και τη συγκίνηση, μέσα απο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο, τρέιλερ, ατάκες που έμειναν στην ιστορία, άγνωστες και μη πτυχές της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των ηθοποιών, προτεινόμενες ταινίες και οτιδήποτε σχετικό με όλους εκείνους τους ηθοποιούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες που με το λαμπρό ταλέντο τους μεγαλώνουν γενιές και γενιές!
Προηγούμενο άρθροΒανίτα Βίκυ
Επόμενο άρθροΒασιλείου Μαρία

Βαξεβανίδου Μαίρη

Η Μαίρη Βαξεβανίδου (Βάνα) γεννήθηκε στον Πειραιά το 1931.
Έκανε σπουδές στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου και τη Σχολή Χορού της Έλλης Ζουρούδη.

Διακρίθηκε σε πολλά είδη θεάτρου, οπερέτες, πρόζα, επιθεώρηση, μουσικές κωμωδίες σε ρόλους ηθοποιού, χορεύτριας και τραγουδίστριας.

Στην πρώτη της εμφάνιση to 1949 συνεργάστηκε με τον θίασο του Γιώργου Οικονομίδη, που ήταν αυτός που της καθιέρωσε το ψευδώνυμο “Βάνα”.

Ακολούθησαν συνεργασίες με τον θίασο Νικήτα Πλατή, της Μαίρης Βασιλάκου, του Ι. Καστοριάδη με τον οποίο μάλιστα έκανε μεγάλη περιοδεία, και της Λέλας Σκορδίλη (“Ελληνική Οπερέτα”) όπου το 1963-1964 έπαιξε κυρίως σε έργα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη.

Από το 1970 έχει σποραδικές εμφανίσεις με τους θιάσους των Ν.Σταυρίδη – Ρ.Ντoρ – Σ.Βρανά – Ν.Κωνσταντινίδη, του Δ. Τζελλά, Φ.Λουκά -Τ.Λύδη και τον μουσικό θίασο Μαίρης Χρονοπούλου.

Το 1980 αποσύρθηκε για λόγους υγείας και συνταξιοδοτήθηκε. Ασχολήθηκε επίσης με τη ζωγραφική.

Φιλμογραφία
Μια νύχτα στον Παράδεισο (1951) [Κα Βέτα Δόξα]
Βαφτιστικός (1952) [Μαριγούλα, καμαριέρα ξενοδοχείου]
Η γέφυρα των παρανόμων (1965)

Αναδημοσίευση άρθρου απο το  greekactor.blogspot.gr

Similar Articles

Αρθρα

Παζλ του Ελληνικού Κινηματογράφου 628ο

Ενώστε το παζλ, πείτε μας τον χρόνο που κάνατε και σχολιάστε την φωτογραφία!!!Για περισσότερα παζλ πατήστε ΕΔΩ. Παζλ του Ελληνικού Κινηματογράφου 628ο

Παζλ του Ελληνικού Κινηματογράφου 625ο

Ενώστε το παζλ, πείτε μας τον χρόνο που κάνατε και σχολιάστε την φωτογραφία!!!Για περισσότερα παζλ πατήστε ΕΔΩ. Παζλ του Ελληνικού Κινηματογράφου 625ο

Παζλ του Ελληνικού Κινηματογράφου 624ο

Ενώστε το παζλ, πείτε μας τον χρόνο που κάνατε και σχολιάστε την φωτογραφία!!!Για περισσότερα παζλ πατήστε ΕΔΩ. Παζλ του Ελληνικού Κινηματογράφου 624ο