14.5 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΝίκος Ξανθόπουλος 1934-

Σχετικές αναρτήσεις

Νίκος Ξανθόπουλος 1934-

Ο Νίκος Ξανθόπουλος είναι ένας από τους δημοφιλέστερους έλληνες ηθοποιούς. Το «Παιδί του Λαού», όπως αποκαλείται, πρωταγωνίστησε σε ταινίες μελό τη δεκαετία του ’60, ενώ είχε και μία αξιοσημείωτη διαδρομή στο λαϊκό τραγούδι.

Ο Νίκος Ξανθόπουλος γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1934 στη Νέα Ιωνία, την προσφυγική γειτονιά της Αθήνας. Παιδί ποντίων προσφύγων μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια. Ο πατέρας του ήταν κατά περίσταση τσαγκάρης και ψαράς, ενώ κατά τη διάρκεια της Κατοχής φυλακίστηκε για τη αντιστασιακή του δράση. Μεγάλωσε με τη μητέρα του, καθώς ο πατέρας του είχε τη συνήθεια να «εξαφανίζεται» για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

«Μια μέρα πήγε να φέρει κρασί κι έκανε 6 μήνες να γυρίσει» γράφει στην αυτοβιογραφία του που κυκλοφόρησε το 2005 με τίτλο «Όσα Θυμάμαι και Όσα Αγάπησα». Στα εφηβικά του χρόνια υπήρξε αθλητής της ΑΕΚ, της οποίας παραμένει πιστός οπαδός μέχρι σήμερα.

Νίκος Ξανθόπουλος 1934-
Μαρινέλλα, Νίκος Ξανθόπουλος και Γιάννης Πουλόπουλος σε νυχτερινή έξοδο στα τέλη της δεκαετίας του 60.

Μεγαλώνοντας αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέατρο, έχοντας ως ίνδαλμά του τον Μάνο Κατράκη. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου κι έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1957 στο θίασο της Κατερίνας με την κομεντί του Μ. Αντρέ «Βιργινία». Από το 1957 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’60, εκτός από τον θίασο της Κατερίνας, που υπήρξε μεγάλη δασκάλα γι’ αυτόν, έπαιξε τον Ορέστη στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη, συνεργάστηκε με τον θίασο του Μάνου Κατράκη στο «Τραγούδι του νεκρού αδελφού» του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ έπαιξε για λίγο στο μουσικό θέατρο.

Το 1958 πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο στην κωμωδία του Φίλιππα Φυλακτού «Το Εισπρακτοράκι». Στην αρχή έπαι­ξε ρόλους κακού, σκληρού και γενικά δευτερότριτους ρόλους, σε κωμωδίες, δράματα, ακόμη και σε «τολμηρές» για την εποχή τους ταινίες, ώσπου στα μέσα της δεκαετίας του ’60 η συνεργασία του με τον σκηνοθέτη και παραγωγό Απόστολο Τεγόπουλο απογείωσε την καριέρα του.

Με την ίδρυση της εταιρείας των Τεγόπουλου/Καράμπελα «Κλακ Φιλμ» το 1963, ο Νίκος Ξανθόπουλος έγινε ο βασικός πρωταγωνιστής της. Με σκηνοθέτη τον Τεγόπουλο και σπουδαίους πρωταγωνιστές του Εθνικού Θεάτρου στους υπόλοιπους ρόλους, ο Νίκος Ξανθόπουλος τυποποιήθηκε σε ρόλους κατατρεγμένου και αδικημένου, σε ταινίες μελό, όπως «Περιφρόνα με γλυκειά μου» (1965), «Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί» (1967), «Άδικη κατάρα» (1967), «Ξεριζωμένη γενιά» (1968), «Η σφραγίδα του Θεού» (1969), «Φτωχογειτονιά αγάπη μου» και το λαϊκό έπος «Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου» (1969).

Πολλές από αυτές τις ταινίες δεν προβλήθηκαν καν στην πρώτη προβολή, αλλά απευθείας στις συνοικίες της Αθήνας, όπου γινόταν χαλασμός κόσμου, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι διανοούμενοι τις λοιδωρούσαν και οι κριτικοί τις περιφρονούσαν, αλλά ο κόσμος γέμιζε ασφυκτικά τους λαϊκούς κινηματογράφους και οι πρόσφυγες πρώτης και δεύτερης γενιάς που ζούσαν ακόμη τότε αποθέωναν «το παιδί του λαού».

Σ’ αυτές τις ταινίες ο Νίκος Ξανθόπουλος συνήθιζε να τραγουδά, ενώ συνθέτες όπως ο Απόστολος Καλδάρας έγραψαν τραγούδια γι’ αυτόν. Η παρουσία του στη δισκογραφία περιλαμβάνει 9 μεγάλους δίσκους και 55 σινγκλ. Εμφανίστηκε ως τραγουδιστής σε μεγάλα νυχτερινά κέντρα και πραγματοποίησε πολλές περιοδείες στο εξωτερικό στα κέντρα της ελληνικής διασποράς. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει γύρω στα 300 τραγούδια. Τα τραγούδια του υπογράφουν μεταξύ άλλων οι Άκης Πάνου, Χρήστος Νικολόπουλος, Ξαρχάκος και άλλοι.

Στην μακρά αποχή του από κινηματογράφο και τηλεόραση είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και περιοδεύσει σε ΗΠΑ, Αυστραλία και σχεδόν όλη την Ευρώπη, γνωρίζοντας πάντα την αποδοχή και την αποθέωση από την Ελληνική ομογένεια.

Από τη δεκαετία του ‘70 και μετά την κατάρρευση του ελληνικού εμπορικού κινηματογράφου επανήλθε στο θέατρο και εμφανίστηκε σποραδικά στην τηλεόραση. Το 1996 εμφανίστηκε για τελευταία φορά στον κινηματογράφο, στην ταινία του Γιώργου Ζερβουλάκου «Με τον Ορφέα τον Αύγουστο», δίπλα στη Βάνα Μπάρμπα.

Στην τηλεόραση πρωτοεμφανίστηκε το 1973 στη σειρά, “Αγρίμια”.

Οκτώ χρόνια μετά τα Αγρίμια, το 1981, παίζει στο σήριαλ του Ερρίκου Θαλασσινού “Το ημερολόγιο ενός θυρωρού”. Υποδύεται τον καπετάνιο που θέλει να μπαρκάρει και δεν μπορεί να βρει κάπου να αφήσει τον γιο του. Ο ρόλος ήταν αφορμή να ξαναρχίσει το κάπνισμα.

Το 1994 έπαιξε στην τηλεοπτική δραματική σειρά “Στην κόψη του ξυραφιού”.

Το 1989 συνεργάζεται με τον Απόστολο Τεγόπουλο και τον Πάνο Κοντέλη στο “Μινόρε μιας καρδιάς” που κυκλοφόρησε σε 3 κασέτες και κατόπιν παίχτηκε στην ΕΡΤ σε 16 επεισόδια. Κατόπιν προέκυψε το “Η αγάπη που δε γνώρισε σύνορα” της οποίας τα γυρίσματα έγιναν στην Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη και το Παρίσι. Κυκλοφόρησε σε δύο κασέτες. Αργότερα προβλήθηκε σε 8 επεισόδια στο MEGA.

Ακολούθησαν άλλες δύο βιντεοπαραγωγές, “Η καρδιά του πατέρα” και “Έρωτας στο περιθώριο” που παίχτηκε και στην τηλεόραση στο κανάλι ΑΝΤ1, το 1992.

Ήταν κουμπάροι με τον Ανέστη Βλάχο (τον είχε παντρέψει και του είχε βαπτίσει τον γιό).

Τα τελευταία χρόνιαο Νίκος Ξανθόπουλος έχει αποσυρθεί από τον κόσμο του θεάματος και διαμένει στο κτήμα του στην Παιανία.

Ο Νίκος Ξανθόπουλος έχει παντρευτεί δύο φορές κι έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά.

Νίκος Ξανθόπουλος: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1958Το Εισπρακτοράκι
1959Πως περνούν οι παντρεμένοι
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Ηδονή και πάθος
1960Κορίτσια της Αθήνας
1960Μήτρος και Μητρούσης στην Αθήνα
1960Σταχτοπούτα
1960Τα Ντερβισόπαιδα
1960Το Κορίτσι του Δρόμου
1961Η ζωή μου αρχίζει με σένα
1961Ο παλληκαράς
1961Το σπίτι της ηδονής
1962Δεν γνώρισα μητέρα
1962Η εκδίκηση του καβαλλάρη
1962Κατρακύλισμα στο Βούρκο
1963Αγάπησα και πόνεσα
1963Αμαρτωλά Χέρια
1963Για την αγάπη του παιδιού μου
1963Λενιώ η Βοσκοπούλα
1963Μίσος
1963Πληγωμένες Καρδιές
1964Δίψα για ζωή
1964Είμαι μια δυστυχισμένη
1964Είναι μεγάλος ο καημός
1964Ζωή Γεμάτη Πόνο
1964Ο ζητιάνος μιας αγάπης
1964Οι επικίνδυνοι
1965Απόκληροι της κοινωνίας
1965Καρδιά μου πάψε να πονάς
1965Με πόνο και με δάκρυα
1965Περιφρόνα με γλυκειά μου
1966Έχω Δικαίωμα να σ’ αγαπώ
1966Ο άνθρωπος που γύρισε από τον πόνο
1966Ο κατατρεγμένος
1966Σκλάβοι της μοίρας
1967Άδικη κατάρα
1967Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί
1967Τα ψίχουλα του κόσμου
1968Η καρδιά ενός αλήτη
1968Ξεριζωμένη γενηά
1968Ταπεινός και καταφρονεμένος
1969Ένας άνδρας με συνείδηση
1969Για την τιμή και τον έρωτα
1969Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου
1969Η σφραγίδα του Θεού
1969Φτωχογειτονιά αγάπη μου
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Γιακουμής μια ρωμέικη καρδιά
1970Εσένα μόνο αγαπώ
1970Ο αετός των σκλαβωμένων
1971Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη
1971Οι άνδρες ξέρουν ν’ αγαπούν
1988Έρωτας στο περιθώριο
1989Η αγάπη που δε γνώρισε σύνορα
1989Το μινόρε μιας καρδιάς: Ανάμεσα σε δυο γυναίκες
1989Το μινόρε μιας καρδιάς: Θύελλα παθών
1989Το μινόρε μιας καρδιάς: Πικρή ζωή
1990Η καρδιά του πατέρα
1996Με τον Ορφέα τον Αύγουστο
2004Για πέντε διαμερίσματα και ένα μαγαζί
ΈτοςΤίτλος σειράς
1973|1973Αναμορφωτήριον
1979|1979Το Ημερολόγιο Ενός Θυρωρού
1991|1991Η αγάπη που δε γνώρισε σύνορα
1992|1992Έρωτας στο περιθώριο 
1992|1992Το μινόρε μιας καρδιάς
1994|1994Στην Κόψη του Ξυραφιού
Προηγούμενο άρθροΝτούζος Ανδρέας
Επόμενο άρθροΟικονομίδης Γιώργος

Σχετικές αναρτήσεις

Ζαννίνο 1923-1995

Ο Ζαννίνο, με πραγματικό όνομα Γιάννης Παπαδόπουλος, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 21 Αυγούστου του 1923. Ταλαντούχος ηθοποιός, με χαρακτηριστικά ιδιαίτερο στυλ, αν και έπαιξε κυρίως...

Τζώρτζης Γιώργος

Ο Τζώρτζης Γιώργος γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1938 στην Αθήνα και σπούδασε στη θεατρική σχολή του Χρ. Βαχλιώτη. Στο θέατρο ξεκίνησε το 1961 με το...

Γαρδέλης Σταμάτης

Ο Σταμάτης Γαρδέλης είναι Έλληνας ηθοποιός.Γεννήθηκε την Πρωτομαγιά του 1960 στην Αθήνα. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1981, στα 21 του χρόνια, όταν πρωταγωνίστησε...

Τελευταίες αναρτήσεις