Πως είναι σήμερα το σπίτι της ταινίας, “Μερικοί το προτιμούν κρύο”

Μερικοί το προτιμούν κρύο
Advertisement

Οι κωμωδίες είναι ένα ξεχωριστό και αγαπημένο κεφάλαιο του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου. Μία από αυτές είναι σίγουρα η ταινία, “Μερικοί το προτιμούν κρύο” του 1963.

Advertisement

Αμίμητες ατάκες που έχουν μείνει στην μνήμη των τηλεθεατών έως σήμερα και περνούν από γενιά σε γενιά. Ηθοποιοί με αστείρευτο ταλέντο που κέρδισαν μια θέση στο πάνθεο του κινηματογράφου.

Τοποθεσίες από γωνιές της Αθήνας και γενικά της Ελλάδας που κάποιοι από εμάς δεν είχαμε γνωρίσει πώς ήταν στο παρελθόν. Όλα αυτά σε ένα μείγμα τέχνης και ιδιαίτερου χιούμορ που μοιάζει να ταιριάζει σε κάθε εποχή.

merikoi to protimoun krio

Αυτό που μένει να θυμίζει συχνά αυτές τις παλιές και αγαπημένες ελληνικές ταινίες είναι τα σπίτια που έγιναν τα γυρίσματα. Και αυτό γιατί κάποια από αυτά διατηρούνται ως και σήμερα σχεδόν αναλλοίωτα.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και το σπίτι που γυρίστηκε η ταινία, “Μερικοί το προτιμούν κρύο” με πρωταγωνιστές τη Ρένα Βλαχοπούλου, τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Κώστα Βουτσά. Αν περάσεις από την περιοχή του Παπάγου μπορείς να σταματήσεις και να το δεις.

Πολλές από τις σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στο σπίτι του Λάκη στο οποίο έμενε με τις αδερφές του. Χαρακτηριστική είναι η είσοδος από την οποία έφευγε κρυφά τα βράδια. Το ίδιο και το μπαλκόνι με το τραπέζι που συγκεντρωνόταν όλη η οικογένεια. Πώς είναι όμως σήμερα αυτό το σπίτι και πού βρίσκεται. Πρόκειται για την μονοκατοικία που μπορεί να δει κανείς ακόμη και σήμερα στου Παπάγου.

merikoi to protimoun krio 1

Περνώντας κανείς σήμερα απ’ έξω μπορεί να νομίσει ότι θα δει κάποια σκηνή από την ταινία με τη Ρένα Βλαχοπούλου να παραπονιέται στον μικρό της αδερφό Ντίνο Ηλιόπουλο. Κοιτώντας ακόμη και τις φωτογραφίες θα νιώσεις σαν να μην πέρασε μια μέρα. Ο αθάνατος ελληνικός κινηματογράφος βρίσκεται σε κάθε γωνιά της Αθήνας και μπορείς να σταθείς μπροστά του ανά πάσα στιγμή με θαυμασμό και νοσταλγία.

Η υπόθεση της ταινίας, “Μερικοί το προτιμούν κρύο”

Ο Λάκης έχει την υποχρέωση να παντρέψει τις τρεις αδελφές του, τη Ρένα, την Εύα και τη Μαίρη, πριν προχωρήσει στον δικό του γάμο με την αγαπημένη του Λέλα. Σε μια εκδρομή για μπάνιο στη θάλασσα, η Εύα και η Μαίρη θα γνωρίσουν τον Κλεόπα και τον Γιώργο με τους οποίους θα τα φτιάξουν.

Ο Γιώργος όμως έχει πει ψέματα στην Εύα ότι είναι πλούσιος εφοπλιστής, ενώ στην πραγματικότητα είναι υπάλληλος σε τουριστική επιχείρηση. Η Ρένα και μεγαλύτερη της οικογένειας έχει εδώ και 10 χρόνια μια κρυφή σχέση με το Θόδωρο, ο οποίος δεν την παντρεύεται, γιατί κι αυτός πρέπει πρώτα να παντρέψει τη δική του αδερφή. Ωστόσο, η Λέλα διαμρτύρεται έντονα στο Λάκη για την καθυστέρηση του γάμου τους, με αποτέλεσμα αυτός να ξεκινήσει να γνωρίζει φίλους του στη Ρένα, ώστε να βρει γαμπρό.

merikoi to protimoun krio 2

Η Ρένα, μη μπορώντας να μιλήσει για τη σχέση της, ακολουθεί τον αδερφό της στα ραντεβού που της κανονίζει, προσπαθώντας με τη συμπεριφορά της να μη γίνεται αρεστή στους υποψήφιους γαμπρούς και αυτοί να την απορρίπτουν ο ένας μετά τον άλλο.

Έτσι, εξαντλείται η υπομονή της Λέλας και πείθει το Λάκη να παντρευτούν κρυφά από τη δική του οικογένεια. Εν τω μεταξύ σε μια απο τις εξορμήσεις της οικογένειας για να βρεί η Ρένα γαμπρό σε ορειβατικό σύλλογο, η Εύα ανακαλύπτει την αλήθεια για το Γιώργο και χωρίζουν.

Αργότερα, η Ρένα δέχεται να αρραβωνιαστεί έναν άντρα που εξομολογήθηκε στον πατέρα της τον κρυφό έρωτά του για εκείνη και ανακοινώνει στο Θόδωρο την ημέρα που αυτός θα έρθει στο σπίτι της να τη ζητήσει.

merikoi to protimoun krio 3

Την ίδια μέρα ορίστηκε ο γαμος του Λάκη και της Λέλας, στον οποίο όμως αυτός δε μπορεί να πάει, διότι οι γονείς του έχουν αντιρρήσεις να λείπει την ημέρα του αρραβώνα της αδερφής του και εκεινος αδυνατεί να βρει πειστική δικαιολογία. Ο Θόδωρος πάει στο σπίτι της οικογένειας της Ρένας, μιλάει για τη σχέση τους και διαλύεται ο αρραβώνας, αφού δηλώνει έτοιμος να την παντρευτεί.

Εκεί καταφθάνει και η Λέλα φορώντας νυφικό και λέει και αυτή στην οικογένεια του Λάκη τι είχε συμβεί. Τέλος, καταφθάνουν ο Κλεόπας και ο Γιώργος, τον οποίο συγχωρεί η Εύα και τελικά ορίζονται να γίνουν την ίδια μέρα οι γάμοι των τεσσάρων αδερφιών.

Προηγούμενο άρθροΠοιος μαχαίρωσε τον Νίκο Κούρκουλο στη ταινία, “Οι αδίστακτοι”
Επόμενο άρθροΌταν το 1994 ο Θανάσης Βέγγος “ράπαρε” σε τραγούδι του Φοίβου Δεληβοριά