10.5 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΓιώργος Βελέντζας 1927-2015

Σχετικές αναρτήσεις

Γιώργος Βελέντζας 1927-2015

Ο Γιώργος Βελέντζας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 04 Δεκεμβρίου του 1927 και μεγάλωσε στην περιοχή του Αγίου Θωμά Αμπελοκήπων. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και το 1948 έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο, στο πολεμικό δράμα του Μαυρίκιου Νόβακ «Οχυρό 27». Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε και στο θέατρο, με τον θίασο του Βασίλη Αργυρόπουλου, με το έργο του Μιχάλη Κουνελάκη «Η απαγωγή του Σμαράγδως».

Στο θέατρο ο Γιώργος Βελέντζας συνεργάστηκε με τους θιάσους των Βέμπο, Αυλωνίτη – Βασιλειάδου – Ρίζου, Βουτσά, Χατζηχρήστου, Βέγγου κ.ά. και ερμήνευσε σημαντικούς ρόλους στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Εθνικό Θέατρο, όπου έκλεισε την καριέρα του το 2011 με το έργο του Αντωνίου Μάτεσι «Βασιλικός», σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου.

veletzas giorgos

Στον κινηματογράφο, χαρακτηριστικός είναι ο ρόλος του στην κωμωδία του Θόδωρου Μαραγκού «Από πού πάνε για τη χαβούζα;» (1978), όπου έκανε τον αδερφό της αξέχαστης Άννας Μαντζουράνη, ενώ στην ταινία του Ερρίκου Θαλασσινού «Ο τσαρλατάνος» (1973) με το Θανάση Βέγγο να κάνει το Θανάση, τη Θανάσω και τον πατέρα του το μπαρμπα-Λευτέρη, ο Γιώργος Βελέντζας υποδύθηκε τον αυστηρό διοικητή του αστυνομικού τμήματος.

Ο Γιώργος Βελέντζας έπαιξε πολλές φορές ρόλους στρατιωτικού, κυρίως όμως αστυνομικού. Το 1993, για τη συμμετοχή του στην ταινία του Πατρίς Βιβανκό «Ζωή χαρισάμενη», κέρδισε το βραβείο ερμηνείας β’ ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τελευταία του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη το 2010, στην ταινία του Τζώρτζη Αγαθονικιάδη «Πικρό Χιόνι».

Ο Γιώργος Βελέντζας ασχολήθηκε με το ντουμπλάρισμα φωνής σε πολλές ελληνικές ταινίες και σε μεταγλωττίσεις για την τηλεόραση («Μικρό σπίτι στο λιβάδι»). Επίσης, έκανε ένα σημαντικό πέρασμα από το ραδιόφωνο, ενώ συμμετείχε και στο σήριαλ του ΑΝΤ1 «Κωνσταντίνου και Ελένης», ως ο πατέρας της Ματίνας.

Στην προσωπική του ζωή, το 1965 παντρεύτηκε την Αρτάνα Παπαπέτρου, με κουμπάρους τη Σοφία Βέμπο και τον σύζυγό της Μίμη Τραϊφόρο. Ένα χρόνο αργότερα ήρθε στη ζωή μοναχογιός τους Θανάσης, τον οποίο βάφτισε ο Νίκος Ξανθόπουλος.

Ο Γιώργος Βελέντζας πέθανε στην Αθήνα στις 20 Ιουλίου 2015, σε ηλικία 87 ετών.
Είναι δεύτερος στη λίστα με τις συμμετοχές στον Ελληνικό Κινηματογράφο με 201 συμμετοχές.

Γιώργος Βελέντζας: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1950Οχυρό 27
1950Τα αρραβωνιάσματα 
1956Η καφετζού 
1957Μαρία Πενταγιώτισσα 
1958Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα 
1958Μόνο για μια Νύχτα 
1959Ένας βλάκας και μισός 
1959Μπουμπουλίνα 
1959Ο Γιάννος κι’ η Παγώνα 
1959Ταξείδι με τον έρωτα 

1960 Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλλήκαρα
1960 Κασσιανή
1960 Λύτρωσε με αγάπη μου
1960 Στην Κύπρο άρχισε η αγάπη μας
1960 Στρατιώτες δίχως στολή
1960 Το Χαμίνι
1960 Το αγρίμι
1960 Το γεφύρι του πεπρωμένου
1960 Το νησί της αγάπης
1960 Τυφλός άγγελος
1960 Χριστίνα
1961 Έξω οι κλέφτες!
1961 Αλίμονο στους νέους
1961 Ευτυχώς… τρελλάθηκα!
1961 Μυρτιά
1961 Το νησί των πειρασμών
1961 Χαμένα όνειρα
1962 Δουλειές του ποδαριού
1962 Εταιρία Θαυμάτων
1962 Η μεγάλη θυσία
1962 Η υπέροχη οπτασία
1962 Κορόιδο γαμπρέ
1962 Ο Ταξιτζής
1962 Οι άσσοι της τράκας
1962 Πρέπει να Ζήσεις Τίμια
1962 Το κορίτσι του λόχου
1963 Siralardaki Heyecanlar
1963 Αγάπησα και πόνεσα
1963 Αμόκ
1963 Ανάμεσα σε δυο αγάπες
1963 Για λίγη στοργή
1963 Ευτυχώς χωρίς δουλειά
1963 Καρδιές στην καταιγίδα
1963 Μάνα γιατί με γέννησες
1963 Ο ανηψιός μου ο Μανόλης
1963 Ο δρόμος με τα κόκκινα φώτα
1963 Ο κος πτέραρχος
1963 Ο ταυρομάχος προχωρεί
1963 Οι καθώς πρέπει
1963 Οι σκανδαλιάρηδες
1963 Πληγωμένες Καρδιές
1963 Της κακομοίρας
1963 Το μεροκάματο του πόνου
1963 Χτυποκάρδια στο Θρανίο
1964 Άλλος… για το εκατομμύριο!
1964 Ένα παιδί χωρίς όνομα
1964 Ένας ζόρικος δεκανέας
1964 Έξω φτώχεια και καλή καρδιά
1964 Αδικημένη
1964 Απαγωγή
1964 Η Σωφερίνα
1964 Κάθε καημός και δάκρυ
1964 Κάτι να Καίη
1964 Κατατρεγμένοι της μοίρας
1964 Ο παράς και ο φουκαράς
1964 Οι Κληρονόμοι
1964 Πόνεσα πολύ για σένα
1964 Στη θύελλα του πάθους
1964 Τα δάκρυά μου είναι καυτά
1964 Τρία κορίτσια από την Αμέρικα
1964 Χωρίς γονείς κι αδέλφια
1965 Όταν σημάνουν οι καμπάνες
1965 Διχασμός
1965 Η Μοίρα Ενός Αθώου
1965 Καρδιά μου πάψε να πονάς
1965 Μοντέρνα Σταχτοπούτα
1965 Ο Μετανάστης
1965 Ο επαναστάτης
1965 Ο ουρανοκατέβατος
1965 Περιφρόνα με γλυκειά μου
1965 Πράκτορες 005 εναντίον χρυσοπόδαρου
1965 Πρέπει να ζήσεις αγάπη μου
1965 Στοργή
1965 Τιμωρία
1965 Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη
1965 Το φυλαχτό της μάνας
1966 Ένοχοι
1966 Έχω Δικαίωμα να σ’ αγαπώ
1966 Η μοίρα μας χτύπησε σκληρά
1966 Θέλω να ζήσω στον ήλιο
1966 Κούνια που σε κούναγε…
1966 Μεγάλη μου αγάπη
1966 Μην αδικήσεις ορφανή
1966 Ο Μελέτης στην άμεσο δράση
1966 Ο άνθρωπος που γύρισε από τον πόνο
1966 Ο ζεστός μήνας Αύγουστος
1966 Ο κατατρεγμένος
1966 Ούτε μιλάει ούτε λαλάει
1966 Σκλάβοι της μοίρας
1966 Τώρα που φεύγω απο τη ζωή
1967 Ήθελε να γίνει βασιλιάς
1967 Αντίο για πάντα
1967 Από λαχτάρα σε λαχτάρα
1967 Δάκρυα οργής
1967 Δακρυσμένα μάτια
1967 Ζητώντας την τύχη στα ξένα
1967 Η κόρη της Πενταγιώτισσας
1967 Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί
1967 Κάτι κουρασμένα παληκάρια
1967 Μανωλάκης ο Τέντυ Μπόυ
1967 Τα δολλάρια της Ασπασίας
1967 Τα ψίχουλα του κόσμου
1967 Το χρήμα ήταν βρώμικο
1968 Όνειρο απατηλό
1968 Αργυρώ η προδομένη τσελιγκοπούλα
1968 Ζήσε για την αγάπη μας
1968 Η καρδιά ενός αλήτη
1968 Καταραμένη αγάπη
1968 Ξεριζωμένη γενηά
1968 Ο μαχαραγιάς
1968 Ο μπακαλόγατος
1968 Ο πεθερόπληκτος
1968 Ο τσαχπίνης
1968 Ορκίζομαι είμαι αθώα!
1968 Πήρε ο άνεμος τα όνειρά μου
1968 Στα σύνορα της προδοσίας
1968 Τα Ξένα Χέρια Είναι Πικρά
1968 Ταπεινός και καταφρονεμένος
1968 Τόσα όνειρα στους δρόμους
1969 Ένα ασύλληπτο κορόιδο
1969 Ένας άνδρας με συνείδηση
1969 Αδούλωτη ράτσα
1969 Για την τιμή και τον έρωτα
1969 Η Λεωφόρος της Προδοσίας
1969 Η δίκη ενός αθώου
1969 Η κραυγή μιας αθώας
1969 Η μεγάλη Ανάσταση
1969 Η σφραγίδα του Θεού
1969 Καινούργια μέρα χάραξε
1969 Κουρέλι της ζωής
1969 Μαριώ η κατατρεγμένη βοσκοπούλα
1969 Ο πρόσφυγας
1969 Πληγωμένα νειάτα
1969 Ποιος Θανάσης!!
1969 Το φθινόπωρο μιας καρδιάς
1969 Φίλησέ με πριν φύγεις για πάντα
1969 Φοβάται ο Γιάννης το θεριό….
1969 Φτωχογειτονιά, αγάπη μου

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Ένα μπουζούκι αλλοιώτικο από τ’ άλλα 
1970Ένας Γερμανός στα Καλάβρυτα 
1970Ένας χίπις με φιλότιμο 
1970Γιακουμής, μια ρωμέικη καρδιά 
1970Γύρω μας γκρεμίστηκαν όλα 
1970Εσένα μόνο αγαπώ 
1970Ζητούνται γαμπροί με προίκα 
1970Η λιτανεία των ηρώων 
1970Η τύχη μου τρελλάθηκε… 
1970Ο μεγάλος ένοχος 
1970Που πας χωρίς αγάπη 
1970Τα αδέλφια ορκίστηκαν εκδίκηση 
1970Τι κάνει ο άνθρωπος για να ζήση 
1970Το παιδί της μαμάς 
1970Τρελά κορίτσια απίθανα αγόρια 
1971Ανήλικες αμαρτωλές 
1971Αννιώ η τσελιγκοπούλα της κατάρας 
1971Αυτοί που ξέχασαν τον όρκο τους 
1971Διακοπές στην Κύπρο μας 
1971Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη 
1971Η ηλιογέννητη 
1971Η κραυγή της αλήθειας 
1971Η χαραυγή της νίκης 
1971Θύμιος εναντίον Τσίτσιου 
1971Καυτά ψυχρά κι ανάποδα 
1971Ο Αήττητος 
1971Ο Δρόμος των Ηρώων 
1971Ο καμαριέρης της μπουζουξούς 
1971Οι άνδρες ξέρουν ν’ αγαπούν 
1972Έρωτας και Προδοσία 
1972Η Μεσόγειος φλέγεται 
1972Κλεμμένος έρωτας 
1972Ο Πούσκας των Πετραλώνων 
1972Στην Πόλη αγαπηθήκαμε 
1972Στον ίλιγγο της αμαρτίας 
1972Τύψεις συνειδήσεως 
1973Δικτάτωρ καλεί Θανάση 
1973Ο τσαρλατάνος 
1973Τα χρόνια της οργής 
1973Το πιο γρήγορο μπουζούκι 
1974Εσμέ η τουρκοπούλα 
1974Ο πυρετός της ηδονής 
1978Από που πάνε για τη χαβούζα 
1978Ο ήλιος του θανάτου 
1979Τα παιδιά της πιάτσας 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1982Παγίδα στην Ελλάδα 
1993Ζωή Χαρισάμενη 
1997Τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων 
1998Το Αίνιγμα 
2001Φθινοπωρινή επιστροφή 
2004Παίζει ο θεός με το αλατοπίπερο ; 
2005Η καρδιά του κτήνους 
2006Ώρες Κοινής Ησυχίας 
2010Πικρό χιόνι 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1971|1971Ο Άγνωστος Πόλεμος ΥΕΝΕΔ
1972|1972Ο Παράξενος Ταξιδιώτης ΕΙΡΤ
1973|1973Ο ονειροπαρμένος ΥΕΝΕΔ
1974|1974Οι δίκαιοι ΥΕΝΕΔ
1975|1975Ο βασιλιάς και το άγαλμα ΥΕΝΕΔ
1976|1976Το Ταξίδι ΥΕΝΕΔ
1977|1977Υποψίες: Αυτόπτης μάρτυς ΕΡΤ
1977|1977Υποψίες: Ο 13ος επιβάτηςΕΡΤ
1977|1977Υποψίες: Ο δολοφόνος φορούσε σμόκιν ΕΡΤ
1977|1977Υποψίες: Ποιος σκότωσε τη Ρόζα ΕΡΤ 
1978|1978Ο Ταξιτζής: Ένα Αντρόγυνο υπό Διάλυση ΥΕΝΕΔ
1978|1978Υποψίες: Η απαγωγή ΕΡΤ
1979|1979Εκάτη ΕΡΤ
1986|1986Η Βεντέτα ΕΡΤ2
1990|1990Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης: Μόνο όρθιοι ΑΝΤ1
1992|1992Αγάπη στο Αιγαίο ΕΤ2
1998|1998Κωνσταντίνου και Ελένης ΑΝΤ1
2003|2003Η Νταντά Mega
2005|2005Γάμος με τα όλα του: Γάμος με το σόι σου ΑΝΤ1
2006|20067 θανάσιμες πεθερές: Η μηχανοράφτρα πεθεράMega
2007|200710η εντολή: Ορφανή μητρόςAlpha
2007|2007Ο τζίτζικας κι ο μέρμηγκας ΑΝΤ1
2008|2008Μαύρα μεσάνυχτα Mega

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Μυλωνάς Θανάσης

Ο Θανάσης Μυλωνάς (1938 - 4 Ιανουαρίου 1989) ήταν Έλληνας ηθοποιός. Γεννήθηκε το 1938. Έπαιξε σε κωμωδίες κυρίως, όπως στο «Της κακομοίρας». Πέθανε στις 4...

Γιώργος Δήμου

Ο Γιώργος Δήμου (ή Δήμος όπως είναι εγγεγραμένος στο Σ.Ε.Η.) γεννήθηκε το 1909 στο χωριό Νεράιδα Αγράφων Ευρυτανίας. Σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου και...

Γιάννης Δαλιανίδης 1923-2010

Ο Γιάννης Δαλιανίδης ήταν εμβληματική φυσιογνωμία του Ελληνικού Κνηματογράφου και της Φίνος Φιλμ. Ταλαντούχος, ευρηματικός, διαισθητικός, τολμηρός και πρωτοπόρος, τόσο ως σκηνοθέτης όσο και...

Τελευταίες αναρτήσεις