23.6 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Ελένη Προκοπίου: Ο επίγειος παράδεισος της στο Ξυλόκαστρο

Στο πανέμορφο Ξυλόκαστρο και κυριολεκτικά πάνω στο...

Ήξερες ότι ο Θόδωρος Κατσαδράμης…

Ο Θόδωρος Κατσαδράμης γεννήθηκε στη Δόξα Αρκαδίας...

Έφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Κατσαδράμης

Δυστυχώς άλλη μία απώλεια για τον καλλιτεχνικό...
ΑρχικήHθοποιοίΜαρία Ναυπλιώτου 1969-

Σχετικές αναρτήσεις

Μαρία Ναυπλιώτου 1969-

- Advertisement -

Η Μαρία Ναυπλιώτου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 19 Ιουνίου του 1969 και είναι απόφοιτη της Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Ραλλούς Μάνου.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών της ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα ως χορεύτρια συνεργαζόμενη με το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου (1987-1992) και με το μοντέρνο χορευτικό συγκρότημα Ανδρομέδα (1990-1992).

Από το 1992 έως το 1996 συμμετείχε στο χοροθέατρο Ροές της Σοφίας Σπυράτου. Το 1993 πρωταγωνίστησε στην ταινία μικρού μήκους της Μαρίας Ντούζα Από δω και πέρα κι αυτό αποτέλεσε την αφορμή,για να στραφεί στην υποκριτική τέχνη. Από το 1996 μέχρι και το 1998 φοίτησε στη δραματική σχολή του Γιώργου Κιμούλη στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας. Το 1996 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση συμμετέχοντας στην τηλεταινία του Αλέξανδρου Παπαηλιού, Η Νιόβη χόρευε τη ζωή της.

Την περίοδο 1998-1999 η Μαρία Ναυπλιώτου πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά, Η αίθουσα του θρόνου (σκηνοθεσία:Πηγή Δημητρακοπούλου) που βασιζόταν στο ομώνυμο βιβλίο του Τ.Αθανασιάδη και προβλήθηκε από το κανάλι Mega.

nafpliotou1

Toν χειμώνα του ίδιου έτους η Μαρία Ναυπλιώτου πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο στον ρόλο της Κάθρην Χόλλυ στην παράσταση του έργου Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι του Τένεσι Ουίλιαμς που σκηνοθέτησε για τη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ο Κοραής Δαμάτης. Το καλοκαίρι του 1999 εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε παράσταση αρχαίου δράματος ερμηνεύοντας την Αντιγόνη στις Φοίνισσες του Ευριπίδη που παρουσίασε στην Επίδαυρο και σε άλλα αρχαία θέατρα το Κ.Θ.Β.Ε. σε σκηνοθεσία του Νίκου Χουρμουζιάδη.

Από τότε η Μαρία Ναυπλιώτου συμμετέχει σε παραστάσεις που παρουσιάζονται στις δύο κρατικές σκηνές, το Εθνικό Θέατρο και το Κ.Θ.Β.Ε. στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών καθώς και σε ιδιωτικά θέατρα, όπως το θέατρο Ακροπόλ, το θέατρο Κάππα και το θέατρο Βρετάνια, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου σε σκηνοθεσίες των:

Σ. Λιβαθινού- με τον οποίο συνεργάστηκε επί σειρά ετών στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού,αλλά και εκτός αυτής- Κ. Ρήγου, Μ. Μαρμαρινού, Γ.Κακλέα, Γ. Μιχαηλίδη, Ν. Κοντούρη, Σ. Ουνκόφσκι, Ν. Μιλιβόγεβιτς, Γ. Κόκκου, Ε. Γαβριηλίδη, Κ. Δαμάτη, Ε. Στούμπε,Θ.Γλυνάτση, Λ.Λαγκάρντ, Π.Ζούλια, Β. Νικολαΐδη, Λ. Κονιόρδου, Σ. Σπυράτου, Γ. Κοντραφούρη και Ν. Χουρμουζιάδη. Το 2010 συνεργάστηκε με τον Goran Bregović στην παρουσίαση του έργου Ημερολόγια μιας Θλιμμένης βασίλισσας στο Ηρὠδειο και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Την περίοδο 2012-2013 πρωταγωνίστησε στην Οδύσσεια του Ρόμπερτ Ουίλσον (Robert Wilson) που βασιζόταν στο έπος του Ομήρου, μια συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του Piccolo Teatro di Milano που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Η Μαρία Ναυπλιώτου έχει βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Κινηματογράφου Β΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Η ψυχή στο στόμα του Γιάννη Οικονομίδη και με το Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Αλεξάνδρειας για την ερμηνεία της στην ταινία Η χορωδία του Χαρίτωνα του Γρηγόρη Καραντινάκη.Για τις ερμηνείες της στις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου Τέταρτη Αδερφή (σκην.:Σ. Ουνκόφσκι) και Bossa Nova (σκην.:Κ. Ρήγος) έχει βραβευτεί με τα θεατρικά Βραβεία Κοινού από το περιοδικό Αθηνόραμα .

H Μαρία Ναυπλιώτου ανέλαβε το ρόλο της Πρωθιέρειας στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (24 Μαρτίου 2008) και για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ (22 Οκτωβρίου 2009).

Μαρία Ναυπλιώτου: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
2005Η Χορωδία του Χαρίτωνα 
2006Η Ψυχή στο Στόμα 
2006Πεθαίνοντας στην Αθήνα 
2013Ίμβρος-Τένεδος: Της μνήμης και της λήθης 
2015Τετάρτη 04:45
2016Τέλειοι ξένοι 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1994|1994Ο Πέτρος και τα Κορίτσια του Mega
1998|1998Η Αίθουσα του Θρόνου Mega
2005|2005Μείνε δίπλα μου Alpha
2007|2007Το 10Alpha 
2010|2010Δώδεκα Γυναίκες Μονο-λογούν ΕΤ1
2015|201510η εντολή: ΚαληνύχταAlpha
2019|2019Λόγω τιμής, 20 χρόνια μετάΣΚΑΙ
2021|2021Καρτ Ποστάλ ΕΡΤ1
2022|2022Στοργή ΣΚΑΙ
- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Η Κύπρος στις φλόγες 1964-1965

Η ταινία, "Η Κύπρος στις φλόγες" προβλήθηκε τη σαιζόν 1964-1965 και έκοψε 50.391 εισιτήρια. Ήρθε στην 74η θέση σε 93 ταινίες.Πολεμική κοινωνική περιπέτεια του...

Νεφέλη Ορφανού 1948-

Η Νεφέλη Ορφανού είναι Ελληνίδα ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1969).Την πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο...

Ο τετραπέρατος 1966-1967

Η ταινία, "Ο τετραπέρατος" προβλήθηκε τη σαιζόν 1966-1967 και έκοψε 134.922 εισιτήρια. Ήρθε στην 49η θέση σε 117 ταινίες.Περίληψη της ταινίας, "Ο τετραπέρατος"Ένας επαρχιώτης...

Τελευταίες αναρτήσεις